„Sladká choroba“. Zasiahla aj do vášho života?

Redakcia | 6. máj 2016
„Sladká choroba“. Zasiahla aj do vášho života?

Nejedz toľko sladkostí, dostaneš cukrovku! Argumentujete týmito slovami, keď vaše dieťa priveľa maškrtí? Cukrovka je vážne ochorenie, ale či sa sladkosťami dá k nej dopracovať, vám prezradia nasledujúce riadky.

Cukrovka, (lat. Diabetes mellitus) je chronické celoživotné ochorenie, ktoré sa objavuje v podstate bez akéhokoľvek predchádzajúceho upozornenia. Najčastejšími príznakmi sú silný smäd a časté močenie. Prichádzajú ale až vtedy, keď je už v tele cukrovka prítomná približne dva, tri, štyri mesiace.

Ako pankreas funguje?

Za normálnych okolností produkuje inzulín b -bunka pankreasu (podžalúdkovej žľazy) a príznaky sa objavujú až keď je zničených cca 90 % buniek, teda v tele je takmer už nulové vylučovanie inzulínu. „Príznaky sa často podceňujú, pretože prvým príznakom je silný smäd a počas teplého počasia rodič logicky uvažuje: „je teplo, dieťa preto tak veľa pije. Keď veľa pije, tak je asi normálne, že veľa močí“, rodičia si to začnú uvedomovať až vtedy, keď zistia, že dieťa močí počas noci aj šesť či sedemkrát. Následne si uvedomia, že to môže byť aj niečo iné a nie je to len vplyvom vonkajších vysokých teplôt“ tvrdí primár Diabetologického centra I. internej kliniky, MUDr. Ľubomír Barák CSc. Ďalším príznakom, veľmi častým, je schudnutie dieťaťa, dieťa niekedy môže schudnúť za 14 dní aj 8 -10  kg, čo je dosť výrazné. Jedným z ďalších príznakov môže byť aj únava dieťaťa.

Cukrovka sa týka aj dojčiat

U najmenších detí napr. u dojčiat, je oveľa ťažšie spoznať príznaky, pretože chýba spätná odozva, keďže dieťatko nevie odpovedať, až jeho schudnutie dovedie matku k lekárovi. Zvyčajne k prvým príznakom patrí opäť časté močenie a časté pitie. Tento údaj mnohokrát vedie k tomu, že sa najprv začne liečiť infekcia močových ciest ako sekundárne ochorenie z rozvinutej cukrovky. Ak sa ochorenie včas nerozpozná, môže sa stať, že dieťa  prichádza do nemocnice v stave v ťažkej diabetickej ketoacidózy, t.j. v stave rozvráteného vnútorného prostredia.

Staršie deti a cukrovka

Deti v podstate príznaky ako také nepociťujú, v tomto smere môžu byť nápomocní učitelia, keď je dieťa dobrý žiak, jednotkár, a odrazu dostáva zlé známky. Pozorní učitelia vedia, že to nemusí byť z lajdáctva a dieťa na „niečo“ reaguje takýmto spôsobom. Ak sa  nezistia zjavné príčiny v rodine, môžu  usmerniť rodičov, aby pátrali aj po zdravotných príčinách.

Tabletky či inzulín?

Cukrovka sa dnes rozdeľuje na 4 základné skupiny, pričom prvé dva typy sú najdôležitejšie.
Typ 1 sa najmä objavuje u detí, mládeže a mladých dospelých, je charakterizovaný absolútnym nedostatkom inzulínu, kde sú porušené všetky b - bunky podžalúdkovej žľazy, ktoré produkujú inzulín a tento typ cukrovky sa musí liečiť okamžitým dodávaním inzulínu. Tento typ zväčša nie je spojený s obezitou, dokonca deti bývajú chudšie, prípadne môžu pôsobiť až vychudnuto. Objavuje sa v ktoromkoľvek veku, aj keď predilekčne sa viaže na detský a mladý dospelý vek.

Typ 2 tvorí v populácii väčšinu, až v 90 % je spojený s obezitou. Obezita je rizikový faktor č.1 pre vznik diabetu 2. typu, ktorý je charakterizovaný len relatívnym nedostatkom inzulínu. V tomto prípade stačí podať tabletu, ktorá zmení väzby v organizme a inzulín môže začať normálne pôsobiť.

„Prečo práve moje dieťa?“

Veľmi malú úlohu zohráva dedičnosť, respektíve genetická predispozícia. Aj rodičia bez diabetu môžu dať genetický základ dieťaťu a z ich génov za priaznivých podmienok môže vzniknúť cukrovka. Priaznivými podmienkami môže byť prekonaná viróza, najviac sa ukazuje pankreas postihujúca viróza vírusom cocsakie. Podľa slov MUDr. Ľubomíra  Baráka: „Táto viróza je momentálne najdôležitejšia, ale odborníci si myslia, že v budúcnosti sa ukáže ešte špecifickejší vírus, ktorý dokáže poškodiť pankreas a vyvolať diabetes. Hovorí sa, že diabetes môže vzniknúť aj po veľmi silnom strese, ale z mojej praxe si pamätám len dva, či tri prípady, kde za 28 rokov praxe, sme vedeli jednoznačne preukázať, že to bolo zo stresu.

Stres je teda otázny, mnohí rodičia po prečítaní si povedia: áno, deti sú neustále stresované najmä v škole, to je hlúposť, keby to bol tento druh stresu, tak by potom všetky deti mali diabetes“.

Mýtus „sladkosti zapríčiňujú diabetes“

Aký kus je na tom pravdy a kedy je to už zavádzajúce tvrdenie sa vyjadril primár diabetologického centra SR MUDr. Ľubomír Barák:

„Cukrovka typu 1 sa objavuje u tenkých detí, športovcov, kedykoľvek.  Na druhej strane však musím upozorniť na trend najmä vo svete, kde sa stále viac a viac vyskytuje druhý typ diabetu už aj u detí. Dokonca susedné Maďarsko hlási 19 % diabetu tohto typu u detí, na Slovensku je to do 2 – 3 %. USA udávajú okolo 40 % a Japonsko, kde je veľmi málo cukrovky typu 1, udáva až 70 % diabetu typu 2 u detí, čo je obrovský posun. Na to má vplyv tzv. „amerikanizácia“ typu fast foodov, coca či pepsi coly, čiže deti sú obézne. Ak však jedia len veľa sladkostí a nie sú obézne, tak sa im pokazia jedine zuby, ale nič iné negatívne im to neprinesie. Je to teda scestné, takto deti strašiť, pokiaľ nejdú do obezity.“

Vybavenie diabetika:

  • Testovacie prúžky
  • Glukomer
  • Inzulín
  • Striekačky
  • Ihly
  • Inzulínové pumpy či perá

3 kroky v liečbe cukrovky:

  1. Pri prvom type sa podáva inzulín, zväčša štyrikrát denne, pred raňajkami, pred obedom a pred večerou sa podáva krátko pôsobiaci inzulín, nakoniec pred spaním sa podá dlhodobo pôsobiaci inzulín. Existuje možnosť podávania inzulínu aj inzulínovou pumpou, ale novozistení diabetickí pacienti sa sprvu nenastavujú na inzulínovú pumpu, pretože sa najprv skúša vhodný inzulínový režim. Inzulínové pero  je veľmi tenká ihlička, dieťa si naň rýchlo zvykne a nemá z toho žiadnu traumu.
  2. V prípade druhého typu diabetu je to podávanie tabliet.
  3. Diéta, alebo lepšie povedané plánovaná strava, pretože dnes to už nejde o žiadnu prísnu diabetickú diétu.

U detí sa neodporúča voľné stravovanie, aj keď existujú školy,  kde voľnú stravu uznávajú. Dôležité je aspoň prvý polrok dbať o prísnu diétu, spoznať reakcie organizmu a až potom, ak si dieťa dokáže uvedomiť či má dostatočný pohyb, podaný inzulín, potom môže zjesť aj čokoládu. Podmienkou však je naučiť sa počítať sacharidové jednotky. Aj malé dieťa je potrebné naučiť poznať, čo má na tanieri. Či má na tanieri zemiaky za dve sacharidové jednotky s dvadsiatimi miligramami sacharidov, alebo 4 sacharidové jednotky so 40 mg. sacharidov. Podľa toho si dokáže prispôsobiť situáciu, či si môže dať tú čokoládku, alebo nie.

Cukrovka a pohyb

Pohyb je dôležitý. Ten musí byť denný a približne rovnakej intenzity. To znamená, že ak máme chlapca, ktorý predtým hrával futbal a tréningy mal trikrát do týždňa, a na štvrtý deň hral zápas, tak mu zostávajú ešte tri voľné dni, kedy má aktivitu oveľa menšiu. Napriek ochoreniu, futbalu sa vzdávať nemusí, ale je potrebné, aby vykonával nejakú fyzickú aktivitu ešte aj tie tri voľné dni.

Komplikácie cukrovky

Cukrovka má dva typy komplikácií:

  • akútne
    chronické

Akútne komplikácie spočívajú práve v tom, že môže prísť k hypoglykemickému bezvedomiu (z nízkej hladiny cukru v krvi), ale môže prísť aj k hyperglykemickému, teda keď je vysoký cukor v krvi, ale hyperglykemické komplikácie sa vyvíjajú aj niekoľko dní (4 – 5), a až potom môže nastať bezvedomie, to však už vie pacient  vycítiť aj deň dopredu, napríklad že sa mu ťažko dýcha.

Hypoglykemické bezvedomie prichádza náhle, bez varovania. Hypoglykémia nastáva vtedy, ak si dieťa pichne inzulín a zabudne sa najesť, vtedy dostane nízku hladinu cukru. Tento stav sa navodí v priebehu niekoľkých minút. V tomto prípade je ako prvá pomoc vhodná ešte lepšie ako nosiť kocku cukru veľmi sladký roztok. Ale to je riešenie akútnej situácie v podobe vypitia sladkého nápoja a zajedenia polovicou rožku, potom tento stav prejde.

Môže vás zaujímať:

Cukrovka
Keď ochorenie bráni dojčiť...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: