Poradňa KLUBU MAMA a ja: Päťročný syn vykonáva potrebu len do plienky

Redakcia | 6. október 2021
Kaká len do plienky

Máte aj vy problém? Obráťte sa na našich odborníkov v poradniach.

Vaša otázka: 

Máme problém, ktorý riešime už dlhšiu dobu. Päť ročný syn často zadržiava veľkú potrebu, odmieta ísť na wc, vypýta si doma plienku, aby sa vykakal. S cikaním problém nemá. Hľadáme všetky možné spôsoby, ale nedarí sa nám. Máme vyhľadať psychológa?

Na otázku odpovedá psychologička Marta Lazíková Merešová

Pri čítaní Vašej otázky mi napadajú dve veci. Prvá sa týka toho, či je Vášmu synovi príjemné sedieť na wc (keďže predpokladám, že ako chlapec ciká postojačky). Niekedy sa deti môžu cítiť nepríjemne, keď nemajú stabilitu. Tomu sa dá pomôcť stupienkami, schodíkmi...

Podľa popisu je zrejmé, že Váš syn vie ovládať zvierače (uvoľní ich až v plienke, prípadne zadržiava.) Napadá mi, či by nemohlo ísť aj o symptomatické správanie zadržiavaných emócií, prípadne reakciu na ťažkú situáciu v rodine, alebo, že má z kakania v plienke nejakú výhodu (zvýšený záujem, starostlivosť....). Má syn priestor vyjadrovať aj svoje nepríjemné pocity (hnev, strach, nechuť...)? Neudialo sa/ nedeje sa niečo v rodine? Keď sa nad Vašou situáciou zamyslíte, nenapadá Vám čo by mohol byť benefit pre syna?

Samozrejme môže ísť aj o niečo iné, takže na Vašu otázku by som odpovedala, že by bolo vhodné ísť na konzultáciu k odborníkovi.

Psychologička Marta Lazíková Merešová je odbornou poradkyňou a spolupracovníčkou Klubu MAMA a ja v rámci Psychologickej a emočnej poradne.

Registrované členky jej môžu klásť otázky na našom webe, prípadne sa s ňou poradiť aj neverejne.

Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním.

PORAĎTE SA TU

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: