Dve deti do roka: na toto by ste mali myslieť

Redakcia | 25. september 2017
Dve deti do roka: na toto by ste mali myslieť

Šestonedelie predstavuje sled zmien v organizme rodičky, ktorých cieľom je dostať organizmus ženy po pôrode do stavu, v akom sa nachádzal pred tehotenstvom a pôrodom.

Kedy je telo po pôrode pripravené na ďalšie tehotenstvo?

Prakticky ihneď po pôrode začína tzv. involúcia maternice, čiže jej zvinovanie. Zároveň okamžite začínajú aj ďalšie procesy v maternici – regeneračné. Znamená to, že dutina maternice sa začína pokrývať rovnakým epitelom (výstelkou), aký v nej bol pred tehotenstvom.

Vaječníky  sa zmenšia a vrátia sa na pôvodné miesto v malej panve. Kedy sa však úplne obnoví ich pôvodná činnosť, a tým aj mesačný cyklus, je u každej ženy individuálne.

Prečítajte si: Kedy je čas na druhé dieťa?

Dojčenie nie je antikoncepcia

Nástup ovulácie je do značnej miery brzdený tým, či žena dojčí alebo nie. Dojčenie však nie je ochranou proti otehotneniu – pokiaľ žena po skončení šestonedelia začína žiť sexuálne, je potrebná antikoncepcia.

V opačnom prípade sa ľahko môže stať, že žena opäť otehotnie.

Kedy môžem znovu otehotnieť po cisárskom reze?

Riziká otehotnenia v krátkom čase po pôrode

Organizmus je síce teoreticky pripravený aj na ďalšie tehotenstvo, v skutočnosti však pri otehotnení v takom krátkom čase hrozí zvýšené riziko potratu alebo predčasného pôrodu. Taktiež sa častejšie vyskytuje uchytenie placenty na nevhodnom mieste.

Aký potrat som prekonala?

Pokiaľ žena rodila predchádzajúce dieťa cisárskym rezom, pri nedodržaní dostatočného časového odstupu medzi tehotenstvami hrozí pri nasledujúcom rozostúpenie jazvy na maternici, a tým aj zvýšené riziko ruptúry, čiže prasknutia maternice.

Samozrejme, po otehotnení dochádza u dojčiacej matky k strate tvorby mlieka.

Cisársky rez – kedy a prečo?

Cisársky rez: jeden za druhým? Aký je ideálny časový odstup?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: