Materská DOVOLENKA alebo Ako mama prežije leto s nohami v pieskovisku

Katarína Hlavatovičová | 26. jún 2019
Materská DOVOLENKA alebo Ako mama prežije leto s nohami v pieskovisku
foto: rod. archív autorky, Istocksphoto

Prišlo leto! Na materskej si to síce všimnete o niečo neskôr ako ostatní, lebo medzi tým, ako vám po chrbte steká pot od tepla alebo od toho, ako pcháte deti do troch vrstiev oblečenia, nie je v podstate žiadny rozdiel.

Podstatné je, že zas raz na chvíľku odložíme čapice, spreje na nádchu a rozlúčime sa s interiérovými priestormi. Celé dni strávime vonku, vyberajúc z úst potomkov rôznorodú flóru a faunu, prípadne nerasty a horniny, debatami na pieskovisku o tom, ktorý detský opaľovací krém sa najlepšie rozotiera, kedy dať prvý krát ochutnať bájny alergén menom jahoda, či vymieňaním skúseností a stratégií odpliekovania. 

Najčastejšie slovné spojenia budú: “ Daj si ten klobúčik na hlavu!“ „Nepi tú vodu z bazéna!“ „Nehádž piesok dievčatku do hlavy!“ „Nepapaj kamienky!“ „Požičaj chlapčekovi lopatku!“  „Nie dnes si už zmrzlinu mal!“ „Nie, pivo môžu piť in´ba tatinkovia!“ „Zlatko, tuto si chvíľku sadkaj s lopatkou, maminka si trošku opáli nohy.“ A podobne... A výlety (na materskej sa za výlet ráta aj cesta dva kilometre k rodičom), bez tašky plnej náhradných pančúch a svetrov! To je ale že úplny strop leta! 

Proste...prežiť celé leto na ihriskách, kúpaliskách, pieskovickách, bicykli a korčuliach?

Ešte niekto sa tu chcel sťažovať na ťažký život na materskej? 

Je však pravda, že to má aj svoje úskalia. Napríklad po tom, ako sa človek stane intenzívnym zdrojom obživy dvom deťom, býva reálny problém vybrať plavky a povedzme si, v šortkách to už tiež nevyzerá ako z katalógu (za to už však častokrát nemôže obživa potomkov, ale nočná obživa samej seba). 

Ale pominúc túto malú komplikáciu... „jaký si to uděláš, takový to máš!“

Občas stačí naozaj len zmeniť uhol pohľadu, hučiaci monotónny zvuk kosačky v diaľke zameniť za šum mora, slnko praží, piesok pod nohami. Vyšší level je ešte si dokázať predstaviť, že miesto vyhriatej vody z detskej fľaše uchlipkávam chladený aperol a z materskej dovolenky je zrazu skutočná DOVOLENKA aj každý deň. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: