Koľko ultrazvukov je počas tehotenstva v norme?

redakcia | 9. február 2018
Koľko ultrazvukov je počas tehotenstva v norme?

Koľkokrát počas tehotenstva absolvujem poradňu a koľko USG vyšetrení ma čaká? Existujú nejaké rozdiely v závislosti od toho, v ktorej zdravotnej poisťovni je žena poistená?

Možno ste si aj vy povedali: "Moje tehotné kamarátky majú sono bábätka takmer v každej poradni, u mňa to tak nie je".  Ako je to vlastne s ultrazvukovým vyšetrením v tehotenstve? 

Počet USG vyšetrení závisí od tehotenstva

Lekár by mal robiť iba také vyšetrenia, ktoré môžu viesť k zmene jeho rozhodovania a majú  benefit pre pacientku.

Je jasne dokázané, že u zdravej nerizikovej tehotnej úplne stačia 4 ultrazvukové vyšetrenia za tehotnosť, vyššia frekvencia neprináša žiadne výhody ani priaznivý efekt, iba zbytočne vystavuje dieťa ultrazvukovým vlnám.

Ultrazvukové vyšetrenie v tehotenstve :

  • na začiatku tehotenstva, asi v 6. – 8. týždni – na potvrdenie gravidity,
  • v 10. – 12. týždni – vyšetrenie nuchálnej translucencie – výsledky môžu poukázať na genetické alebo anatomické vývojové chyby plodu. Meria sa hrúbka vrstvy tekutiny na zadnej strane krku dieťatka (u detí s Downovým syndrómom je hrubšia).
  • cca v 20. týždni – presnejšie sa určuje vek, pohlavie a veľkosť plodu, spresňuje sa termín pôrodu, pátra sa po vrodených vývojových chybách, predovšetkým srdca, obličiek, končatín...
  • v 30. – 32. týždni – určuje sa  poloha plodu, kontroluje sa vyvinutie orgánov, množstvo plodovej vody, stav  placenty.

Tehotenská poradňa

Samozrejme, iná vec je, ak je podozrenie na akúkoľvek komplikáciu. Poradňa u nerizikovej tehotnej sa vykonáva podľa odporúčaní, na začiatku približne raz za 3 týždne a po 32. týždni aj častejšie, ku konci gravidity raz za týždeň.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: