Švédski starí rodičia môžu čerpať rodičovskú dovolenku

Redakcia | 17. júl 2024
Švédski starí rodičia môžu čerpať rodičovskú dovolenku

Švédsko je opäť na čele inovatívnych sociálnych politík a v roku 2024 zaviedlo prelomový zákon, ktorý umožňuje starým rodičom čerpať rodičovskú dovolenku. Tento nový zákon umožňuje rodičom preniesť časť svojej rodičovskej dovolenky na starých rodičov alebo iné blízke osoby, ako sú tety, ujovia či priatelia.

Rodičovskú dovolenku môžu vo Švédsku preniesť rodičia aj na starých rodičov a príbuzných

Podľa nového zákona, ktorý vstúpil do platnosti 1. júla 2024, môžu rodičia preniesť až 45 dní z celkovo 480 dní rodičovskej dovolenky na starých rodičov. Ak je rodič sám, môže preniesť až 90 dní. Tento prenos dní je možné využiť počas prvých 15 mesiacov života dieťaťa. Pre týchto prijímateľov platia rovnaké podmienky ako pre rodičov, čo znamená, že musia byť poistení na rodičovské dávky a nesmú počas tejto doby pracovať alebo študovať​​.

Cieľom tejto novely je poskytnúť rodinám väčšiu flexibilitu a pomôcť rodičom lepšie zladiť rodinný a pracovný život. Starí rodičia majú často významnú úlohu pri výchove detí a tento zákon uznáva ich prínos a umožňuje im byť finančne kompenzovaní za čas strávený so svojimi vnúčatami​.

Švédsky model rodičovskej dovolenky

Švédsko má dlhú históriu progresívnych rodinných politík. Už v roku 1974 bolo prvou krajinou na svete, ktorá zaviedla platenú rodičovskú dovolenku pre otcov. V súčasnosti majú rodičia v Švédsku nárok na 480 dní plateného rodičovského voľna, ktoré môžu rozdeliť medzi oboch rodičov. Z týchto dní je 390 dní kompenzovaných podľa príjmu rodiča a zvyšných 90 dní je platených paušálnou sumou. Okrem toho môžu rodičia pracovať na skrátený úväzok, kým dieťa nedosiahne vek 8 rokov, čo poskytuje rodinám ďalšiu flexibilitu​. ​

Medzigeneračná solidarita

Nový zákon o rodičovskej dovolenke pre starých rodičov v Švédsku je ďalším krokom vpred v podpore rodín a uznávaní dôležitosti starých rodičov v starostlivosti o deti. Tento model by mohol inšpirovať aj ďalšie krajiny k prijatiu podobných opatrení na podporu rodinného života a medzigeneračnej solidari

Zdroj: www.lemonde.fr

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: