POZOR na ňu: depresia ohrozuje aj mamičky!

Redakcia | 14. december 2017
POZOR na ňu: depresia ohrozuje aj mamičky!

Ste dlhodobo smutná? Prežívate pocity viny, či zlyhania? Prestali vás baviť veci, ktoré vám zvyčajne robili radosť? Nedávny výskum poukázal na to, že depresívne symptómy sú u matiek malých detí veľmi časté.

Depresiou trpia aj ženy po pôrode

Skupina austrálskych výskumníkov analyzovala prejavy depresie u 1 507 žien – matiek v období tehotenstva a následne 3,6,12,18 a 48 mesiacov po narodení dieťaťa.

Až jedna tretina žien sa v priebehu tohto obdobia stretla aspoň raz s depresívnymi symptómami. Najvyšší výskyt depresie (14,5 % žien) bol v období, keď dieťa dovŕšilo 4 roky. Zaujímavým zistením je, že nimi trpeli viac matky s jedným dieťaťom než matky viacerých detí (22,9 vs. 11,3 %).

Väčšina výskumov sa doteraz zameriavala na vznik depresívnych prejavov po narodení dieťaťa a poukázala na to, že nové mamy trpia depresiou v 10 – 15 percentách. Nový výskum hovorí, že riziko depresie zďaleka nekončí po prvých mesiacoch. Naopak, depresia sa počas prvého roka najčastejšie vyskytovala u matiek 4 až 12-mesačných detí.

Štúdia sledovala aj niektoré prediktory, ktoré môžu vysvetliť depresiu matiek

  • významnú rolu zohrával vzťah s partnerom (chýbajúca podpora, zneužívanie),
  • nízky vek matky,
  • náročné životné udalosti v tomto citlivom období a
  • nedostatok financií.


Hoci často ide skôr o krátkodobé prejavy, ktoré sa sami upravia, niekedy sa stav matky môže zhoršiť natoľko, že si vyžaduje liečbu.

Kedy by sme pri depresii mali požiadať o pomoc?

Ak už dva týždne prežívame depresívnu náladu (smútok, plačlivosť) takmer celý deň, ak nás nič nebaví, zmenila sa naša chuť do jedla, trpíme nespavosťou alebo sa nám chce stále spať, máme pocit straty energie, nevieme sa sústrediť a strácame dôveru vo vlastné schopnosti.

Depresia ohrozuje najmä matky, ktoré ju zažili už v minulosti, ale aj príliš mladé rodičky. Materská depresia je zničujúca nielen pre ženu, ale aj pre dieťa. Preto by sme nemali váhať kontaktovať odbornú pomoc.

Zdroj: Woolhouse, H., Gartland, D., Mensah, F., & Brown, S. J. (2014). Maternal depression from early pregnancy to 4 years postpartum in a prospective pregnancy cohort study: implications for primary health care. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: