Keď sa dieťa dusí: Poznáte HEIMLICHOV MANÉVER?

Marika Koscelníková | 17. apríl 2018
Keď sa dieťa dusí: Poznáte HEIMLICHOV MANÉVER?

Kúsok pečiva, hračky, šupky z ovocia...dieťa sa zrazu nedokáže nadýchnuť a vy chytáte paniku. Aká je prvá pomoc pri dusení?

Dôležité je nepanikáriť a neurobiť prvú chybu, ktorú rodič urobí:  vyvráti hlavičku dieťaťa a snaží sa dostať cudzí predmet z hrdla. To sa však podarí málokedy a dieťaťu sa dýchacie cesty môžu upchať ešte viac.

Poznáte zásady PRVEJ POMOCI?
Prečítajte si tiež:

Poznáte zásady PRVEJ POMOCI?

Prvá pomoc pri dusení

1. Dieťa predkloňte a dajte mu päť silných úderov bočnou  hranou dlane do chrbta medzi lopatky.

2. Ak sa cudzí predmet neuvoľní a dieťa je pri vedomí, urobte Heimlichov manéver

Naučte sa Heimlichov manéver

Otočte dieťa chrbtom k sebe, objímte ho rukami okolo hornej časti brucha. Jednu ruku zatvorte v päsť, druhou rukou chyťte zatvorenú päsť a v mieste nad pupkom a pod oblúkom rebier 5-krát silno stlačte dnu smerom hore.

Sériu piatich úderov medzi lopatky a Hemlichov hmat opakujte, kým sa cudzie teleso neuvoľní. V prípade, že dieťa upadne do bezvedomia, začnite s odýchaním z úst do úst a neodkladne volajte  záchrannú zdravotnú službu.

heimlichov manéver

Keď sa dusí bábätko

Údery medzi lopatky možno vykonať aj u malého dieťaťa. Položte si dieťa na predlaktie, v polohe na brušku,  hlava by mala byť uložená nižšie, ako hrudník. Dlaňou druhej ruky udrite dieťa 5x medzi lopatky.

Potom položte túto ruku na chrbátik dieťaťa, a držiac ho medzi svojimi rukami ako „sendvič“, otočte ho tak (fixujúc hlavu a krk), aby ležalo na chrbátiku a s hlavou dole (na vašom druhom predlaktí).

Ďalším spôsobom je stláčanie hrudnej kosti. Dieťa si nastavte do rovnakej polohy, ako v prvom prípade, a udrite ho 5x na hrudnú kosť (podobne ako pri masáži srdca), ale údery musia byť silnejšie a pomalšie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: