Snažilkám: 7 krokov k rodičovstvu

PaedDr. Dagmar Baluchová | 27. október 2017
snažilky, hcg, tehotenstvo, túžba po dieťati

Jar, leto, jeseň, zima... Je jedno, v ktorom ročnom období sa rozhodnete začať snažilkovať... Pretože dôležitejšie ako ročné obdobia je to, ako je váš organizmus, vaša psychika i vaše srdce pripravené na nový život...

7 krokov k rodičovstvu:

Vedzte, čo jete

Ak doposiaľ u vás platilo, že ste jedli „piate cez deviate“, po rozhodnutí o snažilkovaní by sa aj táto oblasť vášho života mala zmeniť. Jete dostatok zeleniny a ovocia? Nepreháňate to so sladkosťami? Alebo, naopak, hrá prím vo vašom stravovaní mäso a výrobky z neho? Fajčíte? To sú otázky, ktoré by ste si mali klásť.

Ideálne je stravovať sa 5-krát denne, v rozumnej miere, najneskôr dve hodiny pred spaním. Dôsledná životospráva napomôže pri redukcii hmotnosti, ak to vaše telo potrebuje a tiež pri úprave hodnôt, ako sú napr. cholesterol, krvný tlak, ktoré ovplyvňujú ďalšie procesy vo vašom tele. Ak si nie ste istí, či sa stravujete správne, poraďte sa s odborníkmi v tomto smere. Názor iných na váš jedálny lístok bude možno „veľkým“ prekvapením a ráznym dôvodom na podstatné zmeny vo vašom stravovaní.

Pite skutočne na zdravie

Káva a bublinkové nápoje x-krát denne, alkohol hoci len občasne, ale predsa... Nečudo, že vaše telo dostáva zabrať. Ak máte zlý pitný režim, ktorého podstatu by mala tvoriť čistá voda, bylinkové čaje a riedené džúsy v množstve 2 až  3 litre denne, váš organizmus trpí. Látková výmena prebieha s ťažkosťami, obličky sú zaťažované, organizmus je presýtený látkami, ktoré patria do odpadu, a nie do vašich orgánov. Pri hľadaní príčin, prečo sa vám nedarí otehotnieť, treba myslieť skutočne na všetko.

Detoxikácia či očista organizmu sú dokázateľné spôsoby, ktoré napomôžu naštartovať v tele mnohé pozitívne procesy a môžu byť práve tým vaším správnym krokom k tehotenstvu. Preto očistné čaje, kúry a iné detoxy (napr. saunovanie, dopĺňanie vitamínov atď.) rozhodne stoja za vyskúšanie. Samozrejme s mierou. 

Prečítajte si: Má právo na dieťa aj žena s celým radom diagnóz?

Nebojte sa vyšetrení

Ak sa o dieťatko pokúšate už dlhšie a nič sa nedeje, je dôležité pozrieť sa na veci aj „z inej strany“. Možno ste už skúšali navštíviť aj bylinkárky či liečiteľov, ktorí vám „zaručene“ tvrdili, kde je váš problém. Istejšie je však navštíviť erudovaných odborníkov a podstúpiť vyšetrenia, ktoré vás dokážu presne nasmerovať a určia, či a akú liečbu potrebujete. Je isté, že bez gynekologických vyšetrení a niekedy i operačných zákrokov v tomto smere to nepôjde. Často môže problém s otehotnením súvisieť s hormónmi, preto je nevyhnutné aj endokrinologické vyšetrenie. Taktiež môže súvisieť s rôznymi dedičnými ochoreniami, ktoré potvrdia alebo vyvrátia genetické testy. Ak je problém na strane muža, poukáže na to urologické či sexuologické vyšetrenie. Hoci sú mnohé spomínané vyšetrenia nepríjemné, nebojte sa ich podstúpiť.

snažilky, tehotenstvo, túžba po dieťati, matka

Športujte

Sedavý spôsob života si tiež vyberá svoju daň... Nielen deti, ale i mnohí dospelí zabúdajú na to, že športovaním a pohybom na čerstvom vzduchu organizmus „ožíva“, spevňuje sa. Ak ste sa doposiaľ nevenovali žiadnej športovej aktivite, začnite s niečím, čo je pre vás ľahké a súvisí s vaším životným štýlom, napr. nahraďte vozenie sa autom a pohyb výťahom chôdzou pešo. Hrávali ste v detstve loptové hry, tancovali ste, či ste skúšali bojové umenia? Skúste sa k tomu vrátiť, prihláste sa do klubu, na kurz, kde sa týmto činnostiam venujú. Alebo si nájdite trochu času s priateľmi a zahrajte si spolu nejakú športovú hru, či zacvičte si s kamarátkami podľa videa na internete.

Ak sa vám podarí vtiahnuť šport viac do svojho života, odmenou vám bude nielen lepší pocit zo seba, ale aj väčšia výkonnosť, lepšia kondícia, nižšia hmotnosť a mnohé ďalšie pozitíva, ktoré určite oceníte nielen vy, ale i váš partner.

Prečítajte si: Snažíte sa o bábätko? Dajte si do poriadku zuby!

Relaxujte a milujte sa

Práca, domácnosť, stretnutia s rodinou či priateľmi – a tak dokola. Je dôležité mať priestor iba pre seba, miesto a čas, ktoré patrí iba vám – a vášmu partnerovi. Ak vám to čas a financie dovolia, neupúšťajte od spoločne strávených chvíľ v prírode, od dovoleniek, počas ktorých budete mať vhodnú atmosféru aj na romantické intímne chvíle...  Nemilujte sa iba vtedy, keď vám cyklus „zavelí“, že je čas ovulácie. U mnohých párov túžiacich po dieťatku sa sex často stáva „presne limitovanou povinnosťou“, čo je veľmi frustrujúce. Ak máte potrebu, poraďte sa v tomto smere aj so sexuológom alebo navštívte manželskú poradňu.

Nestrácajte optimizmus a nádej

Iba ten, kto sa dlho snaží o bábätko, vie pochopiť, aké to je... Dôvody na radosť miznú a s každým pribúdajúcim rokom snaženia sa a zistením, že ďalším a ďalším sa to podarilo, a vám ešte stále nie, na optimizme nepridávajú.

NAPRIEK TOMU nestrácajte nádej. Verte, že ak sa máte stať rodičmi, stanete sa nimi. Obklopte sa ľuďmi, ktorí vás na vašej ceste podporia, prerušte kontakty s tými (ak je to možné), ktorí vás oberajú o energiu. Nájdite si s partnerom niečo – napr. spoločnú záľubu (šport, kino, príroda...), čo vás ešte viac pritiahne k sebe. Nerobte chybu mnohých párov, keď sa „v honbe za dieťaťom“ partneri navzájom odcudzia... Neustále sa povzbudzujte, pestujte svoju lásku a rozumne hľadajte cesty pre vaše (zatiaľ nenaplnené) rodičovstvo.

Mohlo by vás zaujať: Snažilkovanie: Tak čo nám odporúčate, pán doktor?

Majte „náhradné“ plány

Stať sa rodičom je skutočne krásnym a plnohodnotným životným cieľom. Ale žiaľ, nie všetkým je to dopriate. Mnohé páry dosvedčia, že prílišné (až nekontrolovateľné) upínanie sa na tento cieľ bolo práve tou prekážkou, ktorá im bránila v otehotnení. Darmo, psychika je „mocná čarodejnica“... A preto majte vždy náhradné plány.

Nežite pre budúcnosť, žite v prítomnosti. Otvárajte so svojím partnerom aj iné „alternatívne“ formy rodičovstva, napr. adopciu. Hľadajte naplnenie aj v iných oblastiach života a možno časom zistíte, že aj takýto život má cenu. O to väčšie bude vaše prekvapenie, ak dieťatko príde vtedy, keď ho už vôbec nebudete čakať.

A nebojte sa, roky čakania vás o nič neoberú. Naopak, urobia vás „novými“ ľuďmi, pretože to, na čo ste tak dlho čakali, NIKDY nebudete vnímať ako samozrejmosť, či náhodu, ale ako VEĽKÝ A KRÁSNY DAR – DAR NOVÉHO ŽIVOTA. Tak, hore hlavu a odvahu, lebo kde by iní skončili, vy sa nevzdáte a začnete odznova...

Ženské príčiny neplodnosti

Skutočný príbeh: Štyri tehotenstvá a jedno bábo

snažilky, tehotenstvo, túžba po dieťati, matka

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: