„Hrozia“ vám dvojčatá?

Adriana Tomanová | 12. december 2016
predispozícia na dvojčatá

Nečaká to náhodou práve vás? Prezradíme vám, či máte predispozíciu na dvojičky, teda či patríte do skupiny pravdepodobných mamičiek s dvojčatami.

Možno sa niektoré z vás vo svojom okolí stretli s mamičkami viacerčiat, možno vy sama máte doma dvojičky či trojičky. Niektoré ženy sa viacplodového tehotenstva obávajú, iné po ňom túžia.

Kedy vám hrozia dvojčatá?

Slovo „hrozia“ z názvu vlastne nie je namieste. Veď kto by neprivítal dve krásne, milučké dvojčatá v rodine? A nečaká to náhodou práve vás?

Odhalíme vám, či patríte do skupiny pravdepodobných mamičiek s dvojčatami.

Niektoré budúce mamičky by dali neviem čo za to, aby mohli pod srdcom nosiť dve deti. Iné sa toho boja, ale hádam ani nie tak samotných dvojčiat, ako toho, že by celý ten dvojnásobný kolotoč nezvládli. Tých túžiacich je však oveľa viac. Niektorým z nich sa aj naplní.

Priemerne až každá osemdesiata až stá mamička vynosí dvojčatá.

Dá sa to ovplyvniť? Môžete pre to niečo urobiť? Čo všetko ovplyvňuje pravdepodobnosť otehotnieť s dvojčatami?

Asi najvýraznejším faktorom je dedičnosť. Ženy pochádzajúce z dvojčiat majú totiž až dvakrát častejšie dvojčatá než ostatné ženy. Táto predispozícia sa posúva i na ďalšie generácie.

Predispozícia na dvojvaječné dvojčatá

  • Vyvíjajú sa z dvoch rôznych vajíčok oplodnených dvoma spermiami. Takáto situácia predpokladá dvojnásobnú ovuláciu, čiže v rovnakom čase dozrejú dve rôzne vajíčka, buď v jednom alebo v obidvoch vaječníkoch.
  • Tento jav môže nastať spontánne, a to pravdepodobne vďaka existencii vyššej hladiny istých analógov hormónov vo folikuloch (FSH). Práve táto vyššia úroveň hormónov je dedičná. Rovnako aj zvýšená sekrécia hormónov podväzku mozgového.
  • Okrem toho v žilách matky dvojčiat prúdi častejšie krv skupiny 0 a A.
  • Etnický vplyv je tiež veľmi výrazný. Najviac dvojčiat sa rodí v Afrike, najmenej v Ázii, viac v meste než na vidieku.
  • Aj ročné obdobia ovplyvňujú výskyt dvojvaječných dvojčiat. Zistilo sa, že vrchol dosahujú v júli a najmenší počet v januári. Teda aj množstvo slnečného svetla vplýva na sekréciu FSH.
  • Riziko dvojvaječného tehotenstva stúpa aj v závislosti od množstva predchádzajúcich pôrodov, a to nezávisle od veku.
  • A konečne, vyšší vek matky. I ten vám môže pomôcť k dvojvaječným dvojčatám. Tie sa podobajú asi ako obyčajní súrodenci, a môžu, ale nemusia byť rovnakého pohlavia.

Existuje predispozíci aj na jednovaječné dvojčatá alebo je to iba náhoda?

Po oplodnení vajíčka jedinou spermiou sa môže až počas štrnástich dní stať istá „nehoda“, vďaka ktorej sa ryhujúce preembryo rozdelí na dve časti. Nehoda je väčšinou podmienená oneskorenou ovuláciou, liekmi, toxickými látkami a inými neobjasnenými zásahmi.

Túto ovuláciu majú staršie ženy a záhadný vrchol výskytu jednovaječných dvojčiat je i veľmi mladý vek matky.

Počet narodení takýchto dvojčiat je stabilný v čase i v priestore. Nemení sa teda ani stáročiami, ani lokalitou, kde matky žijú.

V tomto prípade teda naozaj ide o nehodu, ktorá je výlučne náhodná, hoci sa zvykne vravieť, že je dedičná, a nie je priamo ovplyvniteľná.

Jednovaječné dvojčatá sa podobajú ako vajce vajcu. Majú rovnakú genetickú výbavu a sú vždy rovnakého pohlavia.

Pozrite si aj:  10 vecí, ktoré sa dvojčatám nemajú hovoriť

Antikoncepcia a dvojčatá

Druhým najvýraznejším vplyvom na počatie dvojčiat je liečenie neplodnosti a antikoncepcia. Hoci práve ona má zabrániť ovulácii a následnému oplodneniu vajíčka, po jej vysadení sa často stáva, že žena zrazu čaká dvojčatá. Je známe, že antikoncepcia zabraňuje dozretiu vajíčok, a teda možnému oplodneniu.

Pri vysadení hormonálnych antikoncepčných prípravkov môže žena ovulovať tak, že v jednom alebo oboch vaječníkoch dozrú dve či viac vajíčok. Potom už len stačí, aby každé vajíčko oplodnila iná spermia, a dvojčatá alebo trojčatá sú na svete...

Pozrite si aj:  Otehotnela som a naďalej užívala antikoncepciu...

Liečba neplodnosti a umelé oplodnenie výrazne zvyšuje šancu mať dvojčatá a viacerčatá

Pri akejkoľvek liečbe neplodnosti je situácia podobná. Podľa docenta MUDr. Jozefa Válkyho, CSc. sú pri jeho práci viacpočetné tehotenstvá vlastne nie príliš želaným výsledkom. Ideálne je, ak jeho pacientka otehotnie s jedným plodom, preto sa prevažne snaží presvedčiť pacientky, aby si pri mimotelovom oplodnení nechali preniesť do maternice len jedno embryo.

Nie vždy sa to darí, pretože ženy podstupujúce tento zákrok už vedia, že pravdepodobnosť otehotnenia po prenesení dvoch embryí je vyššia, a keď sa uchytia dvojčatá, berú to ako vyriešenie svojich reprodukčných problémov.

Skutočnosť je taká, že zo sto pacientiek, ktoré brali lieky podporujúce činnosť vaječníkov alebo skončili na stole v centrách asistovanej reprodukcie, až 18 porodí dvojčatá.

A bolo by ich možno ešte viac, pretože mnohé ženy zbytočne podstupujú aj bolestivé vyšetrenia u svojich obvodných gynekológov a čakajú na zázrak, kým v centrách by ich trápenie pomohli vyriešiť rýchlejšie a účinnejšie. Ešte je veľa takých, čo zbytočne strácajú čas a nádej.

V centrách asistovanej reprodukcie by sa vám teoreticky veľmi pravdepodobne mohlo stať, že budete nosiť pod srdcom dvojčatá. Ak ich nebudete chcieť, trvajte predovšetkým na prenose jediného plodu, pretože riziko poškodenia plodu pri narodení a následkov z nedonosenosti je tak najmenšie. 

V centrách neradi robia embryocídiu – selekciu plodov v maternici, pretože je riskantná a prichádza do úvahy až pri viacplodových tehotenstvách s tromi alebo štyrmi plodmi.

Pozrite si aj:  10 najčastejších (a najhlúpejších) otázok, na ktoré sa ľudia pýtajú rodičov dvojčiat

Tehotenstvo s dvojčatami či viacerčatami je väčšinou rizikové

Otehotnením a potvrdením tehotnosti s dvomi či tromi plodmi sa však nič nekončí. Tehotenstvo je väčšinou rizikové a prináša rad možných komplikácií. Budúce mamičky preto musia byť omnoho disciplinovanejšie, aby sa dve srdiečka bijúce pod ich srdcom narodili zdravé, a nie príliš predčasne.

Rodiť by mali v pôrodniciach so špeciálne vybavenými novorodeneckými oddeleniami, aby slabí novorodenci dostali po rizikovom pôrode plnohodnotnú starostlivosť. Je totiž jednoduchšie deti previezť o chodbu ďalej, ako ich po pôrode sanitkou prevážať do inej nemocnice.

Mohlo by vás zaujímať aj:  Dojčenie dvojčiat (a viacerčiat)

 

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: