O čom sa nehovorí: Problém na intímnom mieste

Mgr. Denisa Priadková, OZ BOCIAN | 8. november 2017
O čom sa nehovorí: Problém na intímnom mieste

Problém, o ktorom sa nehovorí. Problém, ktorý nás ženy často trápi a aj bolí. Suchá vagína.

Dlhoročná práca pre Občianske združenie BOCIAN obnáša mnoho zaujímavých skúseností. Jednou z nich je prianie všetkých jemne extrovertných žien komunikovať o vagíne.

Prečítajte si:  Bolesť pri milovaní: pravda alebo výmysel?


Už ani neviem, ako sa to na jednej z bocianích prednášok začalo, ale reč náhle skĺzla tam, kde všetky problémy či otázky o plodnosti začínajú i končia... Odvtedy vždy znova poznávam, aké dôležité je každé dva roky pre novú generáciu snažiliek vytvoriť platformu, kde môžu mimo ambulanciu a často komplikovanú latinčinu pohodlne a otvorene rozprávať o svojich intímnych partiách a hľadať odpovede na to, čo je normálne, čo treba „opraviť“, k čomu rozhodne a urýchlene prizvať gynekológa či urológa alebo iného odborníka a najmä, za žiadnu takúto komunikáciu sa nehanbiť.

suchá vagína

"Sucho" na intímnom mieste trápi veľa žien

Videla som divadelnú hru Monológy vagíny, prelistovala množstvo internetových stránok i časopisov a kníh s obrázkami i popismi takými explicitnými, až som stískala kolená, ako muži na našich prednáškach, keď im ukazujeme priebeh operácie semenníka za účelom získanie jedinej potrebnej spermie…

Napriek tomu som sa len málokedy stretla so znalosťou problému, ktorý je veľmi rozšírený a ktorý stojí za mnohými zdravotnými problémami, vedúcimi až k poruchám plodnosti. I v pároch, kde sa práve o potomka obaja nepokúšajú však dokáže táto na prvý pohľad banálna porucha spáchať v spálni mnoho problémov a nepohody, pretože veci prosto viaznu.

Môže vás zaujímať:  Sex po pôrode - malý sprievodca

Háklivý problém "suchosti" sa týka i mladých žien

Háklivý problém vaginálnej suchosti, ktorý sa týka aj mnohých mladých žien, tak okrem fyzických komplikácií negatívne pôsobí aj na psychiku ženy, keďže ovplyvňuje kvalitu intímneho života či dokonca bežný spoločenský život.

Poznanie príčin a prejavov umožňuje včas zareagovať a eliminovať mnohé riziká. Zdravá vaginálna sliznica je pokrytá vrstvou zvlneného epitelu, tzv. výstelky.

Vďaka normálnej hladine estrogénových hormónov si udržuje optimálnu vlhkosť, pružnosť i pH, čo sú dôležité faktory ochrany pred infekciami genitálneho a urinálneho traktu. Problém nastáva pri znížení hladiny estrogénov, najmä pri nástupe menopauzy, avšak môže mať celý rad iných príčin, ktoré sa vyskytujú aj u žien v mladšom veku, resp. môže mať dopad aj na počatie dieťaťa.

Prečítajte si aj:  Trpíte bolesťami počas sexuálneho styku?


Ani v tomto prípade nie je indentifikácia problému automatická alebo jednoznačná, pretože mnohé prejavy ženy pripisujú dedičnosti, stresu, ročným obdobiam či iným faktorom.

Typický je problém vaginálnej suchosti:

  • pri alebo po onkologickej liečbe,
  • po odstránení vaječníkov,
  • po pôrode,
  • počas dojčenia,
  • môže byť následkom autoimunitnej poruchy, ktorá má takmer neohraničený rad symptómov.

    Výsledkom narušenej hormonálnej hladiny je úbytok kolagénu v epitelových bunkách a tým dochádza k stenčeniu sliznice. Nižšie hladiny mukopolysacharidov a kyseliny hyalurónovej na povrchu výstelky zase znamenajú jej vysychanie.

Riziko vaginálnej suchosti však čoraz častejšie u mladých žien zvyšujú aj:

  • rôzne gynekologické zákroky,
  • prekonané vaginálne infekcie,
  • dlhodobé užívanie antikoncepcie,
  • antidepresív, liekov proti prechladnutiu a alergiám.

    Ak sa vám v tejto chvíli na semafore rozsvietila oranžová, je to správne. Mali by ste sa začať pozornejšie sledovať a po konzultácii s gynekológom alebo iným odborníkom sa k problému postaviť čelom – má riešenia.

Pozor na intímnu hygienu

Jednou z najčastejších chýb, ktorú, žiaľ, robia i vysoko inteligentné, vzdelané a čistotné mladé ženy, je nesprávna hygiena. Nie, nehovoríme len o častých výplachoch vagíny, reč je skôr o používaní parfumovaných mydiel, vložiek či tampónov, používaní voňavých či mentolových sprchových gélov tam, kam nepatria a permanentne narúšajú zdravé pH, stres, fajčenie, ale napríklad i neuspokojivý intímny život.

Škála príznakov vaginálnej suchosti zahŕňa okrem bazálnej nepohody či pnutia i nutkanie na močenie, svrbenie, pálenie, zápal, bolestivosť či akútnu bolesť pri styku.

Dočasné riešenia z lekární neriešia problém

Problémom je tiež, že sa môžete dostať do nepríjemného kolotoča svrbenia a skvelých mastí, ktorých frekvencia v televíznej reklame nasvedčuje tomu, koľko z nás má v nohavičkách svoj vlastný problém. Aplikácia liečiv proti domnelej infekcii totiž môže po okamžitej, ale krátkodobej úľave suchú sliznicu ešte viac podráždiť a dokonca vyvolať alergickú reakciu. A to už je kategória chronického problému, ktorý neželáte ani svojmu najhoršiemu nepriateľovi.

Namiesto mastičiek tak spolu s lekárom, u ktorého sa cítite bezpečne, hľadajte riešenie vhodné pre vás. Pri liečbe nezabudnite na špeciálne čapíky, ktoré sliznicu hydratujú, obnovujú prirodzené prostredie v pošve a podporujú regeneráciu nového epitelu, ktorá trvá i niekoľko týždňov. Viac sa dozviete i v Pase plodnosti, ktorý nájdete na internete.

Podľa gynekológa MUDr. Karola Amona z gynekologickej ambulancie na Budovateľskej ulici v Bratislave: „Včasnosť liečby vaginálnej suchosti zvyšuje jej úspešnosť a elimináciou zápalových procesov, znižuje riziko chronickej atrofickej vaginitídy (suchosti, zápalu a stenčenia sliznice vagíny a dolných močových ciest), zrastov a iných komplikácií. Okrem iného hovoríme o závažných poruchách plodnosti. Ale predovšetkým o reprodukčnom zdraví, uspokojivom sexuálnom živote a pohode, ktoré sú tým najlepším predpokladom počatia dieťaťa.“

Intímna hygiena v najcitlivejšom období
Holiť či neholiť? Čo je IN a čo je zdravé?

sucha vagína

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: