Alergia a tehotenstvo: Ako ju zvládnuť?

Redakcia | 28. marec 2018
Alergia a tehotenstvo: Ako ju zvládnuť?

Na tehotenstvo zareaguje každý organizmus inak. Môže sa stať, že silná alergia u budúcej mamičky úplne ustúpi, alebo práve naopak, bude ešte intenzívnejšia.

Výskyt alergií v populácii stúpa, čo sa dáva do súvisu so životným prostredím a tiež so životným štýlom, ktorý vedieme.

Alergia je dedičná

Predispozícia na alergiu sa dedí, pričom genetická záťaž pochádzajúca od matky je vyššia ako od otca. Predispozícia stúpa v prípade, ak sú alergici obaja rodičia.

V prípade matky môže alergia a tehotenstvo zohrať zaujímavú úlohu. Pri zmene, ku ktorým dochádza v tele tehuľky počas tehotenstva, niekedy však len ťažko predpokladať, ako alergia „zareaguje“ na tehotenstvo – niekedy sa zhorší, niekedy akoby dočasne ustúpila, inokedy ostane bezo zmeny.

U alergickej tehuľky treba zamerať na dve veci: na liečbu a na správanie sa počas gravidity s ohľadom na alergie.

Tehuľka a alergie
Prečítajte si tiež:

Tehuľka a alergie

Liečba alergie počas tehotenstva

Liečba alergie by sa v čase tehotenstva nemala prerušovať, pretože prepuknutie alergie môže ohroziť zdravotný stav tehuľky aj plodu.

Alergiológa však treba o tehotenstve neodkladne informovať, aby v prípade potreby zmenil lieky na tie, ktoré sú v čase tehotenstva viac vhodné.

Čo sa týka správania tehuľky, mala by sa v čase gravidity čo najviac vyhýbať alergénom. Napríklad by nemala jesť potraviny, na ktoré je alergická.

ODPORÚČANIE:

Po narodení je pre dieťatko ideálne, ak je dojčené aspoň do jedného roka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: