Twin to twin syndróm: O čo ide?

Redakcia | 27. apríl 2018
dvojčatá, twin to twin syndróm, pôrod

Od druhého trimestra navštevujem rizikovú poradňu. Čakám jednovaječné dvojičky so syndrómom twin to twin. Mohli by ste mi, prosím, lepšie vysvetliť, čo to znamená, na čo sa mám pripraviť?

Mamička, ktorá položila túto otázky, je v 6. mesiaci tehotenstva a do poradne chodí už každý týždeň. Je pre ňu naplánovaný pôrod sekciou. Ona by však radšej porodila vaginálne. Aký je názor odborníka?

V prvom rade je potrebné napísať, že twin to twin transfusion syndróm je veľmi závažný stav s nejasnou prognózou.

Vzniká zásadne iba u jednovaječných dvojčiat, ktoré majú spoločnú placentu.

V tejto spoločnej placente existujú cievne spojky, cez ktoré si deti navzájom kradnú krv. Najčastejšie je to tak, že jeden plod je darca a druhý je príjemca krvi. Darcovi hrozí zástava v raste a chronická chudokrvnosť s poruchou výživy a príjemcovi zase hrozí preťaženie srdca nadmerným objemom krvi.

Výrazným príznakom je rozdiel v množstve plodovej vody. Chudokrvné dieťa menej močí a má málo plodovej vody, naopak, druhý plod močí priveľa a má plodovej vody nadmerné množstvo.

Situácia sa dá za istých okolností riešiť tak, že sa pomocou ultrazvuku zistia dané spojky na placente a tie sa uzavrú, ale zákrok sa, myslím, na Slovensku nevykonáva. Ak sa naozaj jedná o daný syndróm, s najväčšou pravdepodobnosťou bude mamička rodiť predčasne, cisárskym rezom. Ak by sa však jednalo iba o nesymetrický rast detí bez transfúzneho syndrómu, tak je prirodzený pôrod možný iba v prípade, ak by mali deti priaznivú polohu a rozdiel medzi nimi by nebol príliš veľký.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: