Rady mamám dvojčiat (0 – 1 rok)

Mgr. Klára Rulíková | 9. november 2016
Rady mamám dvojčiat (0 – 1 rok)

Najčastejšie otázky, s ktorými sa mamičky budúcich dvojčiat obracajú na náš Klub dvojčiat a viacerčiat, sa týkajú výberu kočíka, pôrodu a dojčenia.

V tomto článku vám poradí človek najpovolanejší – Mgr. Klára Rulíková, mamička dvojčiat (a dvoch ďalších detí), zakladateľka českého Klubu dvojčat a vícečat a zároveň autorka knihy Dojčata – jejich vývoj a výchova:

Zo začiatku stačí iba jedna postieľka...

Dvojčatám približne do pol roka, kým sa nezačnú obracať z bruška na chrbát a opačne, stačí iba jedna postieľka, v ktorej ležia spoločne. Až keď deti začnú byť živšie a mohli by si ubížiť, je vhodné ich oddeliť.

Prečítajte si: Dvojičky a spoločná postieľka – áno, či nie?

Kočík – ako do výťahu?

Častým problémom mestských mamičiek je, že hlboký kočík sa nevojde do výťahu – prípadne, že v dome žiadny výťah nie je. Musíte teda kočík nechávať dole, najlepšie v kočikárni. Vhodné je deti nosiť naraz, aby ste jedno z nich nemuseli nechávať samé (nehovoriac o mamičkách, ktoré su obdarené starším, no ešte stále malým súrodencom dvojčiat).

Na to vám môže dobre poslúžiť babyvak a taška na dieťa, ktorá sa v horšom prípade môže nahradiť akoukoľvek väčšou taškou – napríklad i hokejistickou. Jedno dieťa dáte do vaku, druhé si „prehodíte cez rameno“ v taške, ktorú pri ukladaní detí do kočíka môžete pokojne položiť na zem.

Pokiaľ v dome výťah je, ale so širokým kočíkom dnu nevojdete, máte ďalšiu možnosť. Niektoré mamičky si zaobstarajú starší kočík pre jedno dieťa, v ktorom sa dvojčatá vozia vo výťahu a môžu s nimi zájsť až do bytu a dolu v kočikárni ich len preložia do kočíka pre dvojčatá. 

Plienky pre dvojičky

Veľkou výhodou tejto doby je možnosť používania jednorazových plienkových nohavičiek. Je to síce záležitosť finančne náročnejšia, no oplatí sa. Mamička tým ušetrí množstvo času oproti praniu a žehleniu bavnených plienok.

Pokiaľ vám však finančná situácia alebo ekologické myslenie neumožňujú používať tieto plienky stále a kombinujete ich s bavlnenými, nezúfajte, pretože i pre vás máme jednu užitočnú radu. Používajte tzv. „separačné plienky“. Sú to obdĺžniky z netkanej textílie, ktoré sa priložia na zloženú bavlnenú plienku smerom k telu dieťaťa. 

Príprava jedla a stolovanie

Keď vaše dieťatká začnú popri mliečnej strave jesť aj prvé nemliečne príkrmy, budete mať pocit, že väčšinu svojho času trávite v kuchyni vyváraním a kŕmením detí. Najprv teda rada, ako ušetriť čas v kuchyni.

Vyplatí sa jedno dopoludnie venovať vareniu a pripraviť si niekoľko druhov zeleninových polievočiek do mrazáku. Zo začiatku stačí hotové polievky zamraziť napríklad do formičiek na ľad (deti viac ako pár lyžičiek nezjedia), ktoré potom jednoducho zohrejete.

Prečítajte si: Príkrmy – variť či kúpiť?

Ďalšia rada sa týka taktiež jedla, ale tentokrát skôr stolovania. Mamám dvojčiat sa výborne osvedčili stoličky závesné. Dajú sa použiť na takmer každý stôl, sú dobre uskladniteľné, možno ich vhodne zastrčiť, keď sa práve nestoluje. Nikde neprekážajú a deti jedia pri veľkom stole spoločne s rodičmi.

Prečítajte si: Dojčenie dvojčiat (a viacerčiat)

Motorický vývoj

Ku špecifickým starostiam o dvojčatá patrí i rozdielny motorický vývoj. Jednovaječné dvojčatá sa vo väčšine vyvíjajú rovanko rýchlo, začnú sa obracať, sedieť, či chodiť vo veľmi krátkom časovom intervale.

U dvojvaječných dvojčiat je to však trochu iné. Pri rozdielnych pohlaviach bývajú spravidla čipernejšie dievčatká – niekedy aj o niekoľko mesiacov. Ale ani dvaja chlapci, či dve dievčatká nemusia začať chodiť, či sedieť v rovnakom čase.

Záleží od mnohých okolností, ako je pôrodná hmotnosť, donosenosť a pod. Nie je potrebné panikáriť pri vývojových rozdieloch v rozmedzí niekoľkých týždňov či mesiacov. 

Ochorenie u dvojčiat

Ďalšia rada už nepatrí medzi tie čisto praktické, ale týka sa choroby a rozdielneho vývoja dvojčiat. Je dobré vedieť, že niektorí imunológovia hovoria, že sa dvojčatá „podelili o jednu dávku“ imunity. Pravdou je, že riziko ochorenia je u dvojčiat vyššie ako pri „mono“ dieťati.

Dvojčatá tiež často trpia rôznymi alergiami a astmou. Choroba by sa nemala preceňovať, ale ani podceňovať. Imunita sa vyvíja a časom sa deti stanú odolnejšie.

S ochorením súvisí i problém hospitalizácie v nemocnici. Môže sa stať, že jedno z vašich detí bude musieť stráviť určitú dobu v nemocnici. Pokiaľ je jedno z dvojčiat do šiestich rokov hospitalizované v nemocnici, rodič má právo sprevádzať ho. 

S obavou o zdravie bábätiek súvisí i ďalšia praktická rada – ako sa ubrániť neustálemu nakúkaniu cudzích ľudí do kočíka a „roztomilému“ žvatlaniu, aké sú dvojčatká krásne, a tým aj prskaniu všetkých možných bacilov... Iste, najprv je mamička pyšná a robí jej radosť, že ľudia jej bábätká obdivujú, ale keď sa v priebehu prechádzky pristaví tretí človek, napríklad v období chrípkovej epidémie, ktorý strká hlavu až k „čerstvým“ dvojčatkám, nie je to nič príjemného.

Pred prechádzkou na kočík nasaďte sieťku proti hmyzu, ktorú si zaobstaráte za pár korún. Bábätká je cez sieťku krásne vidieť a nikto si popod ňu netrúfne na ne siahnuť. 

„Pamätajte si, že pre dieťa je lepšia veselá mamička, ktorá má doma špinavé okná, ako uštvaná matka so vzorne upratým bytom! A verte – bude aj horšie!“

Prečítajte si: 

10 najčastejších (a najhlúpejších) otázok, na ktoré sa ľudia pýtajú rodičov dvojčiat

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: