Odborník radí: Preventívna mastektómia

Redakcia | 22. január 2024
Odborník radí: Preventívna mastektómia

Preventívna mastektómia (odstránenie prsníkov) je závažný zásah do tela a robí sa iba výnimočne.

Vaša otázka:

Dobrý deň, zachytila som v médiách informáciu o preventívnej mastektómii. Je to cesta, ako sa vyhnúť riziku rakoviny prsníka, keď to máme v rodine? Ako to vplýva na celkové zdravie ženy a do akej miery je takýto zákrok akceptovaný lekármi?

Ďakujem

Preventívna mastektómia

Na Vašu otázku odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

Dobrý deň,

preventívna mastektómia (odstránenie prsníkov) je závažný zásah do tela a robí sa iba výnimočne. Indikáciou sú prípady, kedy sú ženy nosičkami genetických mutácií, pri ktorých je riziko rakoviny prsníka veľmi vysoké, udáva sa až 60%. Príkladom bola herečka Angelina Jolie.

Pre ostatné ženy je najlepšou prevenciou pravidelný skríning, pri ktorom sa podstatne zvyšuje šanca na záchyt ochorenia vo včasnom, plne liečiteľnom štádiu. Momentálne najlepšou skríningovou metódou je mamografia, v pravidelných intervaloch. Poistenkyne Dôvery majú garantované mamografické vyšetrenie do 10 dní.

Gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský je odborným poradcom a spolupracovníkom Klubu MAMA a ja v rámci Gynekologicko-pôrodníckej poradne. Registrované členky mu môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU.

Čo je preventívna mastektómia?

Preventívna mastektómia je chirurgický zákrok, pri ktorom sa odstráni jedno alebo obe prsia, aby sa znížilo riziko vzniku rakoviny prsníka. Táto radikálna forma prevencie sa často uvádza v prípadoch, keď je vysoké genetické alebo rodinné riziko vzniku tohto typu rakoviny.

Preventívna mastektómia je indikovaná až po dôkladnom vyšetrení a diskusii s lekárom, genetikom, rodinou a blízkymi. Dôvody pre preventívnu mastektómiu sú rôzne. Ženy s mutáciami génov BRCA1 alebo BRCA2 majú výrazne zvýšené riziko vzniku rakoviny prsníka a vaječníkov. Preventívna mastektómia môže toto riziko znížiť až o 90%. Ženy, ktoré už prekonali rakovinu jedného prsníka, sa môžu rozhodnúť pre odstránenie druhého prsníka, aby predišli recidíve. Moderné chirurgické metódy umožňujú rekonštrukciu prsníka, čo môže pomôcť obnoviť telesnú sebadôveru po zákroku.

Mnohé ženy sa rozhodli verejne hovoriť o svojej skúsenosti s preventívnou mastektómiou, vrátane celebrít ako Angelina Jolie a Christina Applegate. Ich rozhodnutie podstúpiť tento zákrok bolo motivované genetickým rizikom a rodinnou anamnézou rakoviny. Ich príbehy pomáhajú zvyšovať povedomie o dôležitosti genetického testovania a prevencie rakoviny prsníka.

Preventívna mastektómia je náročné rozhodnutie. Významne však môže znížiť riziko rakoviny prsníka pre ženy s vysokým rizikom. Je dôležité, aby ženy, ktoré zvažujú tento zákrok, mali prístup k komplexným informáciám, genetickému poradenstvu a podpore. Karcinóm prsníka patrí v súčasnosti medzi najčastejšie nádorové ochorenia žien. Mamografické vyšetrenie je vyšetrením, ktoré dokáže rakovinu prsníka odhaliť v štádiu, kedy je možné ju ešte úspešne liečiť. Neodkladajme návštevu lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: