Odborník radí: Mamografia počas dojčenia

Redakcia | 16. apríl 2024
Odborník radí: Mamografia počas dojčenia

Je mamografia počas dojčenia bezpečná?

Vaša otázka:

Dobrý deň, je bezpečné absolvovať mamografiu počas dojčenia? Nie je to nebezpečné, nemá vyšetrenie vplyv na tvorbu a prípadne aj zloženie mlieka? Moje dieťatko má jedenásť mesiacov, ja mám 41 rokov. Ďakujem.

Mamografia počas dojčenia 

Na Vašu otázku odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

Mamografické vyšetrenie počas dojčenia nepoškodzuje kvalitu mlieka ani neovplyvňuje jeho tvorbu, z tohto hľadiska je bezpečné.

Avšak u prsníkov, ktoré tvoria mlieko býva častejší záchyt tzv. falošne pozitívnych nálezov, teda nálezov, ktoré majú zdanie významnej zmeny, ale sú iba normálny nález pri dojčení. Častejšie sa prevádzajú ďalšie procedúry, preto je na zváženie, či skríning neposunúť až po skončení dojčenia. Všetko toto si môžete zariadiť podľa Vašich predstáv, ak ste poistenkyňou Dôvery, ktorá garantuje rýchlu mamografiu do 10 dní.

Kto má nárok na benefit Mamografia do 10 dní?

Všetky klientky Dôvery vo veku od 40 do 69 rokov .

Kedy možno benefit využiť?

Na mamografické vyšetrenie hradené zdravotnou poisťovňou majú ženy nárok raz za dva roky , aj keď nemajú žiadne príznaky alebo bolesti. Preventívne mamografické vyšetrenie zabezpečuje poisťovňa Dôvera v spolupráci s vybranými zdravotníckymi zariadeniami na celom Slovensku už do 10 pracovných dní od objednania.

Objednať sa dá telefonicky alebo osobne priamo u zazmluvneného zdravotníckeho zariadenia. Na mamografické vyšetrenie potrebujete odporúčanie od gynekológa. V prípade nejasností alebo problémov s objednaním vám radi pomôžu v kontaktnom centre Dôvery.
Gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský je odborným poradcom a spolupracovníkom Klubu MAMA a ja v rámci Gynekologicko-pôrodníckej poradne. Registrované členky mu môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU

Ak je mamografia počas dojčenia nutná

V prípade, že je mamografia nutná, je dôležité upozorniť zdravotnícky personál, že dojčíte, aby mohli pri vyšetrení zohľadniť možné zmeny v tkanivách prsníka, ktoré sa môžu počas dojčenia vyskytovať. Tiež by ste mali zvážiť možnosť vyprázdnenia prsníka odstriekaním alebo dojčením tesne pred vyšetrením, aby sa zlepšil komfort a kvalita snímku. Nemusíte sa obávať, žiadne látky použité pri štandardnej mamografii sa nevstrebávajú do materského mlieka ani neovplyvňujú jeho kvalitu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: