Upchatý nos v tehotenstve: Čo pomôže?

Stanislava Mikolášová, DPA | 15. január 2019
Upchatý nos v tehotenstve: Čo pomôže?

Máte vkuse zaborený nos do vreckovky a neviete sa zbaviť jeho upchania? Verte, že nie ste sami. Mnoho žien v tehotenstve zažíva príznaky upchaného nosa, kašeľ či kýchanie...

Tehotenská nádcha

Tento stav vám môže výrazne ubrať na kvalite vašich dní, či už ťažkosťami počas spánku, alebo problémami s pohodlným dýchaním počas dňa.

Tehotenská nádcha vzniká kvôli tomu, že vďaka hormónom sa stáva nosová dutina oveľa prekrvenejšia a presiaknutejšia, preto dochádza k jej ľahšiemu podráždeniu, ktoré sa prejavuje začervenaním, opuchom a bolestivosťou. Žľazové bunky v nose produkujú väčšie množstvo hlienu, ktorý je bezfarebný, môže byť hustý alebo úplne riedky, a spôsobuje upchanie nosa alebo to, že vám z neho neustále tečie.

Tehotenská nádcha môže trvať okolo 6 týždňov a môže sa prejaviť kedykoľvek počas  tehotenstva, najčastejšie však v prvom trimestri. Hoci ide o veľmi nepríjemnú situáciu, tehotenská nádcha nie je nebezpečná pre vaše bábätko. V určitých prípadoch výrazne znemožňuje spánok a môže viesť k výraznej únave.

Tehotenská nádcha: ČO pomôže?

A aká pomoc je možná v prípade, že sa u vás objaví? Nanešťastie liečba nebýva vždy úspešná. Existujú však určité prípravky, ktoré pomáhajú zmierniť niektoré príznaky. Vopred sa o ich užívaní informujte u svojho lekára.

  • Prípravky s obsahom morskej soli:

Odstraňujú hlien, zlepšujú priechodnosť dýchacích ciest, zlepšujú normálne fungovanie žľazových buniek v nose.

  • Antihistaminiká:

Určité prípravky sú bezpečné aj v tehotenstve a odstraňujú kýchanie, svrbenie v nose a uvoľňujú upchanie nosa.

  • Nosné kvapky: 

Spočiatku sa počas tehotenstva neodporúčali z obavy, že by mohli mať vplyv na vývoj dieťatka. Švédski vedci však vo svojej rozsiahlej štúdii zistili, že tieto prípravky sú bezpečné a môžu zlepšiť priebeh tehotenstva u žien s príznakmi nádchy a znížiť u nich stres spojený s týmto stavom.

Okrem užívania liečiv na upcatý nos zaberá aj toto: 

  • 1. Pite veľa tekutín, hlavne vody. Vyhnite sa nápojom s obsahom kofeínu, ktoré majú odvodňovací účinok.
  • 2. Zvýšte si doma vlhkosť vzduchu, aby ste predišli vysušovaniu nosovej sliznice.
  • 3. V prípade zlého spánku, skúste spať v polosede.
  • 5. Doprajte si mierny pohyb, napríklad chôdzu. Zvýšenie cirkulácie krvi pomáha znížiť nepriechodnosť dýchacích ciest.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: