Sendvičová generácia: Stará sa nielen o svoje deti, ale aj o rodičov

MK | 1. október 2024
Sendvičová generácia: Stará sa nielen o svoje deti, ale aj o rodičov

Nie je to jednoduché - byť tu pre svoju novú rodinu a zároveň zabezpečiť starostlivosť o svojich starnúcich rodičov alebo svokrovcov.

Čo je to sendvičová generácia?

Sendvičová generácia je označenie pre ľudí v strednom veku, ktorí sú pod tlakom, pretože sa musia starať nielen o svoje starnúcich rodičov, ale zároveň aj o svoje deti. Hovorí sa im „sendvičová“, pretože sú doslova „zovretí“ medzi týmito dvomi povinnosťami – rodičia potrebujú pomoc, či už zdravotnú, alebo finančnú, a deti zas vyžadujú fyzickú, emocionálnu alebo finančnú podporu.

Dnešná dlhšia priemerná dĺžka života a fakt, že ľudia majú deti v staršom veku, k tomu výrazne prispieva. V tejto situácii často bývajú aj tzv. „boomerang kids“ – dospelé deti, ktoré sa vracajú domov.
Ak sa v takejto pozícii nachádzate, viete, že nejde len o časové vypätie, ale aj o veľký finančný a emocionálny tlak. Ste medzi dvoma svetmi, ktoré musíte obsiahnuť a strácate sa v nich častejšie, ako by ste si chceli pripustiť. 

Kto doopatruje rodičov?

Pôvodne sa pojem „sendvičová generácia“ vzťahoval na ľudí po päťdesiatke, ktorí sa starali o rodičov aj deti. Dnes sa to môže týkať aj mladších ľudí, ktorí sa starajú o rodičov, starých rodičov a zároveň svoje deti. Často sa stáva, že bremeno starostlivosti o rodičov zostane na jednom zo súrodencov, čo môže časom viesť k problémom, ak sa v rodine nevyrieši otázka dedičstva. Na túto záležitosť si treba dať veľký pozor, lebo dokáže rozkmotriť celé rodiny aj na generácie. Platí nepísané pravidlo, ten, kto rodičov doopatruje, má nárok na dedičstvo, resp. jeho najväčšiu časť. Ideálne, ak sa v rodine tieto veci dohodnú vopred.   

Pozor na stres! Sendvičová generácia má toho priveľa na pleciach

Mať na ramenách zodpovednosť za viac generácií a navyše starostlivosť o  ľudí s rôznymi potrebami  - akými deti a starí ľudia nepochybne sú - je veľmi stresujúca. Podľa štúdií, ľudia v tejto situácii prichádzajú o spánok a často trpia chronickým stresom, ktorý môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ako sú vysoký krvný tlak, cukrovka alebo depresia. Bohužiaľ sa v tejto pozícii ocitajú častejšie ženy. Kedysi boli úlohy rozdelené jasnejšie – ženy sa starali o deti, muži zabezpečovali finančnú podporu a aj starostlivosť o rodičov bola automaticky na pleciach žien.

Dnes už majú ženy svoju prácu a nečakajú, kým niekto donesie domov peniaze, ich čas je rovnako napätý ako čas partnera a predsa sú to väčšinou ženy, ktoré nesú väčšinu tejto záťaže. Často to vedie k ich preťaženiu a k nedoceneniu práce, ktorú pre rodinu robia.

Najnepríjemnejším aspektom v tejto situácii sú aj samotní rodičia, ktorí často tlačia na deti, aby sa im venovali, viac sa nich starali a boli poruke napriek tomu, že majú svoje vlastné rodiny a žijú vo vzdialenejších mestách. Treba si uvedomiť, že čím je človek straší, tým menej vníma rôzne súvislosti a je v podstate ako dieťa. Správa sa sebecky. Tu je potrebné zapojiť celú rodinu do riešenia situácie a zdravý rozum.     

Na druhej strane je dôležité dať vlastným rodičov vedieť, že sa nemusia báť, že o nich bude postarané. Žiadne dieťa sa neotočí chrbtom, keď rodič potrebuje pomôcť (aspoň by to tak nemalo byť). Je to podstatná téma, ktorú by ste v rodine nemali obchádzať.

Nie je jednoduché vyriešiť túto situáciu, ale je dôležité myslieť aj na seba. Pomôcť a vrátiť rodičom opateru, no nie za cenu straty vlastného života. 

Zdroj: medicine.umich.edu/dept/psychiatry

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: