Drilling vaječníkov: Pomôže k otehotneniu?

Redakcia | 4. marec 2019
Drilling vaječníkov: Pomôže k otehotneniu?

Mám polycystické vaječníky, gynekológ mi navrhol drilling vaječníkov. Zvýši sa mi týmto zákrokom šanca na otehotnenie?

PCO vaječníky

Pri polycystických vaječníkoch je hlavnou príčinou neplodnosti to, že spontánne nedochádza k ovulácii – teda k rastu dominantného folikulu, v ktorom sa ukrýva vajíčko a následne ani k jeho uvoľneniu. Je preto potrebné doslova „prebrať“ vaječníky a „prinútiť“ ich k ovulácii.

Vyvolanie ovulácie

Indukciu/vyvolanie ovulácie je možné dosiahnuť hneď niekoľkými prostriedkami a v určitej postupnosti.

Prvou z možností je užívanie výživových doplnkov s obsahom kyseliny listovej a inozitolu, následne pristupujeme k hormonálnej stimulácii liekmi, ktoré vyvolajú ovuláciu (sú to antiestrogény alebo gonadotropíny). Úspešnosť tejto liečby je viac ako 80 percent.

Drilling vaječníkov

Drilling vaječníkov (ovárií) je ďalšou možnosťou. Spočíva v deštrukcii (spálení) časti tkaniva vaječníkov na niekoľkých miestach elektrickým prúdom tenkou ihlou počas laparoskopického vyšetrenia. K tejto liečbe pristupujeme zväčša  až v prípade, že zlyhá hormonálna liečba, v prípade, že pacientka hormonálnu liečbu odmieta, alebo ak je laparoskopické vyšetrenie nevyhnutné aj z iného dôvodu. V týchto prípadoch je drilling ovárií určite plne indikovaným zákrokom, ktorý môže napomôcť k otehotneniu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: