Televízia v detskej izbe je podľa vedcov nezdravý zvyk

Redakcia | 17. november 2016
Televízia v detskej izbe je podľa vedcov nezdravý zvyk

Televízia v detskej izbe: výhoda alebo problém?

Deti, ktoré majú vo svojej izbe televíziu, sa zvyčajne horšie stravujú, málo pohybujú a majú horšie známky v škole ako ich rovesníci bez televízie v izbe. K tomuto záveru dospeli americkí vedci, ktorí viac-menej poukázali na to, že zatiaľ sa vie len málo o dôsledkoch toho, keď majú mladí ľudia v izbe televíziu. Doterajšie výskumy sa skôr zaoberali návykmi detí pri sledovaní televízie.

Prečítajte si tiež: Televízia a detský divák

Vedci z Minnesoty zahrnuli do výskumu uskutočneného v rokoch 2003 a 2004 781 mladých ľudí vo veku 15 až 18 rokov z oblasti Minneapolisu. Zistili, že 62 percent z nich má vo svojej izbe televíziu. Viac ako dievčatá ju mali v izbe chlapci (68 percent oproti 58 percentám).

Zaujme vás: Dieťa a televízia

Nie je prekvapujúce, že tí, ktorí mali televíziu v izbe, mali taktiež tendenciu ju viac sledovať, trávili pred obrazovkou o štyri až päť hodín viac. Zo skupiny tých, ktorí majú televíziu v izbe, ich bolo dvakrát viac hodnotených ako závislí na televízii v porovnaní s tými, ktorí televíziu v izbe nemali. Tí prví sledovali televíziu až päť hodín denne, uviedli vedci v odbornom časopise Pediatrics.

Dievčatá s televíziou v izbe sa omnoho menej venovali pohybu, približne 1,8 hodiny týždenne, zatiaľ čo dievčatá bez televízie až 2,5 hodiny týždenne. Dievčatá z prvej menovanej skupiny naviac jedli menej zeleniny, pili viac sladených nápojov a menej často sa stravovali doma s rodinou.

U chlapcov s televíziou v izbe experti zistili, že menej pijú, konzumujú menej ovocia a menej často jedia s rodinou ako chlapci bez televízie.

"Je skutočne niekoľko dôvodov, prečo nedovoliť deťom mať v izbe televíziu," povedala jedna z výskumníčok, Daheia Barrová-Andersonová.

Pri meraní BMI (indexu telesnej hmotnosti vypočítavaného z pomeru hmotnostia výšky) ale vedci nezistili žiadny vplyv na obezitu mladistvých. Podľa Barrovej-Andersonovej sú to prekvapujúce výsledky, vzhľadom k tomu, že predchádzajúce štúdie zamerané na mladšie deti (jedna sa sústredila na základnú školu a druhá na predškolákov z rodín s nízkymi príjmami) zistili, že televízia v detskej izbe je dokonca silnejší predpoklad obezity než čas strávený pred obrazovkou.

Chlapci a dievčatá, ktorí majú televíziu v izbe, trávia menej času čítaním a robením domácich úloh, ale rozdiely nie sú podľa vedcov štatisticky významné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: