Preddovolenkové blues jednej mamy

spracovala Marika Koscelníková | 21. jún 2019
Preddovolenkové blues jednej mamy
foto: Cafemom/iStock.com

10 rokov som nemala dovolenku. Teda mala, ale ani náhodou to nebol oddych. Vyzývam týmto všetkých chlapov, aby v tom nenechali svoje ženy samé a pohli zadkom. Lebo aj my si chceme oddýchnuť!

Je to hektické obdobie.

Možno už od Vianoc máte tú svoju dovolenku naplánovanú, možno práve teraz browsujete po nete a hľadáte ideálne miesto pre oddych vašej rodiny. Každá mama vie, že je to pekelne ťažká vec, vyhovieť všetkým.  

Mamy sa v týchto dňoch pripravujú na jednu z naj hektickejších rodinných udalostí roka: Rodinnú dovolenku

Keď som bola dieťa, myšlienka na rodinnú dovolenku ma naplnila čistou radosťou. Teraz, keď premýšľam o dovolenke z pozície matky, mám z nej hlavu ako balón. 

Pravdou je, že asi tak 10 rokov sa na skutočnú dovolenku, so všetkým, čo toto slovo v sebe obsahuje, nedostanem. Prečo? Pretože som mama.

Môj rodičovský stav ma prakticky zbavuje pokoja a relaxu.  Od chvíle, keď sme sa rozhodli ísť na dovolenku, môj mozog pracuje naplno, rozpočty, možnosti, nákupy a panika.

Začína sa to hľadaním a výberom miesta. Aká dlhá cesta? Ako blízko je more? Ako podelím nás a deti do izieb? Môžeme zobrať psa? Snažíme sa do procesu zaangažovať aj našich manželov, no často bez úspechu.

"Nezáleží mi na tom, kam pôjdeme," povedia hrdo. " Určite vyberieš to najlepšie". Prd. 

Myslia si, ako sú super nápomocní, že nám nechávajú voľnú ruku. My fakt chceme, aby  zdvihli telefón a všetko vybavili oni. 

Balenie na dovolenku? To je maratón 

Nech je vaše dieťa akokoľvek staré, treba myslieť na všetko. Fľaše, krémiky, plavky, topánky, lieky, plienky, nafukovačky, hračky... 

Obraciame sa na našich manželov a pýtame sa ich, či si aspoň oni zbalili tašku a tí nás odmenia sladkým:

"Veď ty to vieš lepšie ako ja, čo potrebujem". 

V deň odchodu je zhon od rána. "Zlatko, nevidela si moje ..." a "Mamííí, a plyšáky?". Päť minút pred dvanástou zistíme, že my máme jedny plavky a troje šaty. Už nám ani nenapadne otvoriť kufor. Stačí nám to. Treba plyšáky zobrať. 

Priznám sa, že prvé, čo urobím, keď odrazíme na miesto je, že si nalejem pohár vína: robte si, čo chcete, vážení. Trvá to tak pol hodinku. Potom sa to začína: naťahovačky o natieranie opaľovacieho krému, boj pri bufetoch, lebo tam nemajú špagety, zachraňovanie životov v mori...

Je to tak. Prázdniny sú teraz, keď mám rodinku v závese, pre mňa iné, ako boli kedysi. Viem, že tie decká sa však na ne tešia tak, ako som sa tešila aj ja. Tak si hovorím, veď vydržím, nech majú na čo spomínať. Pribalím ešte fľašu vína, lebo budget miniem na zmrzliny a hranolky. 

Mám snáď len jeden návrh na vylepšenie rodinnej dovolenky: Vážení  manželia, urobte nám láskavosť a tiež sa trochu hýbte! Bolo by skvelé, keby si mamy mohli na dovolenke oddýchnuť!

Zdroj: cafemom.com

Žena doma: Som lenivá mama
Prečítajte si tiež:

Žena doma: Som lenivá mama

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: