Prvé dni po narodení alebo Čo všetko vás môže zaujímať?

Mgr. Klára Vítková Rulíková | 16. august 2017
Prvé dni po narodení alebo Čo všetko vás môže zaujímať?

Po narodení bábätka sa vyskytne množstvo otázok, v ktorých si môžu byť novopečení rodičia neistí.

Starostlivosť o novorodenca v kocke

Čo sú fontanely?

Ide o väzivové spojenia na hlave dojčaťa v miestach, kde sa dotýkajú kosti tvoriace lebku. Všetky deti majú na hlave 2 takéto väčšia miesta, jedno veľké nad čelom, ktoré sa uzatvára okolo 18. mesiaca, kedy kosti pomaly zrastajú, a druhé menšie, trojuholníkovité, v tyle, ktoré sa uzatvára okolo 4. mesiaca.

Ako sa starať o pahýľ po pupočnej šnúre?

Pahýľ po pupočnej šnúre väčšinou v priebehu 3 týždňov odpadne. Do tej doby umývajte svoje deti len špongiou alebo žinkou. Upozornite však každopádne svojho detského lekára, ak spozorujete na konci pahýľa hnis či začervenanie.

Prečítajte si: Starostlivosť o pupočník

Čo robiť, keď dieťatko plače?

Plač je spôsob, ktorým deti komunikujú. Deti plačú, pretože na to majú nejaký dôvod, a tým nemusí byť vždy len hlad. Keďže majú ešte nevyvinutú teplotnú reguláciu, môže im byť zima a chcú byť prikryté, alebo naopak, je im teplo a potrebujú sa odkryť.

U dvojčiat môže niekedy plač jedného dieťaťa vyľakať druhé a to potom začne plakať tiež a plač sa v dôsledku zľaknutia stupňuje. Dvojčatá môžu niekedy ľakať samy seba a tento zborový plač môže trvať tak dlho, kým ich obe neupokojíte (štýl každého z nich čoskoro rozpoznáte).

Aby ste rozťali tento bludný kruh, pevne držte ručičku alebo nožičku svojho dieťaťa do tej doby, než sa upokojí. Dieťa nerozmaznáte tým, že ho budete pestovať alebo mu doprajete príliš pozornosti, ale s dvomi deťmi by ste nerobili nič iné.

Nesnažte sa doma udržiavať úplný pokoj. Nechajte svoje deti, aby si zvykali na zvuky i plač toho druhého, aby vedeli, že ste nablízku, ale nie, že ich pri každom plači budete pestovať.

Čo znamená u dieťatka úbytok na váhe?

Váha novorodencov zaznamená určité výkyvy vplyvom úbytku telesných tekutín po pôrode. Konkrétne väčšina detí stráca počas prvých 5 dní po pôrode asi jednu desatinu svojej pôrodnej hmotnosti, tú však opäť postupne počas ďalších 5 dní získavajú späť.

Za 7 až 10 dní už začínajú rásť. Takže sa nebojte toho, že vaše dvojčatá nezačnú hneď priberať!

Automatické pohyby a reflexy

Najzreteľnejšie reflexy bábätiek sú hľadací, sací a prehĺtací. Okrem toho sú vybavení radom ďalších reflexov, ako je napríklad úchopový, ten však čoskoro mizne. Automatické pohyby sú normálne a postupne sa vyvíjajú - za približne jeden mesiac sa stávajú pohyby podobnými plávaniu či jazde na bicykli.

Bábätká potrebujú objatia

Puto, ktoré vzniká tesne po pôrode, je síce dôležité, ale nie je absolútne rozhodujúce, ako sa občas tvrdí. Vzťah dieťa-rodič sa vyvíja postupne tak, ako sa vyvíjajú zmysly, inteligencia a citová stránka dieťaťa.

Aj keď sa vaše bábätko budú túliť ku komukoľvek, kto ich počas prvého mesiaca zdvihne, dokážu rozpoznať váš hlas. Dvojčatá napríklad zostávajú rady spolu v jednej postieľke, a to aj niekoľko mesiacov.

Dotýkajú sa, objímajú a túlia sa k sebe. Výskum na dvojčatách, ktorý sa robil v Louisville, priviedol výskumníkov k tomu, že byť dvojčaťom môže tlmiť typ a stupeň strachu, ktorý inak novorodenec prežíva, keď matka odchádza. Dvojčatá sú si jednoducho podporou sebe navzájom, hoci často rozdielne reagujú, keď matka prichádza a odchádza.

Novorodenec a jeho reflexy

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: