Zdravo a chutne k plodnosti: toto by ste mali jesť!

Redakcia | 24. október 2017
Zdravo a chutne k plodnosti: toto by ste mali jesť!

Okrem funkčných porúch, ktoré odhaľuje gynekológ či andrológ, je najdôležitejším predpokladom schopnosti počať a donosiť zdavé dieťa celkový stav organizmu. Čo táto neutrálna definícia znamená a pre koho je dôležitá?

Vplyv životosprávy na plodnosť

Stravou k plodnosti

Neplodnosť, čiže stav, ktorý nemožno liečiť, ale možno sa pokúsiť obísť prekážku pomocou metód asistovaného počatia, sa v populácii slovenských mužov a žien vyskytuje oveľa zriedkavejšie, ako poruchy plodnosti, čiže napríklad znížená tvorba spermií alebo komplikácie pri menštruačnom cykle.

Tieto stavy možno výrazne ovplyvniť najmä životosprávou, prípadne pomocou špeciálnych výživových doplnkov. I po umelom oplodnení však ťarcha prípadného tehotenstva zostáva na vašom tele, ktoré musí byť fit. V kondícii, so správnym zastúpením živín a minerálov... Čiže opäť sme pri výžive.

Zaujímavé je zistenie, že väčšina mladých ľudí vie, že by sa mali venovať pohybovým aktivitám 2 – 3-krát týždenne, oveľa menej vedomostí však majú o tom, ktoré potraviny pozitívne či negatívne vplývajú na plodnosť.

A niet sa čomu čudovať. Vynachádzavosť potravinárskeho priemyslu spôsobila, že je v ponuke voda, ktorá sa dá krájať, čo je bežný spôsob nadstavovania mäsa, syr, ktorý neobsahuje ani gram mlieka, smotana z rastlín, pečeňová nátierka bez pečene či párky z múky.

To všetko dnes bežne konzumujeme a ešte za to platíme vysoké čiastky. Pre snažilky a ich partnerov sme vybrali niekoľko kľúčových "receptov na plodnosť".

Vplyv veku na plodnosť

Potraviny na podporu plodnosti pre pánov

Vašim malým plavcom, hoci v skutočnosti sú to riadni šprintéri, prospieva zinok. Nájdete ho v tekvicovych semienkach či oleji, ale aj vo vajíčkach, celozrnných produktoch či v strukovinách. Dobrá správa je, že okrem počtu a kvality spermií pozitívne vplýva aj na hladinu testosterónu.

Káva a povzbudivé nápoje celkom. Hoci je dnes bežné premáhať s ich pomocou únavu či stres, na vaše spermie majú ich dávky presne opačný účinok ako na vás. Viac ako dve šálky kávy či dokonca i silného čaju denne si premyslite.

Ovocie a zelenina je vo všeobecnosti dobrým receptom na plodnosť. Špeciálne antioxidačné vlastnosti však v období plánovania ponúka napríklad čerstvá šťava z granátových jabĺk. Výskum na myšiach ukázal nielen nárast počtu spermií, ale predovšetkým ich kvality a schopnosti oplodniť vajíčko.

Prečítajte si: NEPLODNOSŤ: Zamerané na MUŽOV

Potraviny na podporu plodnosti pre dámy

Žiadna potravina nezaručí, že otehotniete, niektoré však jednoznačne prospievajú, kým iné škodia a stojí za to sa im vyhýbať. Medzi tie prvé patrí kalcium.

Nájdete ho v mlieku, najmä plnotučnom, ale pozor. Viac ako pohár denne sa môže podpísať tukovými vankúšikmi na vašom tele, čo plodnosti zase nesvedči, takže s mierou.

Ak nefandíte mlieku, kvalitným jogurtom (pozor, nič, čo obsahuje škroby, guarovú gumu či iné zahusťovadlá za jogurt nepovažujeme), či bielemu syru, vyskúšajte listovú zeleninu (čím tmavšia, tým lepšie), mandle, najlepšie bio, alebo tofu.

Hydina, chudučká, najlepšie dusená, obsahuje železo. Ženy, ktoré majú normálne a vyššie hladiny sú preukázateľne plodnejšie ako ženy s nedostatkom železa. Aby ste mali pod kontrolou proteín, ktorého vyššie dávky sa neodporúčajú, čerpajte železo aj zo strukovín, tofu, či stále obľúbenejšieho quinoa.

Tmavé bobuľky. Či už sú to čučoriedky, černice alebo maliny, všetky obsahujú antioxidanty, ktoré chránia naše bunky. Najzraniteľnejšie bunky sú pritom tie rýchlo rastúce, ako sú nechty, vlasy či vajíčka.

A tam vám kozmetika nepomôže. Nezabudnite, že pri káve platí to, čo u mužov a tiež na to, že účinky zmien v stravovaní sa obyčajne prejavia najskôr po šiestich týždňoch, ideálne po troch mesiacoch. Nevzdávajte to a nezabudnite, žiť zdravo a chutne znamená byť vždy o dva kroky bližšie k vytúženému bábätku.

Neplodnosť alebo Ani vám sa nedarí otehotnieť?

Fertility koučing a cielená výživa. Ako súvisia s (ne)plodnosťou?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: