Žena doma: Všetko ide do mlieka

Mary K. | 24. január 2017
Žena doma: Všetko ide do mlieka

Okolo dojčenia funguje a prežíva veľa mýtov. Niektorým chceme uveriť, iných sa držíme zo strachu, aby sme niečo nepokazili. Všetko sa to začína už v pôrodnici. Ak ste prvorodička a máte šťastie na sestričku, s dojčením vám pomôže. Ja som mala pri prvej šťastie.

Z dojčenia netreba robiť žiadnu vedu

Aj keď  vtedy som si myslela, že tá mrzutá (fakt bola) sestra, ktorá strká moju mini bradavku do úst môjmu mini bábätku, mi nechce dobre (bolelo to príšerne). Chcela. Poradila rozpustené maslo na boľavé trhlinky a keď decko pýta, dajte mu.

Prečítajte si: Problémy s dojčením: prečo si kazíme dojčenie zbytočnými obavami?

Dojčila som skoro dva roky. Dlhý zoznam potravín, ktoré „sa nemôžu“ som tiež len zľahka preletela pohľadom, lebo „jedzte všecko. Zo suchého rožka bude zápcha. Čo vy, mladé, z toho robíte vedu.“ Tak som dojčenie nedramatizovala a všecko išlo ako po masle. 

Párkrát som svojím (možno) ľahkovážnym prístupom k dojčeniu narazila na pochybnosti. Spomínam si na chatu, kde som dala prednosť pivu pred tmavohnedým nápojom a hups, už sa začali ozývať ženy: veď dojčíš, veď to je alkohol.

Krátka argumentácia, že pivo je vo všeobecnosti zdravšie ako presladená hnedá voda v plaste, si vyslúžila len ich pochybovačné hmmm. Podobné reakcie som si užila s kávou, ale aj kapustnicou a šalátom na Vianoce. Veď dojčíš, to môžeš? 

Neviem sa zbaviť pocitu, že sa okolo dojčenia vytára mýtus náročnosti. Rôzne obmedzenia mnoho žien od dojčenia odrádzajú, najmä tie s aktívnym a spoločenským životným štýlom. Netvrdím, že si dojčiaca mama môže každý večer zaskákať s cigou a fľašou vína na diskotéke (čistá fabulácia, kde by na to zobrala čas?).

Ale pohár červeného v rámci rodičovskej pohody, keď deti zaspia, neublíži. Podobne je to aj s cvičením a jedením. Odskúšať, a ak sa nič s bejby nedeje, pokojne behajte a jedzte fazuľky. 

Prečítajte si: Káva, tehotenstvo a dojčenie
Moja mama spomína na časy môjho dojčenia s trochu ťažkým srdcom, lebo vraj bola riadna buchta. Babka ju v dobrej viere zabezpečiť dcére „dosť mlieka“ napchávala od rána do večera. Faktom je, že dojčili aj ženy počas vojny v čase hladu (dokonca sa spomína aj laktácia u mužov v snahe zabezpečiť prežitie dieťaťa), takže čím viac ješ, tým viac mlieka máš, je mýtus (alebo výhovorka, ktorou mamy  ospravedlňujú kilá navyše).

Je tu však niečo, čomu verím. Múdrosť od mojej mamky, tá to mala od svojej: v mlieku je všetko, čo cítiš. Odskúšané, ženy. Ja nervózna, dieťa ešte viac, ja šťastná, dieťa dvojnásobne.       

Takže, základ dojčenia je zostať v pohode, nedramatizovať laktačné krízy, venovať sa skôr tým osobným. Lebo dieťa prosperuje, ale hormóny sa bláznia. Vieme o tom svoje. 

Prečítajte si: Mýty o dojčení

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: