Má právo na dieťa aj žena s celým radom diagnóz?

Mgr. Zuzana Paprskárová | 20. október 2017
tehotenstvo a choroby, cukrovka, rakovina, skleróza multiplex

Existuje množstvo žien, ktorým nie je dopriate mať dieťa. Pre mnohé ženy je donosiť zdravé dieťa doslova ZÁZRAK! Čo však mamičky s chronickými ochoreniami? Majú aj ony právo na dieťa?

Srdce túži, hlava pochybuje

Sú ženy s celým radom diagnóz, ktoré túžia po bábätku. Ak do života ženy vstúpi skleróza multiplex, cukrovka, ochorenia srdca, onkologické ochorenie, astma či množstvo iných vážnych diagnóz alebo fyzických hendikepov, je rozhodnutie mať či nemať dieťatko veľmi ťažké.

Prečítajte si aj: Predčasný pôrod či potrat: Život sa neskončil, iba zastavil...

Niekedy je túžba po dieťatku taká silná, že matka je ochotná ohroziť aj svoj život. Je to správne a morálne? A vôbec, dá sa tu o morálke hovoriť? Nemá každý človek právo na slobodné rozhodnutia o svojom tele a živote, nech sú akokoľvek diskutabilné? Názory sa rôznia, kompromis sa teda hľadá ťažko.

Tehotenstvo

Áno, každá mama má nárok na dieťa, ak sa na to cíti. Ak dokáže myslieť aj na blízku, aj na vzdialenejšiu budúcnosť.

Tehotenstvo však treba starostlivo zvážiť, naplánovať, samozrejme, spolu s ošetrujúcimi lekármi. U niektorých ochorení je nutné zastabilizovať stav, u iných vysadiť lieky vopred, u iných, naopak, nepodceniť podpornú liečbu.

Prečítajte si: 15 mýtov o pupočnej šnúre

Tehotenstvo a rakovina

Dobrá správa je, že aj ženy po onkologickom ochorení majú ešte šancu na dieťa. Je to, samozrejme, individuálne od prípadu k prípadu. Po liečbe rakoviny sa vo všeobecnosti odporúča počkať aspoň 2 - 5 rokov, kým sa žena pokúsi o dieťatko. Je to doba, po ktorej sa lekári presvedčia, že žena je vyliečená a zároveň je to pre telo dosť času na to, aby sa po náročnej liečbe spamätalo. Vajíčka sú po chemoterapii poškodené a trvá minimálne šesť mesiacov, kým sa tento stav dá do poriadku.

V minulosti sa ženám po prekonaní rakoviny prsníka neodporúčalo otehotnieť, a to z dôvodu vyššieho rizika recidívy. Dnes sa už od tohoto striktného názoru upúšťa a je možnosť v určitých prípadoch budúce tehotenstvo podporiť.

TIP! Ak vás čaká dlhá devastačná liečba s neistým koncom, využite možnosť dať si zamraziť svoje zdravé vajíčka! Rovnakú možnosť majú aj muži.

Tehotenstvo a skleróza multiplex

Názory na tehotenstvo pri tomto ochorení sa za posledné obdobie výrazne zmenili. Zistilo sa, že z dlhodobého hľadiska nemá tehotenstvo na sklerózu multiplex negatívny vplyv.

Gravidita máva normálny priebeh a bábätká sa rodia zdravé a donosené. Vplyvom hormónov sa tieto ženy počas tehotenstva cítia lepšie a majú menší výskyt atakov. Väčšinou dochádza k stabilizácii ochorenia. Keďže však ide o autoimúnne ochorenie, každá žena má iné príznaky, a preto neexistujú jednosmerné odporúčania. Tehotenstvo prebieha pod starostlivým dohľadom neurológa v spolupráci s gynekológom.

Dojčenie sa v tomto prípade určite dlhodobo neodporúča, keďže hormón prolaktín má nepriaznivý vplyv na sklerózu multiplex a môže dôjsť do reaktivácii ochorenia a atakov. Dojčiť sa odporúča maximálne 3 až 4 mesiace.

tehptenstvo, ochorenia, choroby, skleróza multiplex, rakovina

Pár povzbudzujúcich slov na záver

Je samozrejmé, že rizikových ochorení, ktoré majú vplyv na tehotenstvo, je omnoho viac, ako sme spomenuli.

Sú ochorenia, pri ktorých má tehotenstvo  dokonca priaznivý vplyv.

Verte svojim pocitom, svojej intuícii, no najviac dôverujte svojim lekárom. Ak to bude v ich silách, určite vám pomôžu na ceste k vytúženému bábätku!

Preeklampsia a HELLP syndróm

Predčasný pôrod

 Zamerané na tehotenstvo: Čo je bezpečné a čo nie?

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: