POZOR! Čo môže spustiť predčasný pôrod?

Redakcia | 16. január 2019
POZOR! Čo môže spustiť predčasný pôrod?

O predčasnom pôrode hovoríme, ak k nemu došlo medzi 24. a 38. týždňom tehotenstva. Pri jeho definícii sa môže zohľadniť aj nižšia pôrodná hmotnosť bábätka.

Predčasný pôrod: ČO ho môže spustiť? 

  • Jednou z podceňovaných príčin predčasného pôrodu je kolpitída, čiže zápal pošvy, ku ktorému majú tehuľky určitú predispozíciu. Ak sa kolpitída nelieči, môže postupovať smerom nahor, až zasiahne plodové obaly, niekedy dokonca až placentu. Dôsledkom je predčasný odtok plodovej vody a nástup kontrakcií, ktoré sa medicínsky dajú ťažšie zvládnuť.
  • Ďalšou príčinou môže byť nedostatočná funkcia placenty. Ak placenta nedokáže plod zásobovať kyslíkom a živinami, organizmus vyhodnotí situáciu ako ohrozenie plodu a spustí predčasný pôrod (v horšom prípade dôjde k poškodeniu alebo dokonca k odumretiu plodu v maternici). Preto sa dnes už pri najmenšom podozrení placenta kontroluje a ak je to nutné, prikročí sa k ukončeniu gravidity aj pred termínom, aby sa predišlo ohrozeniu plodu.
  • Príčiny predčasného pôrodu môžu tkvieť aj vo fyzickom či psychickom preťažení tehuľky – neprimeraná fyzická námaha spojená hlavne s otrasmi či dvíhaním bremien, ale aj infekčné ochorenia, vysoké horúčky, vývojové chyby ženských pohlavných orgánov, stres, či viacplodová gravidita.
  • V niektorých prípadoch je príčinou oslabený krček maternice, ktorý nedokáže „uniesť“ hmotnosť maternice a začne sa predčasne otvárať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: