Čarovná sila kvetov

Redakcia | 7. máj 2016
Čarovná sila kvetov

Je dokázané, že kvety sú jedným z najprirodzenejších sprostredkovateľov dobrej nálady. Aký by to bol sviatok bez pestrofarebnej, lákavo voňajúcej kytice kvetov? Pohľad na zakvitnuté lúky či záhradky má blahodarný účinok na psychiku, a teda aj na celý ľudský organizmus.

Kvety však neúčinkujú priaznivo iba prostredníctvom zraku. Ich účinky sú už od nepamäti využívané v lekárstve, kulinárstve či kozmetike.

Echinacea purpurová

Určená je na vnútorné aj vonkajšie použitie. Posilňuje imunitu, pomáha pri liečbe chrípok, viróz či rakovinových ochorení. Pitie echinaceového čaju sa odporúča ako prevencia organizmu proti chorobám.

Fialka trojfarebná

Účinná pri ekzémoch, pomáha pri vykašliavaní a chorobách dýchacích ciest.

Harmanček pravý

Kamilka, rumanček či harmanček – poznáme mnoho mien tejto jedinečnej rastlinky, veľmi obľúbenej najmä v čajoch. Má silné protizápalové a protikŕčové účinky. Pomáha pri ťažkostiach tráviaceho traktu, ženských problémoch, uľahčuje hojenie, pôsobí proti opuchom (napríklad očí), naparovaním čistí pokožku a posilňuje tkanivá. Koreň harmančeka žltého pomáha pri bolesti zubov. Je nedráždivý, preto sa používa pri výrobe kozmetických prípravkov pre deti.

Pozor! – nezamieňajte si harmanček pravý, využívaný na lekárske a kozmetické účely, a harmanček rímsky, určený skôr na dekoráciu.

Tip: Harmančeková farba na vlasy
Sušené kvety harmančeka rozomeľte na prach a zalejte troškou horúcej vody. Pomer zvoľte tak, aby vznikla kaša, ktorú votriete do vlasov. Harmanček vlasy rozžiari, zosvetlí a tónuje ich dožlta.

Hloh

Udržuje rovnováhu krvného obehu a veľmi priaznivo pôsobí na srdce, proti arytmii, tachykardii a upravuje krvný tlak. 

Ibištek

Ibištek, obsahujúci veľa antioxidantov, lieči vysoký krvný tlak, ochorenia pečene, tlmí kŕče dolného tráviaceho traktu a má antibakteriálne účinky. Odvar z kvetov a listov vypína pokožku.

Jazmín

Pôsobí proti kŕčom či nervovému napätiu, má sedatívne účinky a pôsobí ako afrodiziakum. Voňavý jazmín povznáša náladu a je silné antidepresívum. Vo forme oleja je vhodný pre suchú a citlivú pleť.

Levanduľa lekárska

Modrofialové kvietky levandule sa využívajú už po celé stáročia v lekárstve, kozmetike, či pri varení. Zápar z kvetov levandule pôsobí ako antireumatikum, lieči kožné ochorenia, depresie a môže sa inhalovať pri chrípkach či angínach. Na drobné poranenia v ústach pomôže levanduľová tinktúra. Levanduľový olej v spojení s masážou pomáha pri uvoľňovaní svalstva a odstraňuje bolesti hlavy a migrénu. Používa sa pri reumatických bolestiach, po úrazoch na boľavé miesta, ale aj na upokojenie pri nervozite, psychickom vypätí či nespavosti. Vôňa levandule (aj tej rastúcej v záhrade) má repelentné účinky.

Tip: Levanduľový olej
Čerstvo pozbierané kvety levandule posekajte nadrobno, nasypte do malej sklenenej fľašky, zalejte olivovým olejom a dobre uzavrite. Kvety nechajte dva mesiace lúhovať a môžete začať používať.

Lotosový kvet

Jeho výťažky pomáhajú najmä pri dýchacích ťažkostiach, no obľúbený je aj pre svoju výraznú vôňu či schopnosť transportovať vodu v tkanive, čím zlepšuje prekrvenie pokožky. Preto sa používa napríklad v krémoch a pleťových vodách, prostredníctvom ktorých vyhladzuje a zjemňuje pokožku.

Materina dúška

Pre jej antiseptické účinky sa používa ako kloktadlo pri drobných rankách alebo proti zápachu z úst. Pomáha pri vykašliavaní, nadúvaní a hnačke. Pri nervovom vyčerpaní je vhodná do kúpeľa.

Medovka lekárska

Dokáže odstrániť vyčerpanosť, nespavosť, bolesti hlavy, depresie či menštruačné bolesti, najlepšie vo forme čaju. Priaznivo ovplyvňuje nervovú činnosť, pomáha pri kolike a poruchách trávenia. Na ošetrovanie pleti sa pre svoje protibakteriálne účinky používa šťava z čerstvých listov.

Nechtík lekársky

Sýto oranžové kvety nechtíka sa najčastejšie využívajú vo forme mastí a krémov na liečenie kožných ochorení a zle sa hojacich rán. Používajú sa takisto zápary, odvary či čaje. V kozmetických prípravkoch zjemňuje pokožku a zlepšuje jej pružnosť. Nechtík objavíte aj v potravinárstve – ako prírodné, netoxické farbivo.

Nevädza poľná

Okrem močopudných a žlčopudných účinkov je obľúbeným prostriedkom pri liečbe zápalov očí.

Tip: Očný obklad
Sušené kvety nevädze zalejte horúcou vodou a nechajte odstáť. Po vychladnutí namočte do výluhu dva vatové tampóny a na 15 minút priložte na oči. Obklady výborne osviežia unavené a začervenané oči.

Pivonka

Pivonka nie je len okrasná rastlina, tlmí bolesti a kŕče, pomáha pri astme, ľadvinových i žlčníkových kolikách a znižuje bolesti hlavy.

Púpava

Vnútorné užitie podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, pomáha pri nechutenstve a priaznivo upravuje koncentráciu krvného cukru. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C pomáha proti jarnej únave.

Tip: Púpavový med
Čerstvo nazbierané kvety púpavy opláchneme a vložíme do pohára s medom. Konzumovať môžeme celé kvety, napríklad na chlebe alebo ako prílohu ku koláčom. Púpavovým medom môžeme dochucovať čaje alebo si pripraviť osviežujúcu limonádu s citrónom.

Ruža z Damašku

Z ruží sa pre kozmetické, ale aj kulinárske účely vyrába najmä ružová voda či ružový olej. Vnútorne sa využíva pri ochoreniach pečene a žlčníka, pri strese, stavoch úzkosti, nespavosti a pri ženských problémoch. Má hojivé, protizápalové, antibakteriálne a hydratačné vlastnosti, pre ktoré sa uplatňuje pri liečbe popálenín či poranení pokožky. Je vhodná pre všetky typy pleti – aj pre tie najcitlivejšie. V Oriente sa napríklad používa pri liečení očných chorôb.

Šalvia lekárska

Šalviu je možné používať vnútorne – pri hnačkách či nadúvaní, i zvonka ako kloktadlo, pri paradentóze, kožných chorobách a bolestiach zubov. Pri chorobnom potení sa užíva kombinovane vo forme čajov a obkladov či kúpeľov.

Tip: Šalviová pleťová voda
Odvar šalviových listov necháme niekoľko minút stáť a potom ho vatovým tampónom nanášame a navlhčujeme si ním tvár. Pomáha proti lišajom a znižuje začervenanie tváre.

Vanilka

Táto odroda orchidey je jednou z najznámejších vôní sveta. Používa sa do kúpeľov a v kozmetických prípravkoch či parfumoch pre svoje upokojujúce účinky, ale aj ako afrodiziakum.

YLANG-YLANG

Ylang-Ylang je silné afrodiziakum, má sedatívne účinky, pridáva sa tiež do parfumov a vonných kúpeľov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: