Poznáte zásady PRVEJ POMOCI?

Redakcia | 20. jún 2023
prvá pomoc, úrazy detí, zlomeniny, dusenie, popáleniny, oživovanie

Niekedy vedome zatvárame oči pred nepríjemnými vecami. Nepripúšťame si, že sa našim deťom, našim blízkym, ale aj cudzím ľuďom v našom okolí môže niečo zlé prihodiť.

Ak ste neabsolvovali kurz prvej pomoci, možno vás práve náš článok k tomu bude motivovať. Priblížime si, ako poskytnúť základnú prvú pomoc. Ako sa dáva človek do stabilizovanej polohy, ako ošetriť úrazy, zlomeniny, popáleniny a aké sú špecifiká u detí. 

Pripravte sa teda na krízové situácie vopred. V prípade potreby budete konať bez toho, aby ste prepadli panike! Pokiaľ ide o vás a vaše deti, predvídajte, chráňte sa, používajte prilby, reflexné prvky a učte to aj vaše deti!

Úrazy detí

V prvom rade si zachovajte chladnú hlavu! Nepanikárte! Snažte sa objektívne zhodnotiť zdravotný stav dieťaťa a následne posúdiť, či okamžite volať alebo nevolať záchrannú službu.

Zlomeniny

Pri otvorenej zlomenine zastavíme krvácanie. Prekryte ranu sterilnou gázou z lekárničky. POZOR! Ak trčí kosť, nesnažte sa ňou hýbať a zatláčať ju dovnútra. Končatinu znehybníme a voláme záchrannú službu!

Odreniny

Ranu očistíme tečúcou vodou, vydezinfikujeme a prekryjeme náplasťou či obväzom.

Popáleniny

Postihnuté miesto chladíme tečúcou vodou. Ak je popálenina väčšieho rozsahu, nesnažíme sa odstrániť odev, ale okamžite voláme záchrannú službu!

Krvácanie z nosa

Dýchame ústami. Stlačíme mäkkú časť nosových krídel a stláčame. Po 10 minútach uvoľníme. Ak týmto spôsobom krvácanie neprestane do 30 minút, voláme záchrannú službu.

Silné krvácanie

Krvácanie zastavíme priamym tlakom na ranu. Ranu prekryjeme, obviažeme. Ak ide o dieťa, voláme záchranku.

Úraz hlavy

U detí sa vyskytuje často. Dobrá správa je, že vo väčšine prípadov pádov v domácnosti sa dieťatku nič nestane. Je nutné ho však neustále pozorovať. Ak spozorujeme dvojité videnie, zvracanie, ospalosť, okamžite vyhľadáme lekársku pomoc! Ako pri všetkých úrazoch a ochoreniach detí, aj tu platí zásada: radšej prísť desaťkrát zbytočne, ako raz neprísť včas!

Dusenie

Ak sa dusí bábätko a malé dieťa, vezmite ho do rúk, obráťte dolu hlavou a pobúchajte medzi lopatkami. Pravdepodobne sa takto uvoľní predmet, ktorý dusenie spôsobil. Rovnaké búchanie medzi lopaty funguje aj u dospelých osôb. Ak dieťa nie je pri vedomí, začnite s resuscitáciou a volajte záchrannú službu!

prvá pomoc, úrazy detí, dusenie, oživovanie, resuscitácia, krvácanie

Úraz elektrickým prúdom

Tu platí dvojnásobne: urobte všetky preventívne opatrenia tak, aby k tomuto úrazu nedošlo! Deti sú však vynaliezavé a ak sa takýto úraz udeje, myslite na tieto zásady. Vypnite prúd v zásuvke alebo v spotrebiči. Nikdy nechytajte dieťa holými rukami! Nepomôžete mu a poškodíte aj sebe! Použite gumenné rukavice a až potom sa dotknite dieťaťa a poskytnite mu prvú pomoc podľa stavu.

Stabilizovaná poloha

Najprv zhodnotíme celkový stav zraneného. Ak krváca, zastavíme najprv krvácanie. Ak zistíme, že ide o zástavu srdca a zástavu dýchania, okamžite začneme oživovať!

Pokiaľ je zranený v bezvedomí, ale dýcha, uložíme ho do stabilizovanej polohy. POZOR! Toto neplatí, ak má zranený väčšie zlomeniny alebo máte podozrenie na úraz chrbtice! V prípade ohrozenia životných funkcií dospelého človeka pamätajte na to, že najprv voláme záchrannú službu, až potom začíname s resuscitáciou!

V prípade malých detí je to naopak. Keďže u detí väčšinou život ohrozujúce situácie spôsobujú respiračné problémy a dusenie, musíme urýchlene konať! Ak nemáme pri sebe pomoc, ktorá môže volať záchranku, najprv dieťaťu poskytneme prvú pomoc, až následne voláme záchranku!

5T

Ak je zranený človek stabilizovaný, dýcha a je pri vedomí, zabezpečíme mu známych 5T.

Ide o ticho, teplo, tíšenie bolesti, transport a tekutiny. POZOR! Kým v minulosti sa tekutiny podávali, dnes iba ovlažujeme pery.

zásady prvej pomoci

Oživovanie (resuscitácia)

Ak nie je prítomné dýchanie a zranenému sa nedvíha hrudník, začneme s resuscitáciou. Hrudník stláčame najmenej do hĺbky 5cm s frekvenciou 100 stlačení za minútu. Vždy po 30 stlačeniach nasledujú dva vdychy.

Oživovanie detí

Pri deťoch od 1 mesiaca do puberty platia iné zásady. Začíname 5 vdychmi a následne pokračujeme ako u dospelých 30 stlačeniami hrudníka a dvoma vdychmi.

Ako správne oživovať?

Nestrácajme cenné minúty a aj keď váhame nad správnym postupom, začnime okamžite s prvou pomocou. U zraneného ide často o minúty a čakať na záchranku môže byť zbytočný luxus.

Držte sa týchto zásad:

  • hranu dlane jednej ruky položte na stred hrudníka
  • druhú ruku položte na ňu, môžete si prepliesť prsty
  • stláčajte hrudník do hĺbky viac ako 5 cm (cca 1/3 hrudníka)
  • stlačte hrudník 30x s frekvenciou 100 až 120 za minútu
  • striedame s 2 vdychmi

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: