Slepé črevo vs. tehotenstvo

Redakcia | 8. apríl 2021
Zápal slepého čreva v tehotenstve

Bolesť brucha počas tehotenstva nepripisujte iba prudkým pohybom bábätka. Môže byť za ním viac dôvodov.

Napríklad aj taký zápal slepého čreva ( ext. zdroj apendicitída), ktorý môže postihnúť kohokoľvek – aj budúcu mamičku. Prejavy sa líšia podľa toho, či ide o zápal akútny alebo chronický.

Apendicitída

Akútna apendicitída patrí medzi náhle brušné príhody, ktoré treba neodkladne riešiť. Prejavuje sa bolesťami brucha, nevoľnosťou, vracaním, niekedy je podráždený aj konečník – vtedy sa môže vyskytnúť bolestivé nutkanie na stolicu a hnačka.

Bolesť zvyčajne začína v okolí pupka, postupne sa presúva na pravú stranu podbruška. Môžu sa objaviť aj ťažkosti, ktoré pripomínajú skôr zápal močového mechúra, vrátane častejšieho nutkania na močenie.

Čo robia bábätká v brušku?
Prečítajte si tiež:

Čo robia bábätká v brušku?

Tehotenstvo a zápal slepého čreva 

Chronický zápal slepého čreva je typický skôr premenlivými, opakujúcimi sa bolesťami, prípadne i ďalšími príznakmi (nevoľnosť ap.). Bolesti sú taktiež lokalizované do pravej časti podbruška, sú však menej výrazné. Chronický zápal slepého čreva síce nie je taký výrazný ako akútny, no aj tak je potrebné venovať mu pozornosť, keďže môže prejsť do akútneho, prípadne spôsobiť ďalšie komplikácie v brušnej dutine.

U tehotnej ženy sa pri apendicitíde môže objaviť odlišná lokalizácia bolesti – rastúca maternica vytláča orgány smerom nahor, takže bolesti sa síce objavujú vpravo, ale v strednej, alebo dokonca až hornej časti brucha. 

Keďže prasknuté slepé črevo priamo ohrozuje život, pri akomkoľvek podozrení na jeho zápal treba neodkladne vyhľadať lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: