Ukončovanie dojčenia: Ako na to? 4 skutočnosti, ktoré by ste mali zvážiť

Mgr. Mária Kopčíková, laktačná poradkyňa | 28. január 2021
Ukončovanie dojčenia: Ako na to? 4 skutočnosti, ktoré by ste mali zvážiť

Rozhodujete sa o odstavení dieťatka od dojčenia? Laktačná poradkyňa zhrnula najdôležitejšie veci, o ktorých by ste mali vedieť.

Prečo odstavujeme?

V princípe ide o znižovanie počtu dojčení u dieťatka. K nemu môže matka pristúpiť následne po zavedení príkrmov – teda tuhej stravy (zväčša po ukončenom 6. mesiaci života dieťaťa), alebo o niečo neskôr, keď už dieťatko prijíma väčšie množstvo „normálneho“ jedla. Sú tiež ženy, ktoré sa rozhodli dať svojmu dieťatku voľnosť v tom, kedy sa dojčenie skončí a v podstate nechávajú na ňom, kedy sa mliečka prestanú dožadovať úplne (toto obvykle trvá niekoľko rokov).

Niekedy zdravotný stav alebo iné udalosti nedovolí dojčiť, a dojčenie je potrebné ukončiť zo dňa na deň, alebo vo veľmi krátkom čase.

K dôvodom na ukončenie dojčenia patrí aj únava a stres matky (prípadne celej rodiny), nespokojnosť s aktuálnou situáciou okolo dojčenia, vnútorný dojem, že „takto som si to teda nepredstavovala“, prípadne tlak zo strany okolia či „náhodou nedojčíte už príliš dlho“.

4 skutočnosti, ktoré by ste mali pri odstavení zvážiť:

1.    Prečo vlastne chcem ukončiť dojčenie

Je dobré si sama pre seba pomenovať, prečo už vlastne chcem skončiť. Nemusíte svoje dôvody nikomu argumentovať, ale ujasnite si, čo je pre vás tým hlavným motívom – ste unavená z nočného dojčenia, máte pocit, že dieťa sa na prsníku už len upokojuje, zdá sa vám to dlho, chcete sa vrátiť do práce... Mám skúsenosť (nielen svoju osobnú), že pokiaľ si to v sebe ujasníme, ľahšie sa nám hľadá spôsob, ako na to.

Pokiaľ sa mamina rozhodne, že už nastal čas a je vo svojom rozhodnutí dôsledná (teda nie, že jeden večer dovolím, druhý večer odmietnem), tak aj dieťatko je ochotnejšie akceptovať daný stav.

2.    Aktuálny aj minulý zdravotný stav dieťaťa

Jeho náchylnosť k alergii, prípadne genetické predispozície k istým ochoreniam (celiakia, autoimúnne ochorenia – cukrovka, artritída, poruchy štítnej žľazy). Čím väčší výskyt problémov – tým dlhšie sa dojčenie odporúča.

3.    Či budete musieť / chcieť hľadať náhradu za materské mlieko

Zo všadiaľ sa na nás valí reklama, ktorá nám hovorí o tom, že deti do 3 roku života potrebujú nejakú náhradu materského mlieka (tá reklama je zväčša o umelom mlieku). Osobne si myslím, že dieťa, ktoré bolo dojčené minimálne rok, nemusí nutne prejsť na formulu.

4.    Ako zvládnete svoje telo

 Pokiaľ zvolíte postupné ukončovanie dojčenia, aj produkcia mliečka sa bude adekvátne znižovať. Teda by ste nemali mať problém s neustále preplnenými prsiami a vytekajúcim mliekom. V prípade, že potrebujete ukončiť dojčenie náhle, treba rátať s väčšou záťažou a s tým, že možno sa váš organizmus bude s touto situáciou vysporiadavať búrlivo.

Je veľmi časté, že deti sa počas ukončovania dojčenia a následných pokusoch mamičiek o zavedenie umelého mlieka dostávajú do odporu voči akejkoľvek tekutej náhrade materského mlieka (nielen umelému mlieku, ale aj napr. sójovému, pohánkovému...).

Pokiaľ máte čas, urobte dohodu

Ideálne je, ak „odmliečkovanie“ môže prebehnúť postupne, tak, aby sa mohlo prispôsobiť a adaptovať ako dieťatko, tak aj telo mamičky (s ohľadom na produkciu mlieka). Ročné dieťa sa vám k tejto téme samozrejme nevyjadrí verbálne, ale dá vám pomerne jasne najavo, čo mu je príjemné, čo by ešte potrebovalo. Preto postupné ukončovanie dojčenia je aj o sledovaní signálov, ktoré nám dieťatko poskytne.

Pri postupnom ukončovaní majte na pamäti, že:

  • pravdepodobne to bude dlhšie trvajúci proces. Je síce pravdou, že niektoré deti sú ochotné rýchlejšie znižovať svoje mliečne dávky vďaka dobrému apetítu a radosti z tuhej stravy. Ak im zeleninka a ovocie chutí, behom 2 – 3 týždňov od začatia zavádzania príkrmov už zjedia celé kompletné jedlo, je väčší predpoklad, že sa vzdajú 1 – 2 mliečnych dávok bez väčších problémov.
  • Na druhej strane sú aj deti, ktoré do roka majú za svoju výlučnú stravu dojčenie a všetky pochutiny, ktoré im mama s láskou uvarí, sú pre nich len akýmsi „doplnkovým športom“.
  • Môžete sa stretnúť s negatívnymi reakciami na strane dieťaťa – hnevom, plačom v situácií, keď odmietnete dojčenie. Bude na vašom umení komunikácie s dieťatkom, ako odhadnete príležitosť.
  • Zaujímavé je pravidlo, ktoré vo svojej publikácií uvádza pani doktorka Mydlilová, „neponúkaj dojčenie, ani neodmietaj“. Stručne povedané, mali by ste postupovať tak, že budete akoby obchádzať a snažiť sa vynechať tie dojčenia, ktoré dieťa vyžaduje najmenej, resp. si na ne „nespomenie“. Teda nebudete ho aktívne ponúkať. Ale v situácií, že si dieťa dojčenie predsa len vyžiada, prsník mu neodopriete.
  • Dobré je mať v zálohe nejakú alternatívu za dojčenie. Niekedy sa detičky dožadujú dojčenia z nudy, alebo keď ich omrzela nejaká hračka. Skúste teda odpútať pozornosť dieťaťa iným smerom (môže vám k tomu poslúžiť knižka, rodinný album, nová hračka, pesničky a tancovanie, výlet k oknu alebo na balkón...).
  • Ak je dôvodom vášho rozhodnutia časté nočné dojčenie, ide skôr o výchovný problém a nie nutričný. Keď sa začínajú zavádzať príkrmy (po ukončenom 6. mesiaci), a detičkám naozaj chutí, zrazu to, čo zameškajú cez deň, potrebujú akoby dohnať v noci. P

    reto sa aj v tomto období začínajú častejšie budiť aj tie deti, ktoré dovtedy boli ku svojim rodičom priateľské a nechali ich vyspať sa. Ako som vyššie spomenula, zväčša to nie je problém výživový – teda že by dieťa bolo v noci také hladné, že musí vstávať 10 – 12x. Skôr doháňajú kontakt s mamou a príležitosť byť s ňou intenzívne. Preto zvážte, ak by to bol váš prípad, či zakaždým dieťaťu ponúknete prsník alebo ho skúsite upokojiť aj nejako inak – prípadne mu ponúknete inú tekutinu, na ktorú je zvyknuté.
  • Vhodné je dieťatko naučiť dojčiť sa na jednom mieste. Niekedy sa stane, že detičky vo veku 15 mesiacov a viac, sa dožadujú dojčenia kedykoľvek a kdekoľvek. Čo môže byť pre mamu nie vždy vítaným nápadom. Mám takú skúsenosť, že ak dieťa vie, že sa dojčí vždy v spálni po ležiačky, alebo vždy v tom istom kresle, býva potom menším problémom primäť ho, aby sa vám nedriapalo do výstrihu hocikedy ho napadne.
  • Dieťa by si nemalo spojiť odopretie prsníka s odopretím láskania. Je dobré ak v čase, keď sa snažíte dieťa „odmliečkovať“, poskytnete mu o to viac nežností, maznania, túlenia. Veľa mám má pocit, že by všetko bolo jednoduchšie, keby sa v čase odúčania od prsníka z domu odsťahovali (a niektoré aj odídu, napr. na víkend). Zdá sa mi však lepšie, aby dieťa nezažívalo dve negatívne situácie naraz.

    To, že mu neumožňujeme sať prsník vždy, ako o to požiada, je pre malý rozumček pomerne veľkou skúškou a niektorým deťom trvá naozaj dlho, kým sa s tým vysporiadajú. Pokiaľ by sme sa navyše v tomto čase na pár dní „zmizli“, dieťa by mohlo mať pocit, že ho opúšťame a mohlo by to znášať ešte horšie. Odporúčam radšej vytrvať vo svojom rozhodnutí, dôsledne, ale láskavo!!! A nahradiť mliečko dieťatku naším náručím a objatím.

ukončenie dojčenia

Tipy MAMA a ja

  • detičky, ktoré sa počas ukončovania dojčenia zároveň učia piť iné tekutiny, často odmietajú fľašu s cumľom. Na trhu je veľké množstvo rôznych fliaš a pohárikov s náustkom. Vhodnejšie je dieťa učiť na náustkový tip pohárika.
  • keď sa rozhodnete vynechávať jednotlivé dojčenia, začnite tým, ktoré dieťa najmenej vyžaduje, alebo pri ktorom máte najmenej naplnené prsia. Vynechávajte potom dojčenia v intervale 1 za týždeň a sledujte reakcie dieťaťa.
  • nie je celkom pravda, že deti sa lepšie odstavujú vo veku okolo 9. mesiacov, lebo si význam dojčenia ešte natoľko neuvedomujú. Tento vek je obdobím tzv. separačnej úzkosti, teda akejsi obavy – strachu z odlúčenia od mamy. Je to prirodzená vývinová záležitosť. Ak ju však skombinujeme aj s ukončením dojčenia, dieťa môže toto obdobie prežívať veľmi ťažko.

Náhle ukončenie dojčenia

Sú ženy, ktoré kvôli svojmu zdravotnému stavu musia náhle ukončiť dojčenie – aby napríklad mohli začať užívať lieky, ktoré sú s dojčením nezlučiteľné. Ako postupovať v tomto prípade závisí od veku dieťaťa a od toho, akú inú stravu a aké množstvo tejto stravy prijíma.

Pokiaľ ide o novorodenca alebo dojča do 1 roku života, po dohode s pediatrom zvoľte vhodný typ umelého mlieka.

Pri odstavovaní môžete postupovať následne:

  • ak máte na ukončenie dojčenia aspoň päť dní a dojčili ste 10x za deň, nahraďte dve dojčenia denne fľašou,
  • ak máte len dva dni, vynechajte v prvý deň každé druhé dojčenie a na druhý deň vynechajte zvyšok,
  • majte na pamäti, že dieťa nebude vyžadovať kŕmenie z fľaše tak často, ako dojčenie!
  • V prípade, že už máte doma väčšie dieťatko, ktoré sa nekŕmi tak často a vy napriek tomu musíte dojčenie okamžite ukončiť, zvážte, čím budete vaše mliečko nahradzovať a prispôsobte tomu jedálniček dieťaťa.

Starostlivosť o prsníky a čo s prebytkom mliečka

Či už budete dieťatko odúčať od prsníka postupne, alebo to musíte urobiť náhle, je nevyhnutné, aby ste kontrolovali čo sa deje s vašimi prsníkmi a vyhli sa ich preplneniu a prípadnému zápalu. Ak by ste mali pocit preplnených pŕs, je vhodné ich odstriekať, ale len do pocitu uvoľnenia napätia. Niekedy stačí, ak žena mierne odstrieka prsníky ručne, v sprche po miernom nahriatí a rozmasírovaní.

V prípade náhleho ukončenia dojčenia sa odporúča:

  • obmedziť príjem tekutín,
  • aplikovať studené obklady na prsia, aby sa zmierňoval opuch,
  • odstriekavať len do pocitu úľavy, teda aby prsník iba zmäkol,
  • pitie čaju zo šalvie alebo mäty,
  • homeopatiká Ricinus Communis CH 30 (vhodné po kozultácií s homeopatom),
  • prípadnú bolesť alebo miernu teplotu zmierniť antipyretikami,
  • lieky na zastavenie laktácie používať iba v krajnom prípade a po konzultácií s lekárom.

Mlieko, ktoré odstriekate, môžete samozrejme dávať dieťatku piť z pohárika, pridávať mu ho do stravy (kaša, polievka, ovocné pyré), alebo použiť na zjemnenie večerného kúpeľa. Nebuďte prekvapené, ak mliečko vytlačíte z prsníkov ešte po niekoľkých mesiacoch. Proces zastavovanie laktácie je individuálna záležitosť a sú ženy, ktoré ešte dva roky po skončení dojčenia vytlačia z prsníkov pár kvapiek mlieka.

ukončenie dojčenia

Riziká privčasného ukončenia dojčenia

Prechod na umelú výživu nesie so sebou riziko bakteriálnych a vírusových infekcií. Tieto sa môžu dostať do organizmu dieťaťa manipuláciou s fľašami, cumlíkmi, nedostatočne hygienicky upravenou vodou.

Umelá výživa nezodpovedá aktuálnym potrebám dieťaťa – na rozdiel od materského mlieka, v ktorom matka tvorí špecifické protilátky, ktoré dieťa potrebuje.

Alergie – predovšetkým na bielkovinu kravského mlieka (prejavy na koži, v tráviacom trakte).

Nadváha, vysoký krvný tlak – dojčené dieťa vypije toľko, koľko potrebuje. Pri predčasnom ukončení dojčenia a skorom zavádzaní príkrmov (niekedy už od 3. mesiaca), nevhodnej skladne potravy sa zvyšuje príjem sodíka (solené potraviny, „dospelácka“ strava). Ten má za následok zvýšený krvný tlak, nezriedka u detí v predpubertálnom veku.

Použité zdroje: Kudlová, E., Mydlilová, A.: Výživové poradenství u dětí do dvou let, Grada 2005, internet

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: