Môžete otehotnieť, keď ste už tehotná?

Redakcia | 24. apríl 2024
Môžete otehotnieť, keď ste už tehotná?

Môže sa to stať, ale fenomén nazývaný „superfetácia“ je neuveriteľne zriedkavý. Taký zriedkavý, že by ste sa ocitli na titulkách vo svetovej tlači.

Superfetácia

Pri superfetácii žena otehotnie s druhým dieťaťom, zatiaľ čo už je tehotná s prvým. V tomto prípade sú obidve deti považované za súrodencov, ale nie sú to dvojčatá v tradičnom zmysle slova, pretože boli počaté v rôznych časoch. Väčšina prípadov superfetácie sa vyskytuje u niektorých druhov zvierat, ako sú hlodavce, králiky, koaly, niektoré druhy rýb. U hlodavcov (potkany, myši) a králikov je to celkom bežný jav.

Môžete otehotnieť, keď ste už tehotná? Je to extrémne zriedkavý jav

U žien  počas tehotenstva prebiehajú hormonálne a fyziologické zmeny, ktoré zabránia ďalšej ovulácii a oplodneniu, čo superfetáciu takmer vylučuje. Prípady, ktoré boli hlásené u ľudí, sú veľmi neobvyklé a často sú predmetom ďalšieho výskumu a diskusie v lekárskej komunite. 

V odbornej literatúre je zaznamenaných asi 10 takýchto prípadov a väčšina súvisí s umelým oplodnením (ale aj tu je to stále extrémne zriedkavý jav). Jedna potvrdená prípadová štúdia o superfetácii zahŕňa ženu, ktorá otehotnela s dvojičkami prostredníctvom in vitro fertilizácie (IVF). Počas tohto procesu sa zbierajú vajíčka z vaječníkov ženy, oplodnia sa spermiami partnera alebo darcu mimo tela ženy a následne sa embryá prenesú do výstelky maternice ženy. Tri týždne po zákroku bolo zistené, že je prítomné aj tretie embryo, ktoré bolo počaté v inom čase a prirodzene.

Čo vám bráni otehotnieť, keď ste už tehotná?

  • Menia sa vaše hormóny, aby zabránili vaječníkom uvoľniť ďalšie vajíčko. Ovulácia počas tehotenstva je veľmi nepravdepodobná.
  • V krčku maternice sa vytvorí hlienová zátka, ktorá sťažuje vstup spermií do maternice. Krček maternice je otvor medzi vagínou a maternicou. Ak by ste mali pohlavný styk počas tehotenstva, spermie by sa ťažko dostali do maternice a vajíčkovodov, kde dochádza k oplodneniu.
  • Menia sa aj hormóny, ktoré zabraňujú  uhniezdeniu embrya do výstelky maternice. Aj keby sa nejakým spôsobom vytvorilo druhé embryo, je nepravdepodobné, že by mohlo začať rásť vo vašej maternici.
Zdroj: clevelandclinic.org

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: