Gravid joga je skvelou pomocníčkou v období tehotenstva!

Miroslava Miková | 15. júl 2018
Gravid joga je skvelou pomocníčkou v období tehotenstva!

Pravidelné cvičenie tehotenskej jogy pomôže zvládnuť rôzne tehotenské ťažkosti.

Obdobie tehotenstva patrí k najkrajším obdobiam v živote každej ženy. Nevieme sa dočkať príchodu našej ratolesti na tento svet. Zrodenie nového človeka je nádherným zázrakom. Tehotenstvo je plné radosti a očakávania, ale aj obdobím bolesti, kŕčov, výkyvov nálad spôsobených hormónmi, zvýšenej hmotnosti, vysokého krvného tlaku či žalúdočných nevoľností.

Zmeny v tele tehotnej

V tele budúcej mamičky dochádza k zmenám, ktoré sú sprevádzané uvedenými príznakmi. Možnosťou, ako sa s tehotenskými ťažkosťami lepšie vyrovnať, je pravidelné cvičenie tehotenskej jogy. Gravid joga podporuje nielen fyzické, ale aj psychické zdravie, preto je medzi budúcimi mamičkami obľúbená.

Aké sú účinky jogy pre tehotné?

Gravid joga je špeciálny druh jogy, ktorý maximálne vyhovuje kritériám budúcich mamičiek. Gravid joga je odvodená z cvikov Hatha jogy, ktorej cieľom je očistenie tela i ducha. Tehotenská joga je prispôsobenou verziou Hatha jogy, pričom sa inšpirovala najmä prevzatím niektorých pozícií, resp. asán a kontroly dýchania nazývaného pránajáma.

Joga pre tehotné predstavuje vhodnú športovú aktivitu, pretože sa sústreďuje len na vykonávanie cvikov, ktoré sú bezpečné, a najmä prínosné.

Tehotenská joga neobsahuje žiadne intenzívne a prudké pohyby, ktoré by mohli spôsobiť závraty, bolesť alebo zadržiavanie dychu, ba ani cviky, ktoré by mohli vyvinúť negatívny tlak na svaly bruška a uškodiť bábätku. Napriek tomu cvičenie jogy pre tehotné konzultujte s lekárom a cvičte pod dohľadom skúseného inštruktora jogy.  

Cvičenie jogy v tehotenstve prináša množstvo zdravotných výhod pre mamičku i dieťatko, ktoré sú nasledovné:

  • Podieľa sa na lepšom okysličení organizmu s následným zlepšením krvného obehu.
  • Je prostriedkom, ktorý slúži k rozvoju svalovej sily a pružnosti.
  • Mnohé tehotné ženy trápia bolesti chrbtice a trpia opuchmi nôh spôsobených nedostatočnou funkciou lymfatického systému - joga pre tehotné pomáha aj pri riešení týchto dvoch problémov.
  • Pre zdravie mamičky i dieťatka je dôležité správne držanie tela. Vplyvom viacerých faktorov (hmotnosť, bolesť chrbta) dosiahnuť tento cieľ, nie je až také jednoduché. Mnohé pozície v joge sa sústreďujú na posilnenie tých častí, ktoré zlepšujú celkové držanie tela a pomáhajú mamičke znášať záťaž.
  • Ak máte problémy so zápchou, špeciálne jogové cviky pôsobia na tráviace ústrojenstvo a eliminujú ťažkosti s trávením.
  • Ste nervózna, smutná a občas máte pocit, že nevydržíte sama so sebou? Gravid joga ponúka príležitosť psychicky sa uvoľniť, eliminovať stres, strach i nervozitu.
  • Príjemným spestrením je kontakt s ostatnými budúcimi mamičkami, ktoré trápia podobné starosti, ako sú tie vaše.
  • Azda najpodstatnejšie je, že  tehotenská joga je prípravou na samotný pôrod, a to hneď v dvoch aspektoch. Joga vo všeobecnosti sa sústreďuje na správne dýchanie, preto ani v joge pre tehotné nechýbajú dychové cvičenia. Pre tehotnú ženu je nevyhnutné posilnenie svalov panvového dna a tehotenská joga sa svalom tejto oblasti poctivo venuje.
  • Prenatálna joga vo veľkej miere pomáha rýchlejšiemu zotaveniu sa po pôrode.
  • Vedeli ste, že počas tehotenstva musia vaše vnútorné orgány pracovať o 40 percent viac ako bežne? Pomoc im môžete poskytnúť cvičením tehotenskej jogy.

Existujú nejaké rozdiely v cvičení gravid jogy v priebehu tehotenstva?

Cvičenie jogy v tehotenstve sa mierne líši v závislosti od pokročilosti tehotenstva.

V prvom trimestri (s cvičením sa najčastejšie začína koncom prvého trimestra) sa vykonávajú cviky prevažne v stoji, ktoré podporujú krvný obeh, znižujú kŕče, posilňujú dolné končatiny a dodávajú energiu.

Druhý trimester tehotenstva je zameraný na posilnenie panvového dna a elimináciu vzniku či zhoršenia stavu kŕčových žíl. Gravid joga v treťom trimestri pomáha riešiť príznaky sprevádzajúce tehotenstvo a je prípravou na samotný pôrod. V prípade, že nemáte žiadne zdravotné problémy, môžete sa joge venovať počas celého tehotenstva.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: