Chcete rodiť prirodzene? Užívajte vitamín D

Redakcia | 10. máj 2023
Vitamín D a prirodzený pôrod

Podľa nového výskumu publikovaného v časopise Journal of Public Health majú ženy, ktoré počas tehotenstva užívajú vitamín D vo zvýšenej miere, väčšiu pravdepodobnosť, že budú rodiť prirodzene.

Vitamín D a prirodzený pôrod

Vedci v rámci štúdie (ext. zdroj štúdia)náhodne podávali 965 tehotným ženám 1 000 medzinárodných jednotiek vitamínu D denne navyše alebo placebo. Analýza ukázala, že 65,6 % žien, ktoré užívali vitamín D navyše, malo spontánny vaginálny pôrod v porovnaní s 57,9 % v skupine s placebom. Menej žien zo skupiny užívajúcej vitamín D malo asistovaný pôrod (13,2 %) v porovnaní so skupinou užívajúcou placebo (19,4 %).

Dr. Rebecca Moonová (ext. zdroj R. Moon) z výskumného tímu konštatuje: „Naša práca naznačuje, že užívanie dodatočného vitamínu D počas tehotenstva by ženám mohlo pomôcť k prirodzenému pôrodu. Ženy, ktoré užívali vitamín D navyše, mali po pôrode aj menšiu stratu krvi, čo poukazuje na to, prečo je to také dôležité. Sú však potrebné ďalšie dôkazy.“

Nedostatok vitamínu D v tehotenstve

Nedostatok vitamínu D je veľmi častý, pritom je potrebný na vstrebávanie a metabolizmus vápnika a fosforu. Mnohé štúdie zisťujú súvislosť medzi nízkou hladinou vitamínu D a zvýšeným rizikom niektorých autoimunitných, neurologických či kardiovaskulárnych ochorení, ale aj inzulínovej rezistencie a preeklampsie.

Naše telo si vytvára vitamín D zo slnečného žiarenia na pokožke a nachádza sa aj v niektorých potravinách, napr. vaječný žĺtok, losos a olej z treščej pečene, avšak väčšina vitamínu D sa konzumuje prostredníctvom obohatených potravín, ako je mlieko. Nedostatok tohto vitamínu u tehotných neovplyvňuje iba ich zdravie, ale aj zdravie ešte nenarodeného dieťaťa, ktorému hrozí rachitída kostí. 

Zdroj: www.southampton.ac.uk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: