Saje bábätko len bradavkou? Skúste techniku samoprisávania

PhDr. Drahomíra Korpová | 18. marec 2024
Saje bábätko len bradavkou? Skúste techniku samoprisávania

Mnohé mamy trápi v začiatkoch dojčenia to, že dieťa saje len bradavkou. Takéto dojčenie je však neefektívne. Navyše, ak matku začnú bolieť bradavky z dôvodu nesprávnej techniky, môže prísť k zablokovaniu spúšťacieho reflexu a neprospievaniu dieťaťa.

Problém s prisávaním pri dojčení

Väčšina detí, ktoré majú problémy s prisávaním sa, neboli v kontakte skin to skin bezprostredne po pôrode, keď základné reflexy dieťaťa majú možnosť plne sa rozvinúť a uplatniť.

Preto sa odporúča dávať dieťa bezprostredne po pôrode na hruď alebo brucho matky, čo je poloha, ktorá rozvoj základných reflexov umožňuje. Už z minulosti vieme, že dieťa je schopné plaziť sa po bruchu k prsiam a samostatne sa prisaje. Pôvodne sa myslelo, že schopnosť samoprisávania je obmedzená len na novorodenecké obdobie. Prax ukazuje, že táto schopnosť pretrváva aj niekoľko týždňov po pôrode. 

Technika samoprisávania - ako na to?

Nie je žiadne vekové obmedzenie na učenie sa dojčenia. Aj vaše bábätko, hoci už má pár týždňov, sa ešte môže naučiť dojčiť. Technika samoprisávania patrí práve medzi techniky pre deti s ťažkosťami prisávania. Táto metóda je celkom neinvazívny spôsob, ako pomôcť matke a dieťaťu relaxovať a opäť využiť vývojove fázy pôrodu a nechať dieťa nájsť cestu k prsníku. 

Skúste využiť túto schopnosť vášho bábätka. Vytvorte si pre túto vzácnu chvíľu dostatočný čas a priestor. 

  • ľahnite si
  • vyzlečte dieťatko, nechajte mu len plienku
  • sama sa tiež vyzlečte do pol tela
  • dieťa si položte na hrudník a dajte mu čas sa prisať
  • pritúľte si ho a vychutnávajte si spolu vzájomnú blízkosť
  • nenechajte sa rušiť

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: