Tehuľka a alergie

Redakcia | 28. apríl 2017
Tehuľka a alergie

Svrbenie, výtok z nosa, slzenie očí, vyrážky... Alergie sa nevyhýbajú mladým ani starým, deťom a ani tehuľkám.

Alergie sa môžu prvý raz objaviť práve počas tehotenstva

Tehotenstvo je veľmi špecifický stav. V kombinácii s alergiami to platí doslovne. Sú totiž ženy, ktoré žiadnou alergiou netrpeli, no práve tehotenstvo nejakú spustilo, alebo sú ženy-alergičky, ktorým tehotenstvo príznaky alergie výrazne potlačilo, či zhoršilo.

Prečítajte si: Pokoj na lôžku: ako prežiť tehotenstvo doma v posteli?

Čo je to alergia?

Alergia je neprimeraná reakcia ľudského organizmu na rôzne podnety v prostredí okolo nás. Medzi najčastejšie alergény patria prach, plesne, peľ, roztoče, trávy a ďalšie.

Udáva sa, že ak alergiou trpí matka, je šanca vyše 30 %, že ju bude mať aj dieťa.  Ak sú obaja rodičia alergici, riziko sa zvyšuje až na vyše 60 %. 

V súčasnosti už máme kvalitné liečivá, ktoré síce alergie úplne vyliečiť nedokážu, ale aspoň čiastočne tlmia ich nepríjemné prejavy. Mnohé z nich možno za určitých podmienok užívať aj v tehotenstve. 

Liečba alergií však jednoznačne patrí do rúk alergológa. U tehuliek to platí dvojnásobne. Ak teda máte pocit, že vaše ťažkosti môžu mať blízko k alergii, nesiahajte po bežných voľnopredajných liekoch, ale dajte sa odborne vyšetriť.

Prečítajte si: Na citlivú tému: Inkontinencia moču a gravidita

Prečítajte si: Ktoré príznaky by tehuľky nemali podceniť?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: