Rakovina prsníka: NIKTO nemôže povedať, že sa ho to netýka...

Mgr. Zuzana Paprskárová | 29. november 2017
rakovina prsníkov, prevencia, samovyšetrenie prsníkov, mamograf, nádor

Žiadna žena, ale ani muž nemôžu povedať, že ich sa to netýka.. Výskyt rakoviny prsníka stúpa všade vo svete, aj u nás..

Rakovina prsníka je najčastejším zhubným nádorom u žien u nás. V súčasnosti sa registruje už viac ako 2700 nových prípadov ročne.

Ženy často podceňujú prevenciu. „Nemáme štatistiky, do akej miery mladé ženy chodia na preventívne prehliadky, ale máme štatistiky z mamografie, ktoré sa robia u žien nad 40 rokov. Účasť je 23 %, čo je veľmi málo.  Oproti západným krajinám máme tiež  ďaleko vyšší výskyt prípadov diagnostikovanej rakoviny v 3. a 4. štádiu, a práve preto je  úmrtnosť oproti západu u nás vyššia. A takisto,  ako stúpa počet novoobjavených prípadov,  stúpa aj počet diagnostikovaných mladých žien,“ konštatuje na úvod nášho rozprávania onkológ  Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD.

 Rakovina prsníka: Prevencia, SAMOVYŠETRENIE PRSNÍKOV, diagnostika

Mladé vs. staršie ženy

Mladé ženy si často myslia, že ich sa to „ešte“ netýka a staršie zasa dúfajú, že „už sú za vodou“... Opak je však pravdou.

Doc. Bella: „Nie je ničím výnimočným, ak sa ochorenie zistí aj u 25 – 30-ročnej ženy. Z praxe nám často vyskakujú prípady, keď sa nemyslí na rakovinu, hoci sa nakoniec potvrdí aj napr. u gravidnej či dojčiacej ženy. Niekedy sa to zakryje tým, že má v prsníku iba zatuhnuté mlieko, alebo hrčku tam má preto, že dojčí, a pritom pravda je inde. Ak sa rakovina počas dojčenia či gravidity potvrdí, problém je v tom, že vplyvom hormónov sa nádor šíri rýchlejšie, ako je to v staršom veku. V týchto prípadoch sa tiež može podávať chemoterapia. Avšak u starších ľudí nádory zvyknú rásť pomalšie, preto často nie je ani nutná chirurgická liečba či chemoterapia. Ak sa u pacientky vyskytuje aj viacero iných vážnych ochorení, často  postačuje iba užívanie liekov v podobe hormonálnej liečby.“

Rizikom je, že každé onkoochorenie sa môže šíriť pomocou metastáz, teda preniknúť napr. z prsníka do pľúc, kostí, pečene, mozgu a iných orgánov. Aj preto s návštevou lekára, ak máte podozrenie, netreba čakať, a je jedno, či máte rokov 20 alebo 60.

Až v 80 % prípadov, najmä u mladších žien, je hrčka „iba“ hrčkou, ktorá vznikla vplyvom hormonálnych zmien, dojčenia ap. Ale môže to byť aj nádor, zhubný či nezhubný. To sa však nedá zistiť voľným okom.

Kedy má teda žena zájsť za lekárom?

Doc. Bella konštatuje: „Ak objaví v prsníku hrčku, ktorá tam predtým nebola a približne po mesiaci nemizne, dokonca sa zväčšuje, tak je to určite dôvod na to, aby šla na vyšetrenie. Platí to aj vtedy, ak pred mesiacom absolvovala ultrazvukové vyšetrenie prsníkov či mamografiu, pretože môže ísť o tzv. intervalový karcinóm. Ide o nádor prsníka, ktorý sa môže vyskytnúť medzi jednotlivými vyšetreniami.“

Medzi ďalšie varovné príznaky patrí bolesť prsníka, najmä nová a nečakaná (nielen pred či počas menštruácie); ak sa na prsníku objavujú miesta podobné pomarančovej kôre, hrudky, opuchy, sekréty z bradavky a jej ekzémy, vťahovanie kože alebo bradavky, asymetria prsníkov atď.
 

Príčiny – genetika alebo zlý životný štýl?

Čo je najčastejšou príčinou toho, že nádory prsníka vznikajú a tak rýchlo stúpa počet nových prípadov? Svoj vplyv môže mať aj zlá životospráva, fajčenie, no nemôžu to byť primárne dôvody.

Doc. Bella hovorí: „Jednoznačná príčina nie je dokázaná. Ak by sme ju poznali, počet prípadov by nestúpal a vedeli by sme tomu zabrániť účinnou prevenciou. Rizikové faktory však poznáme, a sú to: menštruácia pod 11 rokov, prechod po 55. roku života, nerodenie, nedojčenie, prvé pôrody po 30. roku veku, zápaly prsníka, obezita po prechode, alkohol, fajčenie. Dôležitým faktorom je, samozrejme, aj dedičnosť.

Rakovina jedného prsníka môže mať vplyv na druhý prsník. Zvýšené riziko je tiež v prípadoch, ak žena prekonala rakovinu hrubého čreva, štítnej žľazy či vaječníkov.“

Dedičnosť

Udáva sa, že asi 10 – 15 % prípadov sa spája s častejším výskytom v konkrétnej rodine, teda je tam priamy súvis s dedičnosťou. Zvýšené riziko je zvlášť u žien, ktoré majú priame príbuzné (matka, sestra, dcéra), ktorým sa onkologické ochorenie diagnostikovalo.

„Ženy, ktoré majú v rodine výskyt rakoviny prsníka alebo vaječníkov, majú zvýšené riziko vzniku rakoviny prsníka – ak sa v rodine vyskytuje 1 prípad rakoviny prsníka alebo vaječníkov do 40 rokov, ak sú 2 prípady do 50 rokov a  3 prípady nad 60 rokov."

Na genetické vyšetrenie by ako prvá mala ísť žena, ktorá toto ochorenie má. Ak zomrela, na genetické vyšetrenie ide najbližšia príbuzná. V prípade, že je potvrdená dedičná možnosť ochorenia, podstúpi genetické vyšetrenie celá rodina, ak s tým daní jedinci súhlasia,“ poznamenáva doc. Bella. Vo svete prebieha niekoľko výskumov, ktoré sa zaoberajú dedičnosťou rakoviny prsníka. Viaceré potvrdili, že za ochorenie môžu gény BRCA 1 a BRCA 2 (z angl. breast cancer = rakovina prsníka).

No svoj vplyv zohrávajú aj rôzne mutácie génov, ktoré sa darí vedcom zatiaľ iba sčasti dekódovať. Testovanie na tieto gény je úlohou genetických vyšetrení, ktoré určia, aké riziko hrozí ženám, alebo či sú prenášačkami, čiže hrozí riziko, že tieto gény prenesú aj na svoje potomstvo. Avšak teória je teória a prax je prax. Často sa totiž ženám, ktorým testy potvrdili prítomnosť spomínaných génov, ochorenie vyhlo, a naopak, ženy, ktoré ich nemajú, ochorejú...

Prežívanie

Väčšinou platí pravidlo, že čím skôr sa na ochorenie príde, tým lepšia je perspektíva a tým vyššia je šanca úplne sa vyliečiť.

Aj preto je taká dôležitá prevencia a hlavne nečakať, ak sa objavia akékoľvek podozrivé zmeny na prsníkoch. Ďalej pán docent popisuje: „Prvé štádium má prežívanie okolo 90 %, druhé cca 80 – 85 %, tretie približne 60 - 70 % a štvrté okolo 40 %. Na onkológii sa berie 5-ročné prežívanie.“

samovyšetrenie prsníkov, nádor, diagnostika, mamograf,rakovina, tehotenstvo, chorá mama, chemoterapia, liečba,

Liečba- individuálne ušitá na mieru

Je „ušitá na mieru“ každej pacientke. Zohľadňuje sa štádium ochorenia, vek, pridružené ochorenia, fyzický stav, vedľajšie prognostické faktory atď.  „Je to kombinácia chirurgie, chemoterapie, už spomínanej hormonálnej liečby a rádioterapie. Niektorá pacientka absolvuje  všetky štyri možnosti liečby,  niekomu stačí iba hormonálna, príp. iná. Závisí to aj od jednotlivých podtypov rakoviny prsníka.“

Pri karcinóme prsníka sa nasadzuje medikamentózna liečba, ktorú sprevádzajú ďalšie. Asi najradikálnejšia je chirurgická, ku ktorej sa pristupuje v rôznych prípadoch. Rozhoduje veľkosť nádoru, to, či zasiahol aj prsný sval, uzliny v podpazuší a či sa v okolitých orgánoch a tkanivách objavili metastázy. Vždy je snahou zachovať prsník, no podľa veľkosti nádoru sa lekári rozhodujú, do akej miery je nutné s nádorom odstrániť aj časť prsníka.

Platí však,  že ak je nádor operovateľný a nemá metastázy, mal by byť z tela chirurgicky odstránený. Podľa rozsahu operačného zákroku a toho, či sa odstraňuje iba nádor, alebo aj uzliny a metastázy, sa rozoznávajú zákroky: mastektómia, axilárna disekcia, kvadrantektómia, sentinel biopsia axilly atď. Chirurgickým zákrokom však liečba nekončí.

Možností, ako prsník/y u ženy po zákroku zrekonštruovať je viac. Implantáty sú už dnes na vysokej úrovni.

Hormonálna liečba, chemoterapia, rádioterapia, biologická liečba

Hormonálna liečba je pri liečbe niektorých typov tumorov postačujúca, často je však kombinovaná aj s iným druhom, alebo je súčasťou pooperačného režimu. Jej podstata spočíva v podávaní antiestrogénov, blokujúcich tvorbu estrogénov, ktoré môžu podporiť vznik a šírenie karcinómu.

Podľa aktuálneho stavu sa po operačnej liečbe volí chemoterapia, ktorá má zabrániť šíreniu tzv. mikrometastáz, ktoré mohli vzniknúť počas zákroku rozšírením nádorových buniek do krvi.

Chemoterapia sa využíva aj pri nádoroch, ktoré momentálne nie sú operovateľné, a v ďalších prípadoch.

Rádioterapia (ožarovanie) patrí medzi najstaršie metódy liečby onkoochorení. Je doplnkom chirurgickej liečby, nádor sa tu ničí ožarovaním. Je náročná na presnosť, vyžaduje dlhodobú terapiu a je riziková kvôli tomu, že nepoškodzuje iba nádor, ale môže zasiahnuť aj okolité tkanivá a štruktúry. 

Najnovšou metódou je biologická liečba. Biologické preparáty, ktoré sú stále v štádiu vývoja a testovania, sú nasmerované proti receptorom na povrchu buniek alebo v ich vnútri. Táto liečba sa javí ako účinná najmä pri nádoroch, ktoré majú sklon k rýchlemu metastázovaniu a väčšiemu množeniu buniek.

Ochorenie a tehotenstvo

Hoci samotná kombinácia vyznieva hrozivo, v onko-gynekologických ambulanciách sa špecialisti stretávajú aj s takýmito požiadavkami.

Je však rozdiel, ak s túžbou po dieťati príde žena, ktorá ochorenie prekonala, alebo taká, ktorá ho momentálne má.

„V tom prvom prípade je to reálne, máme viaceré pacientky, u ktorých sa to podarilo,“ potvrdzuje doc. Bella a pokračuje: „Túto situáciu zohľadňujú aj slovenské reprodukčné centrá, kde možno pred vážnymi onkologickými operáciami, či pred hrozbou zhoršovania stavu podstúpiť zákroky, vďaka ktorým dôjde k odobratiu a zakonzervovaniu vajíčok od žien, ktorých sa to týka. Tie potom môžu neskôr podstúpiť umelé oplodnenie.“

rakovina prsníkov, mastektómia, chemoterapia, nádor, metastázy, samovyšetrenie prsníkov

Zdroj: Doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD, Liga proti rakovine, OZ Amazonky

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: