Ako ovplyvňujú emócie tehuľky vývoj dieťaťka?

redakcia | 20. november 2017
Ako ovplyvňujú emócie tehuľky vývoj dieťaťka?

Nie nadarmo sa tehuľkám odporúča, aby boli v pohode a vyvarovali sa negatívnym emóciám. Všetko, čo budúca mamička prežíva ovplyvňuje aj jej bábätko a jeho vývin.

Vedci z Kalifornie skúmali, ako duševný stav matky ovplyvňuje dieťa. Skúmali depresiu u žien pred a po pôrode. Skúmali tiež vývin ich detí po narodení.

Emócie matky ovplyvňujú vývin bábätka v brušku

Najlepšie v testoch obstáli deti zdravých žien, ale aj tých, ktorých duševný stav sa nemenil, teda boli neustále v depresii. Veľmi výrazne sa ale ukázalo, že zmena duševného stavu vývin dieťaťa spomalila.

Cynicky by sme mohli výsledky interpretovať asi tak, že ak je žena pred pôrodom v depresii, mali by sme robiť všetko pre to, aby v depresii ostala aj po pôrode,“ povedal Curt Sandman, jeden z autorov výskumu. Lepšie by podľa neho však bolo liečiť ženy z predpôrodnej depresie. Hoci depresia sa dá liečiť, problémom je, že o depresiách žien pred pôrodom sa zriedkakedy vie.

V inom výskume vedci zase zistili, že staršie deti, ktorých matky trpeli počas tehotenstva úzkosťou, majú odlišné niektoré časti mozgu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: