Sekcia vs. prirodzený pôrod

Redakcia | 7. august 2022
Sekcia alebo prirodzený pôrod

Ak vás čaká pôrod, možno rozmýšľate nad oboma spôsobmi, ako sa vaše bábätko narodí na svet.

Ukončenie tehotnosti cisárskym rezom (sekciou) patrí medzi operačné spôsoby ukončenia tehotnosti. Pristupuje sa k nemu plánovane, ak u tehotnej alebo u plodu je už vopred, teda ešte počas tehotnosti, známa prekážka ukončenia tehotnosti spontánnym, čiže prirodzeným spôsobom. Poznáme ale aj ukončenie tehotnosti tzv. akútnou, súrnou sekciou v prípadoch, keď bezprostredne hrozí riziko tehotnej žene alebo plodu a už nie je čas na spontánny pôrod.

Prirodzený pôrod po sekcii

Ak je žena, u ktorej bola predchádzajúca tehotnosť ukončená sekciou, znova tehotná, spôsob ukončenia terajšej tehotnosti závisí od toho, či je u nej alebo u plodu príčina, na základe ktorej sa predchádzajúce tehotenstvo ukončovala sekciou. Ak áno, tak  sa žena pripravuje na ukončenie tehotnosti opäť sekciou, a to cca 10 až14 dní pred termínom pôrodu.

V prípade, že sa táto príčina už nevyskytuje, tehotnú ženu čaká spontánny pôrod. Absolvuje ale aj predoperačné interné a anestéziologické vyšetrenie, aby v prípade, že spontánny pôrod nepostupuje tak, ako by mal alebo hrozí komplikácia súvisiaca s jazvou po predchádzajúcom pôrode sekciou, sa tehotenstvo rýchlo ukončilo cisárskym rezom. Sekcia sa obyčajne odporúča maximálne trikrát.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: