Poradňa Klubu Mama a ja: Veľmi sa bojím o svoje dieťa

Redakcia | 12. január 2022
Strach o dieťa

Sú dni, keď nedokážem myslieť na nič iné...

Vaša otázka:

Rada by som sa opýtala, ako riešiť extrémny strach o dieťa. Viem, že strach o vlastné dieťa je prirodzený a pociťuje ho každá matka, no mám pocit, že v mojom prípade ide naozaj extrém - sú dni, kedy nedokážem myslieť na nič iné, vymýšľam si scenáre, čo sa stane, premýšľam, ako budeme žiť keď bude moje dieťa choré, alebo sa mu niečo stane a podobne. Neviem si s tým rady a niekedy to ovplyvňuje nielen moje rozhodnutia, ale celé dni.

Dieťa má pre rodiča výnimočnú hodnotu

Na otázku odpovedá psychologička PhDr. Elena Tomková.

Okrem toho normálneho strachu vyplývajúcemu z rodičovského inštinktu si viem predstaviť, že sa k nemu pridruží strach zo straty- ak dieťa predstavuje pre rodiča niečím výnimočnú hodnotu ( napr. ak boli problémy s tým mať dieťa).

V súčasnej dobe to môže byť častejšie ako predtým, a prináša to so sebou takéto nové výzvy. Potom si viem ešte predstaviť ďalšie strachy, ktoré by sa v tom mohli manifestovať – napríklad obava súvisiaca s vlastnou hodnotou – dieťa predstavuje „výkladnú skriňu“ rodičov – a ak dieťa neprospieva úplne skvele, asi sa oň nestarám dobre, niečo nie je v poriadku so mnou... .

A viem si predstaviť aj hnev, ktorý sa navonok prejaví ako strach, lebo hnev je v starostlivosti o dieťa akoby neprijateľná emócia. Ak by Vás nič z tohto neoslovilo, je možné v osobnom kontakte so psychológom / psychoterapeutom hľadať príčiny a riešenia. Prajem skoré vyriešenie!

Psychologička a psychoterapeutka Elena Tomková je odbornou poradkyňou a spolupracovníčkou Klubu MAMA a ja v rámci Psychologickej a emočnej poradne.

Registrované členky jej môžu klásť otázky na našom webe, prípadne sa s ňou poradiť aj neverejne. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním.

PORAĎTE SA TU

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: