Viete, aká je Trendelenburgova poloha? Môže zachrániť bábätko

Redakcia | 4. november 2018
Viete, aká je Trendelenburgova poloha? Môže zachrániť bábätko

Čakanie na bábätko s nohami hore.


V niektorých prípadoch je tehotnej žene indikovaný prísny pokoj na lôžku, teda musí čo najviac ležať, s maximálnym obmedzením pohybu a inej námahy. Niekedy však ani to nestačí a musí byť v tzv. Trendelenburgovej polohe. Aká to je?

Trendelenburgová poloha

Ide o polohu, pri ktorej je panva pacienta vyššie ako jeho hlava – pacient leží na naklonenom lôžku, pričom najvyššie sú nohy a najnižšie hlava. Táto poloha sa využíva pri šokových stavoch, určitých poraneniach či pri niektorých typoch operácií, no stretávame sa s ňou aj v súvislosti s tehotenstvom.

U budúcich mamičiek je ordinovaná pri hroziacom predčasnom pôrode alebo potrate, keď nepostačuje iba pokoj na lôžku. Cieľom je znížiť tlak maternice na krček a tak zabrániť jeho predčasnému otváraniu.

Nejde práve o najpríjemnejšiu polohu, pretože tlak maternice sa nasmeruje k žalúdku a pľúcam, čo môžu citlivejšie ženy vnímať dosť negatívne. Treba si však uvedomiť, že ak sa raz pôrodná činnosť skutočne rozbehne, je problematické (a v podstate nemožné) ju spomaliť či dokonca zastaviť. Preto, ak je žene naordinovaný prísny pokoj na lôžku, či ak je na pokyn lekára uložená v Trendelenburgovej polohe, je v záujme ešte nenarodeného dieťatka, aby tieto pokyny dodržiavala.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: