Overené našou čitateľkou: Otehotnela som vďaka čínskej medicíne

Kristina Böhmer | 22. január 2018
Overené našou čitateľkou: Otehotnela som vďaka čínskej medicíne

Niekedy sa jednoducho nedarí. A po každom mesiaci snaženia, kedy na tehotenskom teste vidíte opäť len jednu čiarku, začína byť toto obdobie naozaj stresujúce. V takýchto prípadoch by mohla pomôcť aj tradičná čínska medicína.

Tým obdobím som si prešla aj ja. Hoci gynekológ na Slovensku pri pohľade na môj krvný obraz usúdil, že som mladá a zdravá, predpísal mi tabletky na vyvolanie ovulácie a v strede cyklu mi dával injekcie na uvoľnenie vajíčka.

Pomohla mi čínska medicína

Na tretí mesiac som už liečbu odmietla, lebo neúspech bol stresujúci. Odsťahovali sme sa do Dublinu, kde na každom kroku nájdete akupunkturistu alebo chiropraktika. Pôvodne som sa s bolesťami krížov objednala k odborníkovi na čínsku tradičnú medicínu, Paulovi O’Brienovi z Meridian Acupuncture Clinic.

Reč však prišla aj na našu snahu otehotnieť. Na prvom stretnutí urobil mne aj môjmu manželovi diagnostiku. Po troch hodinách nevyčerpateľných otázok, pozorného sledovania každého nášho pohybu či gestikulácie, a jedného rýchleho pohľadu na jazyk nám obom vymenoval všetky naše choroby od detstva až po súčasnosť.

cinska medicina

Diagnóza je základ

Trafil sa úplne presne. „Správna diagnostika je základ liečenia problémov s otehotnením. Môžete vypracovať a predpísať tú najlepšiu liečbu na svete, ale ak nie je diagnostika správna, liečba pomôže len veľmi obmedzene,“ povedal.

Pri diagnostikovaní zdravotných problémov sa zameriava na fyzické aj psychické symptómy, pretože tie sa v čínskej tradičnej medicíne od seba neoddeľujú. „Hnev spôsobuje problémy s pečeňou, problémy s pečeňou spôsobujú hnev. Strach ovplyvňuje obličky, problémy s obličkami vyvolávajú strach. Prílišné premýšľanie ničí žalúdok a slezinu, a nevhodná strava zasa ovplyvňuje naše myslenie, vysvetľuje ďalej.

Čínska tradičná medicína sa, na rozdiel od západnej medicíny, pozerá na človeka ako na celok. „Nepozeráme sa len na krvný obraz, pozeráme sa na príčinu problému a na to, prečo napríklad nie sú hormóny vyvážené, prečo sú vajíčka malé a zlej kvality, a prečo je u muža tak málo spermií,“ hovorí Paul O’Brien a podotýka, že keď spozná príčinu problému, vie ho začať riešiť.

Stačili štyri sedenia a otehotnela som

Paulovi som dala výsledky svojho krvného obrazu, v ktorých môj gynekológ nič nenašiel. Podľa Paula som však mala nedostatok proteínov, vitamínu B12 a železa, čo som si spôsobila vegetariánskou stravou.

Povedal ti niekto, že máš viac bielych krviniek ako červených?“ opýtal sa ma. Nie, nikto sa so mnou o tom nebavil. Na stravu sa ma totiž nikdy žiadny lekár nepýtal. Začala som jesť mäso, chodila som na akupunktúru a nosila som Paulovi zoznam všetkého, čo som zjedla. Niektoré potraviny mi rázne zakázal.

Po štyroch sedeniach som mu prišla povedať, že som tehotná. Šokoval ma svojou odpoveďou: Viem, veď som sa ti minulý týždeň pozeral na jazyk,“ povedal a ukázal mi svoje poznámky z minulého týždňa, kde mal pod mojím menom napísané slovo „tehotná“.

Suma sumarum, koncom marca minulého roku som k nemu prišla na prvé sedenie, a v týchto dňoch si už balím tašku do pôrodnice.

Stres – nepriateľ počatia

Podľa Paula stres významne znižuje šance na otehotnenie, pretože má negatívny vplyv na luteinizačný hormón a na testosterón. Vyhnúť sa mu je však takmer nemožné. Práca, rodina či spoločenské záväzky, to všetko na nás vyvíja tlak. Výrazne ho zvyšuje ešte aj neúspešná snaha otehotnieť.

Paul preto svojich pacientov učí, ako so stresom bojovať. „Vybavím ich množstvom nástrojov od meditačných techník cez jogové cvičenia, až po techniky sebakontroly a kontroly svojich emócií. Niekedy však stačí aj miska teplej jablkovej omáčky (podobná tej, ktorá je napr. v jablkovom koláči) so škoricou,“ tvrdí Paul.

Strava má byť vyvážená

„V súčasnosti je veľa diét veľmi obmedzujúcich, a to môže viesť k nerovnováhe v tele, čo tiež môže ovplyvniť reprodukčné zdravie. V tradičnej čínskej medicíne učíme, že vyvážená strava obsahuje všetko a nič nie je vylúčené,“ vysvetľuje Paul.

Napríklad my s manželom sme boli vegetariáni, to bolo treba zmeniť. „Každý deň by ste mali jesť mäso. Porcia by mala byť veľká ako vaša dlaň, a k tomu by ste si mali dať varenú, dusenú, grilovanú, alebo inak tepelne upravenú zeleninu v množstve, ktoré zodpovedá veľkosti vašej zaťatej päste,“ povedal nám. Zdalo sa mi to nemožné, on sa ma však opýtal, ako často jem chlieb. „Vidíš, namiesto toho si môžeš dať radšej zeleninu.“

cinska medicina

Ako sa zdravo stravovať?

  • nepotrebujete komplikované diéty ani bláznivé obmedzenia
  • jedzte jednoduché jedlá, najmä zeleninu a chudé mäso
  • všetky jedlá jedzte teplé, aby boli jednoduchšie stráviteľné
  • jedzte pravidelne, kým nebudete nasýtení na 70 – 80 %

Nie všetko môžeme

Vo všeobecnosti platí: „Ženy alebo muži, ktorí sa snažia počať dieťa, by sa mali vyhnúť alkoholu, kofeínu, cigaretám a drogám.“ Podľa Paula si však treba dať pozor na kofeín, ktorý sa nenachádza len v káve, z jedálnička treba vylúčiť aj čierne čaje či čokoládu. Obmedzenia sú však individuálne.
„Ženy s nízkou hladinou progesterónu a muži so zlou kvalitou spermií by sa mali vyhnúť napríklad mliečnym výrobkom a arašidom.“

Pohyb áno, ale nie hocijaký

„Fyzická aktivita je veľmi dôležitá, avšak niektoré cvičenia môžu byť pre reprodukčné zdravie nevhodné,“ hovorí Paul. Ženy, ktoré sa snažia otehotnieť, by nemali behávať a robiť športy, pri ktorých sa behá, pretože to môže vyvolať tlak na maternicu. Vhodné podľa Paula nie sú ani formy cvičenia ako hot joga, pretože v horúcej miestnosti strácame priveľa tekutín, čo môže spôsobiť zhustnutie krvi a tekutín potrebných na otehotnenie. A aký pohyb teda vhodný je – tzv. izometrické cvičenie.

Paulove TOP rady pre ženy, ktoré chcú otehotnieť

  • meditujte, venujte sa ľahšej joge (ale nie hot joge)
  • vyhnite sa behu a dopadovým cvičeniam
  • vyhnite sa kofeínu (káve, čaju, čokoláde, energetickým nápojom…)
  • žiaden alkohol ani cigarety
  • jedzte teplé jedlá bohaté na zeleninu, s malým množstvom mäsa alebo rýb

Paulove TOP rady pre mužov, ktorí sa snažia počať dieťa

  • meditujte, vyskúšajte ľahkú jogu
  • vyhnite sa bicyklovaniu a aktivitám, ktoré prehrievajú semenníky, teda žiadna sauna, vírivka, obtiahnutá spodná bielizeň či motorka
  • zvýšte príjem zdravých tukov, ktoré nájdete v orechoch, napríklad v mandliach a brazílskych orechoch
  • vyhnite sa ovseným vločkám
  • jedzte viac bobuľovitého ovocia
  • žiaden alkohol ani cigarety
  • jedzte teplé jedlá bohaté na zeleninu, s malým množstvom mäsa alebo rýb

5  zásad pre úspešné otehotnenie podľa Paula O’Briena z Meridian Acupuncture Clinic:

1.    Jedzte jednoduché, teplé jedlá, hlavne zeleninu a chudé mäso.
2.    Majte sex každý druhý deň – jeden z bežných problémov je to, že pár jednoducho nemá dostatok sexu.
3.    Meditujte každý deň.
4.    Každý deň sa hýbte, vyskúšajte napríklad izometrické cvičenie alebo jogu.
5.    Porozprávajte sa s lekárom, ktorý sa zameriava na čínsku tradičnú medicínu a na plodnosť. Ten by vám mal dať rady ušité priamo na vašu diagnózu.

Alebo skúste kontaktovať priamo Paula prostredníctvom kontaktného formulára na jeho web stránke www.meridian-acupuncture-clinic.com.


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: