Poradňa KLUBU MAMA a ja: Otec nie je zapísaný v rodnom liste dieťaťa. Mám nárok na výživné?

Redakcia | 25. október 2019
Poradňa KLUBU MAMA a ja: Otec nie je zapísaný v rodnom liste dieťaťa. Mám nárok na výživné?

Problém s vyplácaním výživného je hádam najčastejším problémom, ktorý riešia mamy v poradni s Martinom Biskupičom.

Vaša otázka:

Dobrý deň, chcem sa opýtať:  S otcom môjho dieťaťa nežijem, ani nie je zapísaný v rodnom liste. Má moje dieťa nárok, aby mu platil výživné? O dcéru sa vôbec nezaujíma. Ďakujem.

Otec nie je zapísaný v rodnom liste, mám nárok na výživné?

Martin BiskupičNa Vašu otázku odpovedá JUDr. Martin Biskupič

Samotný nezáujem otca o dieťa nie je dôvodom na neplatenie výživného. Pokiaľ ale nie je úradne uznaný ako otec na matrike, resp. v rodnom liste, nie je možné oficiálne žiadať výživné na dieťa.

Určenie otcovstva

Žiadosti o výživné by muselo predchádzať určenie otcovstva. Zákon o rodine hovorí, že pokiaľ dieťa nebolo určené domnienkou "otcovstva manžela matky", ani súhlasným vyhlásením rodičov, jediným spôsobom, ako určiť otcovstvo je rozhodnutie súdu.

Návrh na súd na určenie otcovstva môže kedykoľvek podať matka, domnelý otec, aj dieťa. Keď súd otcovstvo prizná, otec bude zapísaný v rodnom liste dieťaťa a vzniknú mu rodičovské práva a povinnosti. A teda okrem povinnosti prispievať na výživu, bude mať aj napríklad právo na stretávanie sa s dieťaťom, spolurozhodovanie o výchove, zastupovanie dieťaťa a pod.

To býva často dôvodom, prečo ani otec, ani matka nemajú záujem, aby bol otec oficiálne v rodnom liste uznaný. Častokrát dochádza k "neoficiálnym" dohodám medzi otcom a matkou, že otec bude prispievať na dieťaťu, a ani jeden nebude žiadať o oficiálne určenie otcovstva.

Netreba ale zabúdať, že zákon všeobecne stavia do popredia právo dieťaťa poznať skutočných rodičov a podporuje udržiavanie a rozvoj vzťahu k obom rodičom. Preto by toto malo byť zohľadnené pri prípadnom rozhodovaní, či oficiálne uznať alebo neuznať otcovstvo.

Riešite rodinné spory, v súvislosti s rozvodom a rozchodom, úpravou styku k spoločným deťom, výživné a ďalšie? Pošlite otázku do poradne a náš odborník sa Vám bude snažiť pomôcť a usmerniť Vás pri riešení.Napíšte svoj problém, alebo otázku.Poradňa mediátora  TU:

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: