Umelci v kuchyni: umenie servírovania

Michaela Klamová | 20. október 2017
Umelci v kuchyni: umenie servírovania

Čarovať v kuchyni neznamená len chutne navariť, ale dať jedlu aj veselú a atraktívnu formu. Vymýšľať môžete sama, no ešte lepšie bude, keď zapojíte aj deti. Podporíte tak nielen ich kreativitu, ale nenápadne im otvoríte cestu k novým jedlám a domácim prácam.

Umenie servírovania: premeňte kuchyňu na veselú dielňu

Nemusíte mať riad so zábavnými obrázkami, stačí trocha fantázie a z rodinného obeda je nezabudnuteľná udalosť. Kto povedal, že polievku musíte jesť z taniera? Ponúknite ju deťom pre zmenu v čajových hrnčekoch.

Špagety premeňte na muffinové jednohubky, tortilly zabaľte do darčekového papiera a kúsky ovocia nastoknite na paličky od nanukov.

A čo takto odložiť taniere a naložiť celý nedeľný obed do malých misiek a hrnčekov? Každý dostane svoju misku s mäsom, šálku so zeleninu, pohár s ryžou... Nechajte deti vybrať si, v čom chcú mať dnes naservírované jedlo alebo nechajte vybrať riad pre vás.

S väčšími deťmi môžete skúsiť jesť s čínskymi paličkami. Nie je podstatné, že budete jesť o hodinu dlhšie, dôležitá je zábava z nevydarených pokusov nabrať paličkami jedlo.

V mnohých kultúrach sa jedlo konzumuje rukami z veľkého spoločného taniera, tak skúste aj vy niekedy odložiť príbor a vychutnať si obed „kráľovským príborom“. Deti rady skúmajú konzistenciu jedla, čo im vidlička neumožní.

Obed či večeru môžete podávať napríklad aj na nízkom stolčeku, pri ktorom budete sedieť na vankúšoch alebo prestrite na zem deku a usporiadajte obývačkový piknik!

Chlebík na olovrant chutí najlepšie v bunkri pod stolom a pohár mlieka sa dá vychlípať z misky pri hre na mačiatka. Zabudnite na vetu „Nehraj sa s jedlom!“ a dovoľte deťom zapojiť jedlo do hry.

Dovoľte dieťaťu zahrať sa na zeleninového sochára

Ak je vaše dieťa už dostatočne veľké na to, aby vám veselé tváričky zo syra a rajčín ofrflalo, je čas na ďalší level – vyrezávanie. Začnite nenápadne, na dušičky, a nechajte dieťa vyrezať lampión z tekvice podľa svojich predstáv.

Ak vidíte záujem a ste ochotná zveriť mu do ruky nožík, môžete mu ponúknuť aj iné druhy ovocia a zeleniny, ktoré budú slúžiť napríklad ako príloha k hlavnému jedlu.

Menej šikovné deti, vyzbrojené tupším kuchynským príborom, môžu svoje umelecké predstavy realizovať na varenej koreňovej zelenine.

Takto môžete vystružlikať postavičky či zvieratká, indiánske totemy alebo iba vytvoriť zaujímavý vyrezávaný vzor. Na mäkké potraviny (ako napr. plátkový syr, šunku, melón) môžete na vyrezanie zvieratka, kvietkov a podobne použiť aj vykrajovacie formičky.

Prečítajte si: Spravte si zo stolovania rodinný rituál

Tip MAMA a ja

Aby ste predišli rýchlemu hnednutiu niektorých druhov ovocia a zeleniny, hneď po nakrájaní ich pokvapkajte citrónom.

Pizzové šialenstvo

Pizza nemusí byť len okrúhla, môže jej byť pokojne plný plech! Podstatné je, že ozdobiť si ju môžu deti samy. Urobte si vlastnú rodinnú pizzu tak, že ju rozdelíte na časti a každý si tú svoju obloží tým, čo má najradšej.

Hotovú pizzu nakrájate na kúsky, vymieňajte si ich medzi sebou a porovnávajte, koho výtvor je najchutnejší.

Recept na nekysnuté pizzové cesto nájdete tu.

Vpašujte zeleninu do jedla

Uvarte ryžu a rozdeľte do misiek. V mixéri najemno postupne posekajte rôzne druhy zeleniny – mrkvu, listy špenátu, papriku...

Pridajte soľ a trochu citrónovej šťavy a jednotlivé druhy zmiešajte v miskách s ryžou. Takto získate ryžu obohatenú nielen o rôzne farebné odtiene, ale aj o zeleninu, ktorú niektoré deti vytrvalo odmietajú. Naberačkou na zmrzlinu naložte z každého odtieňa na tanier.

Prečítajte si: Dobré jedlo, šťastná rodina

Jedlo môže byť výnimočné aj vo všedný deň

Keď nemáte čas na vymýšľanie, použite rýchly face-lifting – nešetrite všetky cukrové ozdôbky na Vianoce a špeciálne sviatky a posypte obyčajné jedlo trochou farebných cukroviniek.

Žemľovka môže byť váš obľúbený koláč, nič to nemení na fakte, že vyzerá ako naskladaný mokrý kartón. Pár cukrových srdiečok alebo pestrofarebných perličiek dokáže divy a pre deti neatraktívne jedlo premení na čosi, čomu treba dať šancu.

Tip MAMA a ja

Vezmite zdobiace vrecko na koláče (alebo vrecko s odstrihnutou špičkou) a privítajte ráno rodinu veselými odkazmi na tanieroch. Ako atrament poslúžia kečup, horčica, med, džem...

Večera v kruhu hračiek

Večera v kruhu rodiny je síce krásna, ale večera v kruhu  hračiek – to je niečo! Ak má dieťa svojho verného plyšového kamaráta, prestrite aj jemu.

Nechajte dieťa uviazať mu podbradník a podeliť sa o svoju porciu. Raz za čas pripravte veľké posedenie a rozložte na stôl a stoličky čo najviac  plyšových hračiek a postavičiek, ktoré budú s lyžičkami, vidličkami či tanierikmi nedočkavo čakať na večeru a vášho prekvapeného potomka. Takejto párty určite neodolá ani keby ste mu naservírovali kelový prívarok.

Prečítajte si: Stolovanie najmenších - devíza do života

Kvety nielen vo váze, ale aj na tanieri

Viete, že aj kvety možno jesť? Samozrejme, nie všetky, no niektoré sú nielen krásne, chutné, ale majú aj rôzne liečivé účinky. Živými kvetmi môžete jedlo ozdobiť alebo ich pridať napríklad do šalátu.

Pridajte do vašich obľúbených sušienok či koláča kvety levandule, výsledok vás ohromí. Cuketové kvety obalené v palacinkovom cestíčku budú chutiť dospelým aj deťom.

Kvety môžete kúpiť v niektorých predajniach zeleniny alebo si ich môžete natrhať na lúke či záhrade. Určite nepoužívajte kvety z kvetinárstva, tie väčšinou prechádzajú chemickými úpravami, aby sa zachovala ich trvácnosť.

V lete môžete celé alebo posekané kvietky zamraziť v ľadových kockách, ktoré dodajú šmrnc limonádam či miešaným drinkom. Kvety konzumujte s mierou, ako všetko liečivé!

Pokiaľ ste však peľový alergik, kvety na tanieri radšej preskočte. Ostatní môžu svoje menu korunovať kvetmi sedmokrásky, ruže, nechtíka, fialky, ďateliny, klinčeka, púpavy, ibišteka, slnečnice či ďateliny.

Čarovná sila kvetov

Vypestujte si doma!

Žiarivo oranžové kvety kapucínky zdobia mnohé balkóny či parapety. Kvety aj listy majú jemne pikantnú chuť podobnú pažítke a slúžia ako silné prírodné antibiotikum. Pomáhajú pri rôznych zápaloch, chrípkach či bolesti hrdla. Ich pestovanie je jednoduché a získate tak jedlú, liečivú dekoráciu.

Vyskúšajte skvelé Levanduľové muffiny alebo výborný a liečivý Púpavový med

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: