Už žiadne diéty: 3 dobré rady k výžive

Redakcia | 5. január 2024
Už žiadne diéty: 3 dobré rady k výžive

Akokoľvek sa diéty nazývajú, sú vždy založené na tom, že vytvoria kalorický deficit. A ten sa potom prejaví niekde inde. Ale to už asi viete, veď ste možno všeličo vyskúšali.

Takže žiadne hlúposti, zdravá strava, rozumné porcie a veľa pohybu. Nie je v tom žiadne kúzlo a hlavne, žiadne, manipulácia so stravovaním. 

3 dobré rady k výžive

1. Jedzte polievky

Hlavne domáce vývary a zeleninové, z ktorých aj bez pridania múky dokážete vykúzliť chutnú krémovú polievku. Stačí zeleninu vo vývare uvariť, ochutiť bylinkami, koreninami a rozmixovať. Možno pridať trochu cícera alebo inej strukoviny, ktorá polievku obohatí nielen na konzistencii, ale jej aj dodá  ďalší chuťový rozmer. Polievky sú výborné ako večera hlavne v zime, keď privítame niečo teplé, hutnejšie, ale pritom zdravé.

2. Obľúbte si šaláty

...a dajte si ich vždy keď máte „na niečo“ chuť. Sú ideálnym večerným jedlom k mäsu, syru, jedlám z vajec alebo ľahkým obedom, ktorý zasýti a dodá potrebnú dávku vlákniny. 

3. „ÁNO, DEZERTUJEME“ – 3 hlavné pravidlá

  1. Dezert si môžete dať, samozrejme, no nie každý deň. Nechajte si ho napríklad na nedeľu. Alebo ku káve s priateľkou. 
  2. Upečte si ho – iba vtedy viete, čo jete.
  3. Vychutnajte si ho a bez výčitiek. Zaslúžite si ho.

Nech vám je uspokojením skôr to, že ani vaša najštíhlejšia kamarátka nezje plech koláčov na posedenie, aj ona si ho dá raz za čas, ale poriadne si ho vychutná. Po krátkom čase  nového stravovania nebudete už musieť čeliť, takým častým návalom chuti na sladké (a opäť to súvisí s tým, prečo si vaša štíhla kamoška sladké dá len občas – stravuje sa správne a nemá naň tak často ani chuť). 

Studená voda vs. chudnutie
Prečítajte si tiež:

Studená voda vs. chudnutie

Nezabúdajte piť

Vodu, samozrejme. Pitný režim pomáha lepšiemu tráveniu. Pred každým jedlom si dajte plný pohár. Pomôže vám to cítiť sa sýtejšie a pravdepodobne zjete len toľko, koľko potrebujete, aby vás nezačal "tlačiť" žalúdok. 

Častým problémom u ľudí, ktorí nedostatočne prijímajú tekutiny, býva zadržiavanie vody v tkanivách organizmu. Ak totiž človek dlhodobo prijíma malé množstvo tekutín, telo prechádza do úsporného režimu a zadržiava si tekutiny do zásoby. Nedostatok tekutín spomaľuje látkovú výmenu (metabolizmus) a prenos nervových impulzov, čo spôsobuje únavu a nepokoj, ktorý sa mnoho ľudí snaží zahnať jedlom.

Ideálnou tekutinou je obyčajná voda, pretože nemá žiadnu energetickú hodnotu. Doplniť ju môžete nesýtenými minerálnymi vodami alebo čajom.. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: