Keď je tehotenstvo „mimo“

Redakcia | 28. jún 2016
Keď je tehotenstvo „mimo“

K oplodneniu vajíčka dochádza vo vajíčkovode, odkiaľ potom vajíčko doputuje do maternice a tam pokračuje vo vývoji.

Niekedy sa však vajíčko „zabudne“ vo vajíčkovode, najmä ak sú tam rôzne mechanické prekážky (napr. zrasty po zápaloch) alebo je pohyblivosť vajíčkovodov nedostatočná. V takom prípade hovoríme o mimomaternicovom tehotenstve.

Čítajte viac: Mimomaternicové tehotenstvo

Vo vaječníku nie sú vhodné podmienky pre vývoj gravidity, takže často takáto gravidita zanikne veľmi skoro – to je ten lepší prípad. V horšom sa vajíčko uchytí v stene vajíčkovodu a rastie tak, ako by to prebiehalo v maternici. Problémom je obmedzený priestor vo vnútri vajíčkovodu a to, že vajíčkovod sa nedokáže roztiahnuť tak, ako maternica. Rastúca tehotnosť teda po určitom čase spôsobí prasknutie vajíčkovodu. Keďže v mieste uchytenia vajíčka sa prudko zvyšuje prekrvenie a cievne zásobenie, hrozí žene masívne krvácanie – hlavne do brušnej dutiny, pričom prudkosť krvácania ohrozuje ženu na živote.

Na mimomaternicové tehotenstvo upozornia:

  • bolesti v podbrušku – na strane, kde je mimomaternicové tehotenstvo uchytené,
  • hladina HCG (tehotenského hormónu), ktorá úplne nezodpovedá štádiu gravidity,
  • ultrazvukové vyšetrenie, pri ktorom lekár zistí nevhodné uchytenie gravidity.

Riešenie je jedine operačné. Mimomaternicová gravidita sa musí včas odstrániť – ak je to dostatočne skoro, často sa podarí zachrániť aj „postihnutý“ vajíčkovod. Ak nie, otehotnenie je v budúcnosti možné, ak má žena funkčný ešte druhý vajíčkovod.

Viete, čo urobiť ako prvé pri podozrení na tehotnosť? Čítajte.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: