Všetko, čo sme zažili, nás formuje. Ale nemusí to mať vplyv na to, kým chceme byť zajtra

Mgr. Jana Caban | 31. máj 2023
Všetko, čo sme zažili, nás formuje

Ak sa budete neustále vracať k tomu, čo už bolo, nemôžete žiť svoj život naplno. To isté platí, ak sa zameriate na budúcnosť. Buď plytváte svojou energiou na niečo, čo už nedokážete vrátiť späť, alebo žijete vo svete fantázie (a pravdepodobne v úzkosti) o tom, čo bude raz, keď...

Minulosť nás formuje

Všetko, čo ste od počatia prežili, vás nejako formovalo. To, s akými pocitmi vaša matka prijala tehotenstvo, či bolo toto tehotenstvo plánované a vedomé, alebo nečakané... či bolo príjemným prekvapením sprevádzaným znásobenou radosťou okolia alebo nečakanou zmenou komplikujúcu už aj tak nekomfortnú, či ťažkú životnú situáciu...

To, akým rodičom ste sa narodili, čo prežívali v čase vášho príchodu na svet, ale aj to, čím boli popísané strany knihy ich minulosti, to všetko malo vplyv na vás, na váš život, na to, kým ste dnes. Ak ste počas svojho života ochoreli, tiež sa to nestalo z ničoho nič, ale zrejme sa to nejaký čas formovalo.

Ale nemusí to mať vplyv na to, kým chcete byť zajtra.

Žijeme tu a teraz a veci nie sú nemenné

Z určitého pohľadu, ako napríklad tvrdí Eckhard Tolle, je minulosť aj budúcnosť ilúziou (Tolle, 2011,). Súhlasím s ním v tom, že život existuje iba tu a teraz. Nadýchnuť sa nemôžete ani včera, ani zajtra. Žiadna zmena sa nedeje od zajtra, jediný čas, kedy môžete začať, je prítomná chvíľa. Napriek tomu si myslím, že môžeme mať vízie o budúcnosti, plány, perspektívu... je nám to ako ľuďom vlastné.

„Stanovenie cieľov je spôsob, ako si uvedomiť, že existujú veci, o ktoré v živote stojíme a potom vynaložiť určité úsilie na ich dosiahnutie, ako transformovať vlastné emocionálne, duševné a fyzické potreby do správania smerujúceho k životu. Ciele jednoducho znamenajú sústredenie a konkrétne nasmerovanie energie. Ak sa rozhodnete dosiahnuť to, o čo vám ide, dávate svojmu životu zmysel.“ (Simonton, Matthews-Simonton, Creighton, 1994)

Taktiež je fajn uvedomovať si svoju minulosť – učíme sa na vlastných chybách a ak by sme ich neregistrovali, mohli by sme ich opakovať dookola. Pre mnohých je dôležité porozumieť tomu, ako sa veci diali a aký vplyv mali na nich samotných. Je však dôležité nestratiť sa v minulosti alebo v budúcnosti, nenechať sa nimi „pohltiť“. Ak sa budete neustále venovať tomu, čo bolo, skĺznete do depresie, alebo do výčitiek svedomia.

Zoberme si ponaučenie z minulosti a vykročme ďalej

Ako sa hovorí – Po vojne je každý generál, vždy vám môže napadnúť mnoho iných spôsobov, ako ste mohli niečo urobiť, či neurobiť, to už však na veci nič nezmení. Je fajn vziať si z minulosti ponaučenie a ísť ďalej. Ak sa budete príliš zaoberať budúcnosťou, budú vás pravdepodobne trápiť úzkosti. Nikdy totiž nevieme, čo bude. Čo bude o päť minút, o tri hodiny či o dva týždne, roky... Nemôžete vedieť, ako sa situácia vyvinie, nech by ste ju akokoľvek preplánovali.

Táto medzera medzi „teraz“ a „potom“ vytvára v človeku úzkosť. Je to spojenie netrpezlivosti, zvedavosti a obrovskej neistoty. Skutočne to chcete prežívať?

Je dôležité mať vízie (pozitívne scenáre), ale je žiaduce zostať nohami na zemi. A nohami na zemi tiež nemôžete reálne stáť ani zajtra ani včera, ide to len tu a teraz. Ak sa budete neustále vracať k tomu, čo už bolo, nemôžete žiť svoj život naplno. To isté platí, ak sa zameriate na budúcnosť. Buď plytváte svojou energiou na niečo, čo už nedokážete vrátiť späť, alebo žijete vo svete fantázie (a pravdepodobne v úzkosti) o tom, čo bude raz, keď...

Všetko, čo sme zažili, nás formuje

Váš život sa deje práve teraz

Stretla som mnoho ľudí, ktorí sa trápili úzkosťami. Akoby im na hrudi sedel jeden obrovský tmavý balvan budúcnosti. Niekedy vedome, ale často i celkom nevedome, skĺzali vo svojich myšlienkach či predstavách do „čo ak“. Čo ak toto, čo ak tamto... V prítomnosti však prežívali obrovský tlak tohto kameňa na hrudi, ktorý ich doslova paralyzoval v tom, aby svoj život reálne žili v tom jedinom čase, v ktorom sa žiť dá.

Aj váš život sa deje práve teraz, tak sa zhlboka nadýchnite. Teraz sa to dá.

ZDROJ: Kniha Vyliečte sa, autorka Jana Caban

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: