Cisársky rez: Raz sekciou, vždy sekciou?

PHDR. DRAHOMÍRA KORPOVÁ | 3. apríl 2023
Cisársky rez

TRI OTÁZKY, ktoré vám môžu napadnúť v súvislosti s cisárskym rezom.

Raz sekciou, vždy sekciou?

Ak ste prvé dieťatko priviedli na svet cisárskym rezom, môžete porodiť svoje druhé dieťatko prirodzene a bezpečne. Závisí to od toho, aký bol dôvod pre ukončenie tehotenstva alebo pôrodu cisárskym rezom. Musíte však rátať v priebehu tehotenstva alebo v procese pôrodu s možným nástupom komplikácií (hroziaca ruptúra maternice, nepostupujúci pôrod) a tehotenstvo alebo pôrod sa opäť ukončí cisárskym rezom.  Máloktorá z vás plánuje ostať len pri jednom dieťati, preto by bolo vhodné, aby ste sa pripravili počas tehotenstva na pôrod tak, aby ste čo najviac eliminovali možnosť ukončenia pôrodu cisárskym rezom. 

V poslednej dobe sa stretávam s tehotnými mamami, ktoré takto porodili svoje druhé dieťatko a sú nevýslovne šťastné a spokojné. Tvrdia, že o tento zážitok sa cítili ochudobnené pri predchádzajúcom pôrode, naviac, za pár dní po pôrode sa cítili fit, nemali problém s nástupom laktácie, plne dojčili a naplno fungovali v rodine.

Sekcia alebo prirodzený pôrod?
Prečítajte si tiež:

Sekcia alebo prirodzený pôrod?

Budem mať dvojčatá, môžem prirodzene?

Ak očakávate dvojčatá, spokojne si užívajte svoje tehotenstvo, určite budete pociťovať zvýšenú záťaž, budete viac unavená, ale keď absolvujete prípravu na pôrod, vrátane fyzickej, v pohode svoje tehotenstvo zvládnete a budete svoje ratolesti túžobne očakávať. Aj keď je tehotenstvo viacpočetné, môžete spontánne, prirodzene porodiť. Keďže vaše detičky sú životaschopné, adekvátne k tomu sa aj pohybujú alebo otáčajú. Čím sú väčšie, tým sa možnosť pohybu zmenšuje, takže až ich uloženie na konci tehotenstva vám napovie, či svoje tehotenstvo ukončíte pôrodom alebo cisárskym rezom. Ak sú oboje uložené hlavičkou nadol, nič vám nebráni priviesť svoje deti na svet prirodzene. Samozrejme, platí vyššie napísané, ak sa vyskytne komplikácia, tehotenstvo sa ukončí cisárskym rezom. 

Cisársky rez: Trikrát a dosť?

Viac ako tri cisárske rezy nie sú vhodné, už tretie takéto tehotenstvo je rizikové, každé ďalšie tehotenstvo vás už môže vážne ohrozovať. Naviac, život prináša rôzne situácie a zmeny (deti odrastajú – ,,prázdne hniezdo“, rozchod, nešťastie v rodine...) a môže sa stať, že s odstupom času by ste chceli ešte jedno dieťa, preto odporúčam myslieť trošku aj do budúcna.  

ČO HOVORIA ŠTATISTIKY o pôrodoch?

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií bolo v roku 2020 na Slovensku zaznamenaných 56 238 pôrodov.  Z toho 67,6 % (38 043 pôrodov) bolo spontánnych a vo zvyšných 32,4 % (18 195) išlo o operačný pôrod. Vzhľadom k operačnému pôrodu sa najčastejšie zvolil zákrok – cisársky rez (91,6 %; 16 658 pôrodov). 

V ďalších prípadoch bolo nutné pôrod ukončiť:

  • pomocou zvonu (vákuumextraktorom) (7,1 %),
  • zriedkavo sa pri pôrode zvolila operačná metóda kliešťami (1,3 %)
  • alebo extrakciou (0,1 %). 

Zo štatistík vyplýva, že čím staršia bola rodička, tým vyššia bola pravdepodobnosť pôrodu operačnou metódou. 

Zo 16 658 pôrodov cisárskym rezom bolo:

  • 9 517 zákrokov indikovaných ešte pred pôrodom,
  • 3 711 vyplynulo z akútnej situácie počas pôrodu
  • 3 430 z akútnej situácie pred pôrodom. 

cisársky rez

Veľa sekcií: ZAUJÍMAVOSŤ ZO SVETA

Trend vzostupu sekcií je, napriek varovaniam Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), zrejmý všade vo svete. Najvyšší nárast je zaznamenaný v Latinskej Amerike, USA a Číne. Veľkej obľube sa, žiaľ, teší aj medzi celebritami. Svoje štyri deti priviedla na svet sekciou bývalá speváčka Victoria Beckham, Ale aj také celebrity ako Britney Spears, Angelina Jolie, či Jessica Biel, ktorá mala pôvodne rodiť prirodzene, no kvôli zdravotným ťažkostiam to nakoniec dopadlo inak.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: