Lucia Kuráková: Žijem svoj voňavý sen
Lucia z Fiľakova si v Barcelone otvorila tri reštaurácie a cukráreň. Na stôl k nej si niekedy musíte počkať aj dobré dve hodiny, ale nebudete ľutovať.
Lucia, prezraďte nám, čo vás pritiahlo do Španielska?
Môj kontakt so Španielskom začal už počas štúdia na vysokej škole. Chcela som popri angličtine ovládať aj druhý jazyk. S nulovou angličtinou som si našla letnú brigádu v Španielsku na Costa Brava ako čašníčka. Jazyk som sa naučila veľmi rýchlo. Takto som sa vracala každé leto cez prázdniny. Po štátniciach som si povedala, že potiahnem ešte pol roka, aby som sa zdokonalila v jazyku. To bolo v roku 2014. Namiesto pôvodne plánovaného polroka som tu už osem rokov.
Mali ste už vtedy v hlave plán, že zakotvíte v gastronómii?
Úprimne, som typ človeka, ktorý sa rád venuje mnohým veciam, rada sa učím a nasávam nové informácie. Beriem to ako výzvu. Dokážem sa nadchnúť skoro pre všetko. Nikdy som nemala úplne jasno v tom, čo presne chcem robiť. Každá práca, kde som pracovala, ma bavila. Keďže som študovala na Hotelovej akadémii v Lučenci, zvíťazilo gastro a podnikanie v ňom. Spĺňa všetky atribúty, ktoré mám rada. Kontakt s ľuďmi, nové výzvy, vzdelávanie sa, prinášanie noviniek, time management, rozhodovanie. Jednou z najväčších výziev je práca s ľuďmi, s personálom. Veľmi ma baví tvoriť, pracovať a byť príkladom, že vlastnou prácou a disciplínou môžeme toho veľa zmeniť.
Svoju prvú cukráreň ste otvorili v marci 2021. Na Instagrame nájdeme video naozaj dlhého radu ľudí, ktorí prišli podporiť otvorenie podniku. Rozplakalo vás to. Nečakali ste to?
Naša prvá reštaurácia funguje už päť rokov. Otvárali sme ju v roku 2017. S priateľom máme radi rock, tak aj reštauráciu sme chceli viesť v tomto štýle. Prispôsobila som aj jedálny lístok, k rockovej hudbe sa hodí dobre vychladené pivo a domáce hamburgery. Až do covidu sme mali len túto jednu reštauráciu. Pre nás bol najväčší „boom“ práve cez covid. Tam, kde iní zatvárali, my sme sa nebáli pustiť do nových projektov. V roku 2021 sme otvorili prvú cukráreň a reštauráciu s tapas a tento rok druhú cukráreň.
Po otvorení vám ostalo na účte 500 eur, napriek tomu ste sa nevzdali. Akoby ste vedeli, že zaručene budete mať úspech.
Začiatky boli veľmi ťažké. Nemali sme ani na zaplatenie nájmu. Ale aj tak sme si išli za svojím. Nás úspech podľa mňa spočíva v tom, že sme si boli istí svojou prácou. Ak veríte tomu, čo robíte a čo ponúkate, nemáte čo stratiť. Nastavenie mysle je veľmi dôležité, nie každý je však ochotný podstúpiť také riziko.
Podnikanie je aj o neúspechoch. Nie vždy ide všetko podľa plánu. Základom je pokračovať a nehádzať flintu do žita, keď sa nedarí. Musíte mať dostatočnú kapacitu prijať to ako poučenie, nie ako prehru, vedieť sa rýchlo zregenerovať. V tomto kritickom období sa ľudia veľakrát zlomia a prestanú pokračovať v tom, čo robili. Ja som vedela, že máme skvelý produkt, kvalitné suroviny, príjemný servis. Ostatné bolo len otázkou času. Vždy si hovorím, že nemám obe ruky ľavé a prácu si nájdem rýchlo. Ak by to aj pred piatimi rokmi nevyšlo, neodradilo by ma to od toho, aby som sa o to nepokúsila znovu.
Učiteľka Kristína: Verím v šťastné deti
Následne ste tento rok otvorili dve reštaurácie a vlastnú cukráreň. Toto je dosť náročné aj tu na Slovensku, nieto ešte v cudzine. Čo vnímate na tom ako najťažšie?
Ja už ani neviem, čo je najťažšie. Beriem to ako celok, ktorý je rozdelený do viacero častí, ktoré je potrebné splniť, aby to celé dávalo zmysel. Každá časť podnikania prináša niečo iné, ale ak by som mala vypichnúť jedno, myslím si, že personál je najťažšia položka. Všetko stojí a padá na ľuďoch. Musíte sa obklopiť tými správnymi ľuďmi okolo seba a ísť im príkladom.
Na stôl k vám ľudia čakajú aj dve hodiny a stále máte plno. Napriek tomu, že konkurencia je na každom kroku. Akým magnetom ťaháte ľudí k sebe?
Áno, tak ako aj pred covidom, aj teraz máme stále plno. Magnet? (smiech) Je to o tom, čo ponúkate, ako to klientom prezentujete, ako sa k nim správate. My sme chceli ukázať, že aj „fast food“ (nemám rada to slovo) ako hamburger môže byť iný a hlavne kvalitný. Dokonca môže ísť o kulinársky zážitok. Pre nás je veľmi dôležitý kontakt s klientom. Za tie roky sme si už vytvorili silnú komunitu. Poznáme mená našich zákazníkov, ich deti či rodičov. Cítia sa u nás ako doma. Vieme, čo im chutí. Sú to detaily, vďaka ktorým cítia, že sú našou súčasťou. Rada si prisadnem ku klientom, podebatujem s nimi. Naozaj mi na nich záleží a oni to cítia.
Počas korony ste začali predávať škatuľky s koláčmi. Doslova ste tým vyvolali ošiaľ. Podarilo sa vám vyplniť dieru na trhu?
Samotní klienti mi neustále hovorili, že by som si mala otvoriť cukráreň. V tom období som priamo pracovala v našej kuchyni, robila som burgre. Cez deň som prijímala tovar a vybavovala, po nociach som pracovala v kuchyni, takže na iné projekty nebol čas. Postupne sme však začali prijímať viac personálu. Príchodom covidu bolo času viac, a tak som využila priestory reštaurácie na vypekanie. Len tak zo zábavy som zverejnila na našom Instagrame, že budem robiť škatuľky s koláčikmi. Nečakala som, že sa strhne lavína. Celú karanténu som vypekala až dlho do noci, aby som stihla prichystať všetky objednávky. (úsmev) Bolo to veľmi pekné, s priateľom sme robili rozvoz. Vidieť tváre našich klientov, ako skákali od radosti, nás nabíjalo energiou.
Vtedy prišiel zlom, že som sa začala seriózne obzerať po priestoroch na cukráreň. Po prvej karanténe sme odkúpili jednu reštauráciu, pretože sme si mysleli, že karanténa skončí po troch mesiacoch. Nikto nečakal, že sa to bude ťahať tak dlho. Cez leto sme ju začali prerábať s tým, že na jeseň otvoríme. Nepodarilo sa nám to pre opatrenia a lockdowny. Priateľovi som navrhla využiť priestory a zriadiť provizórnu cukráreň, keďže nájmy aj dane bolo treba platiť. Kolaudovali sme vo februári 2021 s obrovskou podporou našich klientov. Prišlo ich asi toľko ako tento rok vo februári 2022 na našu druhú kolaudáciu, ktorá obletela celý svet. (úsmev) Video z otvorenia malo viac ako 70 miliónov vzhliadnutí po celom svete.
Astrobiologička Michaela Musilová: Túžim letieť na Mars
Keďže sa väčšina z nás do Španielska tak ľahko nedostane, prezradíte nám recept na váš odskúšaný strúhaný tvarožník?
Strúhaný tvarožník je naša klasika. Je to recept, ktorý má doma asi každá žena. Pripravujem ho z môjho vlastného cesta na naše slávne cookiesky. Tento recept nemám nikde zverejnený, vedia ho len dve osoby. Trvalo mi rok, kým som docielila požadovaný efekt, ktorý som mala vo svojich predstavách. Rada vyťahujem koláč z rúry hneď, ako vidím, že tvaroh chytá ľahko zlatistý nádych. Veľmi ho neprepekám, mám ho rada taký fajn šťavnatý. (úsmev)
Nakoľko južné národy začínajú žiť až od popoludnia do neskorej noci, v akom čase máte prispôsobené otváracie hodiny?
Áno, život v Španielsku funguje inak. Naše cukrárne otvárame o 12.30 hod, zatvárame o 20. hodine. Reštaurácia funguje cez týždeň len v poobedných hodinách až do polnoci a cez víkendy otvárame na obedy a večere.
Čo vás pri vašej práci baví najmenej?
Nikdy neanalyzujem to, čo ma nebaví. Beriem to ako úlohu, ktorú treba splniť, ako takú potrebnú misiu. Jednou z takýchto misií sú napríklad faktúry, nejasám od radosti, keď ich mám robiť. Beriem to však ako povinnú jazdu, ktorú treba absolvovať.
Do Španielska ste priniesli slaninový džem, ktorý má na hamburgeroch megaúspech. Ako vám to napadlo?
Tým, že sa rada vzdelávam a nasávam nové informácie, dostala som sa k videu, kde robili barbecue a k tomu slaninový lekvár. Vzbudilo to moju zvedavosť, vyhľadala som si informácie na internete. Rada sa inšpirujem, pozriem si viacero variácií a následne si spravím vlastnú verziu. Problémom však je, že veci si pripravujem na základe intuície, nič nevážim. Spôsobuje to komplikácie, ak chcem odovzdať receptúru kuchárom, aby recept robili presne podľa nás. (úsmev)
Viete si predstaviť, že by ste sa vrátili na Slovensko a otvorili tu niečo vlastné?
Áno, viem si to predstaviť a nevylučujem to. S touto myšlienkou sa pohrávam stále. Uvidíme, čo prinesú najbližšie roky. Milujem Slovensko, snažím sa vracať tak často, ako len môžem a reprezentujem ho v mojom okolí len v tom najlepšom svetle. Aby aj Španieli mali chuť prísť na výlet k nám.
Luciu Kurákovú môžete sledovať na:
eldesvanbakery_by_lucia/
eldesvanbakery.com