Poradňa KLUBU MAMA a ja: Som tehotná a partner ma odmieta

Redakcia | 11. február 2022
Som tehotná a partner ma odmieta

Akoby sa tehotenstvo týkalo len ženy...

Vaša otázka: 

Som už zúfalá vo všetkých smeroch. S manželom sme spolu 7 rokov a čakáme bábätko, momentálne som v 8 mesiaci tehotenstva. Odkedy som ostala tehotná, všetko sa medzi nami zmenilo. Partner odmieta sex, vraj sa bojí, že ublíži mne alebo bábätku, že až po pôrode. Nedá si to vysvetliť a mám skôr obavy, že o mňa stratil záujem, možno preto, lebo som pribrala. Neustále je podráždený, cítim, že som na všetko sama aj čo sa týka výbavičky. Cítim sa dosť zle a vo chvíli, kedy by som potrebovala, aby najviac bol pri mne, tak uteká. (Aďa)

Trpezlivo sa o všetkom porozprávajte

Na otázku odpovedá psychoterapeutka Alena Hrčková 

Viem, že je pre vás veľmi ťažké zažívať odmietanie, resp. neutrálny postoj partnera. Navyše v situácii, keď ste najviac zraniteľná. V každom prípade teraz potrebujete zachovať pokoj pre seba aj bábätko, preto sa skúste preniesť z minulých bolestí a sústreďte sa na momenty v prítomnosti. Snažte sa relaxovať, oddychujte, budujte napojenie so svojím dieťaťom.

Požiadať o pomoc partnera v konkrétnej chvíli. Možno sa v novej úlohe otca bude javiť zúčastnene a nebude potrebné pripomínať mu jeho kompetencie. Je to tiež preňho zodpovedná úloha, na ktorú sa potrebuje zadaptovať. Skúste byť trpezlivá, s láskou ho pozývať do aktivít nielen s vami, ale aj v budovaní vzťahu s dieťaťom. Nech si sám vyberie aktivitu, v ktorej sa môže cítiť schopne.

Potom sa ho pýtajte na predstavy, ako by to chcel on, čo si v živote predstavoval, čo by potreboval, po čom túžil? Vaše spoločné fungovanie má nejaké rezervy? Ak áno, môžete si povedať na ktorých z nich viete teraz pracovať? Čo by chcel zmeniť? Čo by ste chceli Vy? V čom by Vám mohol byť nápomocný? Určite je potrebná otvorená úprimná komunikácia. Držím Vám palce.

Psychologička a psychoterapeutka Alena Hrčková je odbornou poradkyňou a spolupracovníčkou Klubu MAMA a ja v rámci Psychologickej a emočnej poradne. Registrované členky jej môžu klásť otázky na našom webe, prípadne sa s ňou poradiť aj neverejne. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním.

PORAĎTE SA TU

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: