10 mýtov o dvojčatách - zo skúseností rodičov

Mgr. Klára Vítková Rulíková | 29. november 2016
10 mýtov o dvojčatách - zo skúseností rodičov

Pravda alebo klamstvo? Aké sú najčastejšie mýty o dvojčatách?

Skúsenosti rodičov niektoré mýty popierajú

O dvojčatách a viacerčatách existuje veľa mýtov i mylných predstáv. Poďme sa pozrieť na tie najrozšírenejšie z pohľadu rodičov a získaných skúseností z približne pätnásťročnej existencie Klubu dvojčiat a viacerčiat.

Vychovávať dvojčatá je dvakrát náročnejšie 

Tento mýtus nemusí byť úplne pravdivý. Tak ako je každé dieťa iné, aj každé dvojčatá sú iné. S niektorými majú rodičia veľa práce, ani si neoddýchnu, pokiaľ deti nenastúpia do školy (a potom očakávajú záplavu poznámok, a pod. J).

Iný pár dvojčiat, naopak, môže byť priam ukážkový a taký samostatný, že rodičia nemajú s deťmi takmer žiadnu robotu. Rovnako ako lásku, ani rodičovské úsilie nie je možné kvantitatívne zmerať.

Všetci rodičia prekonávajú so svojimi deťmi ťažkosti a problémy, ale aj radosť a chvíle pohody. Niekedy sú dvojčatá prirodzenými kamarátmi, čím z otca a matky pri hre snímajú bremeno zabávača a kamaráta.

Napriek tomu prvé roky s dvojčatami dajú rodičom poriadne zabrať (nielen fyzicky, ale aj psychicky) a sú určite výzvou.

Jedno z dvojičiek poslúcha a druhé hnevá

Žiadne dieťa nie je len dobré alebo len zlé. Samozrejme, že nastanú okamihy, kedy sa pokúsi jedno dvojča pritiahnuť rodičovskú pozornosť hraním sa na „malého anjelika“ v momente, keď sa druhé dvojča správa priam otrasne. Ale otočte sa a dvojčatá si pravdepodobne úlohy vymenia! Často však dvojčatá vykonávajú svoje zhubné dielo ako „zločinní parťáci“ – a kto je teraz ten zlý?

Dvojčatá sa vždy rodia cisárskym rezom

S pôrodom dvojčiat je spájané určité riziko, a preto je cisársky rez považovaný za istejšiu a bezpečnejšiu voľbu najmä pre deti. Ale nie všetky dvojčatá sa rodia cisárskym rezom.

Malé percento pôrodov dvojčiat sa rodí spontánne (v malých mestách môže byť spontánnych pôrodov dvojčiat viac – predpokladá sa, že zložitejšie prípady sa sústreďujú vo väčších mestách už v priebehu tehotenstva). Pravdepodobnosť cisárskeho rezu sa zvyšuje aj počtom detí: áno, trojčatá a štvorčatá sa rodia vždy na operačnej sále.

Dvojčatá by mali byť v škole vždy oddelene

Zatiaľ neexistujú žiadne výskumy, ktoré by tento trend potvrdili (výskumy, ktoré by dokázali, že v oddelených triedach dvojčatá excelujú, alebo že prepadajú, pokiaľ sú v triede spolu). Naopak, niektoré nedávne zahraničné štúdie naznačili, že rozdelenie môže mať nepriaznivý vplyv na ich skúsenosť so školou a vzťahu k nej.

Každé dvojčatá sa líšia, a práve preto sa musia pri uvažovaní umiestnenia v škole brať do úvahy aj také faktory ako napr. dynamika vzájomného vzťahu detí a ich individuálneho štýlu učenia sa, zmeny, ktoré vstup do školy sprevádzajú, miera rivality a spolupráce medzi dvojčatami a pod.

Rodiny s viacerčatami sú zahŕňané vecami zadarmo, darmi a ponukami pomoci

Aj keď by sme si to veľmi priali, nie je tomu tak. Hoci niektoré spoločnosti naozaj poskytujú rodinám s viacerčatami zľavy, ponuky neustále klesajú. Rodičia väčšinou dostanú veci pre malé deti so zľavou. Ako viacerčatá rastú, rodičia zisťujú, že finančná pomoc sa stáva veľmi vzácna.

Pred nejakým časom sa väčšie firmy (alebo dediny či malé mestá) snažili „blysnúť“ pomocou rodinám s trojčatami, pretože to bola „rarita“, ktorá viedla k zmedializovaniu firmy či daného mestečka. Dvojčiat i trojčiat neustále pribúda (dvojčatá sa rodia v pomere 1 : 45 – 50 monopôrodom, trojčiat sa narodí približne 15 ročne) takže nie sú už takou vzácnosťou.

Dvojčatá sú vždy najlepšími priateľmi

Toto tvrdenie býva vo väčšine prípadov pravdivé. Tým, že spolu vyrastajú od počiatku v mamičkinom lone, sú si veľmi blízke. Ich spoločné puto býva veľmi silné a v porovnaní s monosúrodencami veľmi často oveľa silnejšie.

Ale napriek tomu, že je puto medzi dvojčatami jedinečné a silné, nie sú dvojčatá (a ostatné viacerčatá) automaticky jedinými kamarátmi. Vychutnávajú si priateľstvo a vzťahy s ostatnými deťmi rovnako ako iné deti, pokiaľ im k tomu dáme príležitosť a priestor. 

Prečítajte si: 9 výhod rodičov dvojčiat

Dvojčatá vždy spolu súperia

Dvojčatá podliehajú súrodeneckej rivalite podobne ako monosúrodenci. Niektoré sú veľmi súťaživé, a iné nie. Tým, že si rozvíjajú svoju vlastnú identitu, majú dvojčatá potrebu porovnávať sa so svojím dvojčaťom, súperiť o pozornosť rodičov, a pretože sú rovnako staré, ťažko sa im vysvetľuje ich odlišnosť (najmä u jednovaječných dvojčiat). Vtedy býva rivalita medzi nimi viditeľnejšia. 

Staršie dieťa z viacerčiat je dominantnejšie, mladšie ho nasleduje

Spravidla to zvyčajne platí. Dvojča A býva vo vzťahu dominantnejšie, máva menej problémov komunikovať (predovšetkým s dospelými), dvojča B býva často pokojnejšie, niekedy sa dá povedať, že je v závese za svojím „starším“ súrodencom, aj viac podlieha ochoreniam.

I keď sa môže zdať, že niekoľkominútový rozdiel pri pôrode nemôže hrať úlohu, zo skúseností matiek s dvojčatami, ktoré prešli Klubom dvojčiat, musím tento mýtus potvrdiť, hoci určite aj v tomto prípade existujú výnimky potvrdzujúce pravidlo, rovnako ako je to s mýtom o najlepšom priateľstve medzi dvojčatami.

Prečítajte si: Rady mamám dvojčiat (0 – 1 rok)

Dvojčatá majú mimozmyslové vnímanie

Tento mýtus je jedným z najrozšírenejších, hoci nikdy nebol preukázaný len u dvojčiat. Je pravda, že existujú správy o dvojčatách cítiacich bolesť toho druhého, vzájomne si dokončujúcich vety i čítajúcich si myšlienky.

Vedci ale potvrdzujú (napr. americký vedec Playfair), že akýkoľvek dvaja ľudia – manželia, blízki súrodenci, dobrí priatelia – ktorí majú extrémne genetické podobnosti, zdieľané zážitky a pevnú, vzájomnú väzbu, môžu vykazovať podobný fenomén.

Dvojčatá vyzerajú rovnako a nikto ich od seba nerozlíši

Niektoré dvojčatá naozaj vyzerajú rovnako. Niektoré nie. Lenže aj identické dvojčatá s extrémne podobnými fyzickými črtami majú jemné rozdiely. V okamihu, keď budete vnímať dvojčatá ako samostatných jedincov, dokážete ich od seba rozoznať. Rodičia svoje deti rozoznajú takmer vždy a nezabúdajú kto je kto. Čo však neznamená, že čas od času nie sú rodičia oklamaní – najmä ak trpia nedostatkom spánku! 

Prečítajte si: Dvojčatá od rôznych otcov?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: